Primul muzeu al românilor ardeleni, Muzeul Asociațiunii, a fost un element crucial pentru păstrarea identității naționale și culturale a românilor care, atunci, erau sub stăpânire ungară
Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu sărbătorește în luna august 110 ani de la inaugurarea Muzeului Asociațiunii. Născut din dorința românilor ardeleni de a-și defini propria identitate culturală, precum și specificitatea patrimoniului etnografic, Muzeul ASTRA are o lungă istorie care, în mod direct sau indirect, i-a asigurat apariția și i-a marcat devenirea. „Cel mai așteptat eveniment al zilei a fost vernisajul Expoziției etnografice și istorico-culturale care a marcat inaugurarea solemnă a Muzeului. Momentul a fost considerat de contemporani drept cea mai splendidă sărbătoare culturală ce au cunoscut-o până acum românii din țările Coroanei ungare”, povestește Delia Voina, muzeograf la CNM ASTRA Sibiu.
Atunci, au fost prezenți liderii Asociațiunii, delegații des părțămintelor, conducătorii bisericilor din Transilvania, intelectuali, reprezentanți ai românilor din Bucovina, ziariști, dar mai ales țărani veniți într-un număr impresionant pentru a participa la serbările de la Sibiu.
Grupul Junilor din Șcheii Brașovului
Expoziția era structurată în două părți: etnografică și istorică-culturală, fiecare având mai multe secțiuni (despărțăminte) tematice. „La primul etaj al palatului, în cele opt săli care aparțineau muzeului erau prezentate situația geografică, viața satelor, casele țăranilor, tipul și portul țăranilor, textile și țesături, obiecte ceramice, produse ale industriei de casă, ocupații agricole etc. Au fost realizate și câteva interioare țărănești cu mese, lavițe, paturi și cuiere vechi frumos încrustate. O prezență inedită au fost păpușile îmbrăcate în port specific popular și grupul Junilor din Șcheii Brașovului, cel mai prețios obiect al expoziției”, ne conduce în timp muzeograful.
Azi, Complexul Național Muzeal ASTRA, urmaș al Muzeului Asociațiunii, a devenit un adevărat centru cultural-național de afirmare a identității etnoculturale prin valorile contemporane ale patrimoniului cultural material și imaterial deținut. Instituțiile muzeale reunite în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA, asistate de serviciile specializate, ilustrează nivelul atins de prestigiosul muzeu sibian.