Rețeta lui Oprescu din 2008, câștigătoare și în 2016

Rețeta lui Oprescu din 2008, câștigătoare și în 2016

Sociologii consultați de EVZ cred că Piedone poate câștiga Primăria Capitalei dacă va folosi strategia lui Sorin Oprescu din 2008, când acesta s-a poziționat ca un candidat anti-sistem, dar a fost susținut din umbră de PSD

Sociologul Barbu Mateescu, de la CAIET (Centrul de Analiză a Informațiilor și Evaluare a Tendințelor), a comentat pentru EVZ datele prezentate în sondajul Avangarde.

El susține că Piedone poate câștiga Primăria Capitalei, „în contextul în care partidele mari ar prezenta candidați slabi, pariind strict pe siglă și vot politic”. „Practic, el ar juca aceeași carte ca și Oprescu în 2008. Din acest punct de vedere, o susținere a lui Piedone de către PSD sau PNL ar aduce atât avantaje, cât și dezavantaje care ar trebui cântărite atent”, a punctat Mateescu.

Susținerea lui Piedone de către PSD sau PNL ar aduce atât avantaje, cât și dezavantaje

În altă ordine de idei, sociologul a comentat și scorul lui Cristian Bușoi, cotat cu un grad de încredere de 24%, în condițiile în care PNL se situează în jurul valorii de 40%. „PNL are un scor de 32% în București, dar această valoare se calculează din totalul celor care ar veni la vot (60% din cei intervievați). Ca să aducem totul «la același numitor», din locuitorii Bucu reștiului ar vota PNL 32% din 60% = 19%, iar în Bușoi au încredere 24%. Bușoi are încrederea unor bucureșteni care nu votează PNL”, a explicat Mateescu.

FOTO: Darie Cristea 

Mai prudent, sociologul Darie Cristea, de la INSCOP, a apreciat că ieșirea din scenă a lui Sorin Oprescu obligă partidele la o schimbare de strategie.

„Momentan tocmai a ieșit din joc un candidat extrem de puternic. Cazul Oprescu pune problema replierii nu doar a voturilor, ci și a partidelor, care trebuie, în noua configurație, să regândească spectrul de candidaturi propuse”, a spus Darie Cristea.

În privința șanselor pe care le are un candidat independent, Cristea a afirmat: „Am avut un primar (Sorin Oprescu- n.red.) care şi-a prezentat candidatura ca fiind independentă, chiar cu tuşe de «antisistem ». Şi uite unde suntem azi. Un independent poate să aibă șansa lui, dar nu este un ingredient suficient această independență. Contează toate celelalte elemente care definesc imaginea unui candidat, inclusiv suportul politic”, a punctat el, referindu-se la Monica Macovei sau Nicușor Dan.