Criză fără precedent în Sănătate. Revolta halatelor albe sperie autoritățile

Criză fără precedent în Sănătate. Revolta halatelor albe sperie autoritățile

Imediat ce au văzut că medicii s-au aliat în număr mare și amenință că fac grevă generală, autoritățile i-au chemat la negocieri. Ministrul Sănătății s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanții tuturor categoriilor din domeniul medical, doar-doar o calma spiritele. Dar n-a reușit

Cei 23.000 de medici înscriși pe grupul „Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!“ s-au unit oficial și acum poartă numele de „Alianța medicilor pentru modernizarea în sănătate“. S-au organizat pentru că sunt deciși să meargă până în pânzele albe pentru a obține drepturile ce li se cuvin și modernizarea sistemului de sănătate.

„În ultimii 25 de ani, toate guvernele au luat bani de la Sănătate și i-au dat în altă parte, asumând faptul că pacientul vine cu plicul la doctor. Existența «plicului» este un mod degradant atât pentru medic, cât și pentru pacient, de a recompensa un serviciu medical, total neavenit pentru o țară modernă, și care trebuie eliminat“, a spus dr. Letiția Coriu, a cărei scrisoare a generat reacția de protest de pe Facebook.

La runda de negocieri de la Ministerul Sănătății, condusă chiar de ministrul Nicolae Bănicioiu, dar la care a participat și șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Vasile Ciurchea, primul a ajuns dr. Florin Chirculescu, medic primar chirurgie toracică la Spitalul Universitar din Bucureşti și, totodată, președintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”. Cum oficialii au încercat, inițial, să se țină de programul de majorări salariale avut anterior, care ar fi trebuit să înceapă din 2016 și să se încheie abia în 2018, spiritele s-au încins.

Nu se duc la Guvern

La ieșirea de la discuții, Florin Chirculescu a precizat că „între medici, starea de nervozitate este atât de mare, încât se poate ajunge la situații incontrolabile. Sunt lucruri mult mai grave decât greva, putem să nu ajungem la un consens, dar asta înseamnă că peste patru ani nu vor mai fi 13.500 de medici în spitale, s-ar putea să mai rămână 6.000, ceea ce este o consecință cu mult mai gravă decât o grevă“. „Reprezentanții Alianței confirmă că s-au primit telefoane din partea unor oficiali guvernamentali pentru a participa la Guvern, în seara zilei de 17 august, la discuții despre eventuale măriri salariale pentru medici”, se arată într- o postare pe pagina de Facebook a Alianței Medicilor. Iar medicii au refuzat!

După discuțiile de la minister, autoritățile par să fi înțeles că dansează pe muchie de cuțit. Așa că au anunțat, pe surse și nu oficial, deocamdată, că preconizează ca prima mărire substanțială de salariu s-o dea tuturor salariaților din sistemul sanitar, la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, dar că înainte trebuie avute discuții și cu Ministerul Finanțelor. Se vehiculează sume între 5 % - considerată de medici drept o jignire – până la 50%, ceea ce ar calma, măcar temporar, spiritele. „Ministrul Bănicioiu ne-a propus dublarea salariilor până în 2018, dar avem mari suspiciuni!”, ne-a declarat dr. Florin Chirculescu.

Iar unele declarații publice dau de gândit: „Avem un sistem de sănătate care funcționează, nu perfect, dar atâta timp cât în România se salvează vieți înseamnă că funcționează“, a spus, senin, Vasile Ciurchea, șeful CNAS, într-o intervenție televizată. Ca apoi să se contrazică de unul singur: „Salariile se pot majora, dar nu cu cât își doresc unii. Haideți să mărim întâi calitatea serviciilor medicale și apoi să ne gândim la salarii. Ca să obții calitate, trebuie să plătești bine personalul”.

Au renunțat la tehnica „sub acoperire”

După ce s-a aflat că anchetatorii au început să meargă „sub acoperire” prin spitale ca să-i prindă pe medici în fapt, se pare că atitudinea Direcției Generale Anticorupție (DGA) s-a schimbat. Ofițerii DGA de la Galați s-au întâlnit, ieri, la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, din localitate, cu cadrele medicale cărora le-au comunicat noile prevederi legale cu privire la exercitarea profesiunii de medic ce decurg din Hotărârea Curții Supreme de la care au pornit nemulțumirile. Totuși, mulți dintre medici n-au fost încântați de discuțiile cu reprezentanții DGA.