EXCLUSIV. Oprescu folosea un APARAT DE BRUIAJ vechi şi ieftin. Cum arată aparatele cu care CORUPŢII cred că pot bloca anchetele DNA şi de ce sunt ele inutile

EXCLUSIV. Oprescu folosea un APARAT DE BRUIAJ vechi şi ieftin. Cum arată aparatele cu care CORUPŢII cred că pot bloca anchetele DNA şi de ce sunt ele inutile

În cazul arestării primarului Capitalei, Sorin Oprescu, s-a vorbit insistent în spaţiul public despre aparatul de bruiaj pe care acesta îl folosea cu scopul de a se apăra de interceptările DNA în timp ce lua mită. Surse care cunosc tehnologia de informaţii şi contrainformaţii spun că aparatul lui Oprescu era unul mai vechi şi ieftin cu câte o antenă pentru fiecare reţea de telefonie mobilă. Aparatele mai noi şi mai scumpe folosesc o singură antenă pentru a bruia semnalul din toate reţelele. Măsura aceasta este însă ineficientă împotriva investigatorilor DNA pentru un motiv câtr se poate de banal.

Amănuntul privind dispozitivul folosit de edil a fost dezvăluit de procurorii anti-corupţie în referatul în care se propunea arestarea lui Sorin Oprescu şi în care unul dintre denunţători povestea că în vila acestuia există un dispozitiv de bruiaj în care “partenerii de afaceri” erau rugaţi să îşi lase telefoanele.

Totuşi, după ce Oprescu a fost arestat, la percheziţia din vila de la Cioplani nu a fost ridicat niciun astfel de aparat, susţin avocaţii lui Sorin Oprescu.

Deşi s-a vehiculat în spaţiul public teoria conform căreia nu ar exista un astfel de dispozitiv, surse EVZ au precizat că aparatul a fost ridicat de la faţa locului, fiind un dispozitiv electronic pentru bruiaj dotat cu patru antene.

Folosirea unui astfel de dispozitiv nu a ajutat condamnaţi cu nume sonore să scape de investigatorii care adunau probe împotriva lor. Asta şi pentru că tehnica modernă de urmărire folosită de anchetatorii DNA presupune sisteme de înregistrat audio-video care nu emit niciun semnal şi stochează înregistrările pe dispozitive proprii.

Ce preţ au şi cât de eficiente sunt astfel de dispozitive?

Potrivit site-urilor care comercializează astfel de produse, un aparat de bruiaj asemănător cu cel pe care îl avea Sorin Oprescu la locuinţa sa costă în jur de 1.300 de lei. În ceea ce priveşte caracteristicile, aparatul poate bruia benzi precum: GSM, CDMA, DCS, 3G, având o rază de acţiune de 50-60 de metri în funcţie de semnalul emis în zona în caer este amplasat.

 

Aparat de bruiaj cu 4 antene. Preţ: 1.200 RON

Un alt dispozitiv, tot cu patru antene, poate ajunge şi până la 1.900 de lei, însă ceea ce diferă este raza de acţiune, care este aproape dublă: 100 de metri.

Aparat bruiaj cu 4 antene. Preţ: 1.800 RON

Microfoane încorporate şi ceasuri cu cameră video

În ceea ce priveşte o tehnologie mai complexă de astfel de dispozitive, trebuie menţionat că, de exemplu, preţul unui microfon incorporat într-un stilou, cheie de maşină, sau alte obiecte personale, porneşte de la 100  de lei şi are o rază de ascultare ambiantală de maxim 10 metri, în timp ce alte dispozitive de ascultare pot ajunge până la 1.200 de lei, având sunet clear HD, senzor de activare vocala automata şi o memorie de 1 GB, ceea ce înseamnă 5.600 de ore de înregistrare.

Ceas de mână cu camera video încorporată. Preţ: 500 RON

 

Cheie de maşină cu cameră video. Preţ: 200 RON

Router wirless cu microfon şi activare vocală. Preţ: 500 RON

Cazuri celebre. Cine a dat startul „trendului aparatelor de bruiaj”

Achiziţionarea unor astfel de aparate a devenit o modă printre corupţi, fiind adoptată de multe persoane care au fost ţinta DNA în dosare de corupţie, potrivit referatelor procurorii DNA.

Iată câţiva dintre cei care s-au “dotat” cu astfel de dispositive: Ovidiu Silaghi, Gabriel Surdu, Argeş,  Dorin Mărășoiu, (vicepresedinte CJ Arges),  Adrian Duicu,  sau Cristinel Bâgiu.

 

Sunt sau nu legale astfel de aparate?

Teoretic, utilizarea acestor aparate este interzisă în toate statele membre ale Uniunii Europene deci şi în România, spune Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii

“Punerea la dispoziţie pe piaţă a unui astfel de aparat neconform, adică furnizarea aparatului pentru distribuție, consum sau utilizare pe piața comunitară în cursul unei activități comerciale, în schimbul unei plăți sau gratuit constituie contravenţie şi se sancţionează conform reglementărilor”, potrivit ANCOM.

 

Potrivit instituţiei, acest tip de blocare a semnalului poate fi folosit doar în activităţile care ţin de siguranţa statului sau protecţia intereselor economice ale ţării, dar şi de activitatea din domeniul dreptului penal.

 

DNA a investit 200.000 de euro pe aparate de interceptare în 2014

Direcţia Naţională Anticorupţie cheltuie anual 200.000 de euro pe astfel de dispozitive de înregistrare. Procurorii cumpără microfoane pentru înregistrări ambientale, camere video, sisteme de recepţie la distanţă sau sisteme de înregistrare a convorbirilor telefonice.