Implantul cohlear la copii nu trebuie plătit de părinți
- Dana Lascu
- 25 septembrie 2015, 00:00
În programul naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile nu există o prevedere care să limiteze numărul de implanturi cohleare care se pot deconta pentru un asigurat, a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Asta înseamnă că, dacă un copil are nevoie de astfel de dispozitive pentru ambele urechi, amândouă aparatele sunt decontate de CNAS.
De ce sunt liste de așteptare
Limitările pot să apară, susțin reprezentanții CNAS, din partea medicilor specialiști, cei care decid dacă se vor efectua simultan sau pe rând cele două operații sau dacă nu sunt în stoc suficiente aparate. „Totul e să ceară aparatele și se rezolvă”, a explicat Mihaela Tănase, directorul de comunicare al CNAS. Tot ea precizează că implantul cohlear este decontat bilateral încă de la început, de prin 2011, de când a fost dată această dispoziție. Implantul cohlear este un dispozitiv care înlocuieşte toată urechea. Constă în două părți. O piesă implantabilă total, un receptor - stimulator şi un portelectrod, care este inserat în cohlee şi care stimulează electric nervul auditiv.
Un singur implant cohlear costă în jur de 23.000 de euro
A doua parte este externă, conține procesorul de sunet, unul sau mai multe microfoane, antena de transmisie a semnalului către partea internă și sursa de energie (baterii sau acumulator). Partea internă se fixează la nivelul osului temporal, sub piele, iar partea externă este detaşabilă şi se poziţionează în spatele urechii.