Copilul a fost scos la ora 16.45, după o operaţiune de salvare care a durat peste opt ore, şi la care au participat peste 100 de oameni - pompieri şi voluntari. Medicii nu au mai putut decât să declare decesul fetiţei. Copilul de doi ani şi opt luni a căzut în tubul respectiv, în această dimineaţă, în jurul orei 8.00. Blocată în puţ, fetiţa nu a mai dat nici un semn de viaţă încă de la ora 10.00. Pompierii au facut eforturi uriaşe pentru a scoate copilul din tubul cu diametrul de 20 de centimetri. Operaţiunile au durat mai bine de opt ore. Timpul, şi condiţiile grele, temperatura scăzută şi apa rece, din fântână, dar şi lipsa oxigenului, au dus la moartea micuţei Georgiana. Fetiţa avea doar doi ani si opt lui.
Tragedia s-a întâmplat în localitatea Vâlcelele, din judeţul Călăraşi. Un elicopter SMURD de la Bucureşti, două ambulanţe SMURD din Bucureşti şi una din Călăraşi, precum şi echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi şi pompieri au intervenit la locul accidentului, imediat ce au fost anunţaţi, de tatăl copilei.
La începutul operaţiunilor s-a putut comunica cu fetiţa, iar medicii au supraalimentat cu oxigen puţul.
Solicitarea către ISU a fost făcută la ora 8:37. Mama micuţei Irina Văcăruş, muncea cu ziua prin sat, azi, copila fiind singură cu tatăl său. Familia Văcăruş mai are o fetiţă, de un an, şi cu un frate mai mare, dintr-o căsătorie anterioară a mamei, de 7 ani.
În ciuda condiţiilor grele de viaţă ale acestei familii, copiii soţilor Văcăruş erau bine îngrijiţi, iar vecinii spun că părinţii erau în stare de orice pentru binele copiilor lor.
Opt ore de luptă pentru viaţa copilei
"Fetiţa se numeşte Maria Georgiana Văcăruş. Probabil că s-a aplecat deasupra puţului, care are 20 centimetri în diametru. Copilului i s-a introdus un tub de oxigen în puţ pentru a creşte concentraţia de oxigen şi pentru a nu se asfixia, iar în primele minute ale intervenţiei, în jurul orei 9.00, s-a putut comunica cu fetiţa. De o la ora zece, însă copilul nu a mai dat nici un semn de viaţă.
Nu pot spune nimic despre starea copilului, nici medicii de la SMURD nu se pot pronunţa. Este posibil să fie inconştientă. Sunt mai bine de cinci ore de când a căzut în puţ!", a declara plutonierul Ovidiu Tătăranu, purtătorul de cuvânt al ISU Călăraşi, în jurul orei 13.30.
Acum, când se cunoaşte deznodământul, oficiali ai SMURD Călăraşi au precizat că, din momentul în care fetiţa nu s-a mai auzit, nici plângând, nici ţipând, s-au temut de ceea ce este mai rău. "Condiţiile din puţ erau foarte grele. În plus apa rece, în care fetita, a stat până la mijloc, a contribuit la moartea acesteia", a spus unul dintre medicii prezenţi la faţa locului.
S-a încercat scoaterea copilului cu o coardă Reprezentanţi ai ISU au spus că s-a încercat, în mai multe rânduri, scoaterea copilului cu o cordelină, dar de fiecare dată încercările au fost sortite eşecului. "Am încercat să agăţăm trupul fetiţei cu o coardă, şi să o tragem la suprafaţă, dar nu s-a putut", a spus Ovidiu Tătăranu. Tatăl copilului, Ionel Văcăruş a declarat că fetiţa a căzut în puţ sub ochi lui. "Am încercat să o prind dar nu am putut. A alunecat din ce în ce mai jos. Am fugit imediat după ajutor. Nu pot să mai spun nimic. Nu mă mai lasă să mă apropii de gura puţului. Gura canalului era acoperită cu o ţiglă şi cu o bucată de BCA, dar Geogiana a dat-o la o parte", a povestit tatăl copilului la RTV.
O familie sărmană
Un angajat de la Primăria din comună a declarat pentru evz.ro că familia Văcăruş este o familie sărmană: "Sunt oameni simpli. Copiii sunt averea lor! Nici măcar nu au avut bani pentru a trage curent în casă. Casa în care locuiesc este casa bunicilor, care au murit. Puţul a fost construit de bunici, dar a rămas neterminat, pentru că oamenii nu au avut bani să-l termine. Au primit ajutor social, dar de când s-a născut fata cea mică, nu s-au mai încadrat la veniturile minime, pentru ajutor social, pentru că mama primea alocaţia de 200 de lei pentru copilul cel mic. Irina a muncit doar prin sat cu ziua, dar îşi iubeşte copiii ca pe lumina ochilor. Acum biata de ea este plecată la o fermă, într-un sat vecin. Nici nu ştiu dacă ştie ce s-a întâmplat", ne-a povestit acesta, la orele prânzului.
Puţul a fost demolat bucată cu bucată
Colonelul Gheorghe Popa, şeful ISU Călăraşi, a explicat că puţul respectiv, de tip american, este alcătuit din tuburi lungi de câte un metru, suprapuse, iar salvatorii au săpat, în jurul puţului, demontându-l bucată cu bucată, ca să ajungă la ultimul tub, unde era fetiţa.
"Copilul este căzut cu picioarele în apă, cu capul spre suprafaţă şi cu mâinile deasupra capului, declara colonelul Gheorghe Popa, azi la ora 14.00. Acesta spunea că toată acţiunea este deosebit de dificilă. Colonelul Popa a mai precizat că există şi pericolul ca pământul din jurul puţului să se prăvălească peste acesta.
S-a săpat doar cu lopata şi târnăcopul Conform informaţiilor furnizate de Ovidiu Tătăreanu, de la ISU Călăraşi, începând de la ora 14,30 s-a lucrat doar cu lopata şi târnăcopul, intervenţia excavatorului fiind, în acest moment, imposibilă. Ca o măsură de prevedere malul de pământ a fost securizat cu nişte parapeţi din lemn, pentru a preveni surparea acestuia. "Acum, la ora 15.30, am ajuns la şapte metri jumătate, opt adâncime. Copilul este undeva la zece metri. Se lucrează foarte greu, dar ritmul în care se lucrează este tot ceea ce se poate face! Nu pot spune nimic despre starea fetiţei!Îmi doresc să scape!", spunea cu mai mult d eo oră înainte de deznodământul tragic, pentru evz.ro, Ovidiu Tătăreanu.
Mama fetiţei, venită acasă, după ce aflat tragedia petrecută, în absenţa ei, a avut de mai multe ori nevoie de asistenţă medicală. În momentul în care trupul micuţei Georgiana a fost scos la suprafaţă, femeia a leşinat. Şocul şi durerea provocate de faptul că fiica ei a murit au făcut-o să se prabuşească la pământ. "Îmi pare atât de rău!" "Nu s-a putut face nimic pentru fetiţă! Îmi pare foarte rău. A fost un efort colectiv, mare, foarte mare, care din păcate a eşuat. Copilul nu a rezistat condiţiilor din puţ. Este frustrant, pentru nişte oameni al căror scop este să salveze vieţi. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre un copil", a fost tot ceea ce a mai putut să spună Ovidiu Tătăreanu, de la ISU Călăraşi.
ŞTIRE PUBLICATĂ LA ORA 9.00 ŞI REACTUALIZATĂ LA ORA 17.00
Cum decurg operaţiunile de salvare, aflaţi, de la faţa locului, la ora 18:30, în jurnalul Kanal D.