Revista presei.
Libertatea
Americanii fac avioane în Maramureş
În plină criză economică, o companie americană a avut curajul să investească în România. Şi nu oriunde, ci într-un sătuc din Maramureş. La Dumbrăviţa a fost ridicată o fabrică în care se construiesc fuselaje de avione. În prezent au început testele, iar americanii speră ca până la sfârşitul anului să producă primele componente.
Investiţia se ridică la 30 de milioane de dolari şi este realizată de americanii de la Universal Alloy Corporation Canton. Firma lucrează cu renumiţii producători de la Airbus, pentru care va produce fuselaje de avioane. Mai exact, 50% din necesarul de profile Airbus pentru industria aeronautică din Europa. Fabrica de la Dumbrăviţa se întinde pe o suprafaţă de 13.500 de metri pătraţi şi este dotată cu utilaje de ultimă generaţie, cele mai performante aflate pe piaţa mondială Jurnalul Naţional
Trenul spre Otopeni toacă 300.000 de euro pe lună
7.000 de ceferişti au fost trimişi vineri în şomaj tehnic şi timp de trei luni vor fi plătiţi cu 75% din salariu. Măsura este de protecţie socială, spune Radu Berceanu, ministrul Transporturilor. Cum nu mai sunt bani pentru chenzină, şi nimeni nu îşi doreşte să rămână şomer, o vacanţă prelungită pare a fi salvarea muncitorilor. Berceanu nu face însă economii pe toate liniile. Proiectul falimentar trenul Gara de Nord-Otopeni a adus pagube CFR-ului de peste un milion de euro, dar este menţinut în viaţă cu orice preţ.
Ideea lui Berceanu de a introduce un tren pe relaţia Gara de Nord-Otopeni goleşte lunar visteria statului de peste 300.000 de euro. Trenurile circulă goale, iar potenţialii pasageri se înghesuie să ajungă la aeroport cu autobuzul 780, pe care îl iau din gară şi îi lasă direct în faţa Aeroportului Otopeni. Cu atât mai mult cu cât costul unei călătorii cu autobuzul este aproape la jumătate decât cea cu trenul: 3,5 lei de persoană faţă de 6 lei biletul de tren.
România Liberă
Criza decimează firmele private
Criza financiara face ravagii in companiile private, generand 79,38% din numarul total al concediatilor. Oamenii de afaceri cred ca in curand n-o sa mai poata sustine, prin impozitele platite de ei, armata bine conservata a celor 1,4 milioane de bugetari.
Greul crizei financiare este suportat de sectorul privat, care genereaza cel mai mare numar de someri, arata statisticile oficiale. Angajatorul-stat pare sa functioneze ca o umbrela protectoare pentru salariatii sai, in ciuda scaderii incasarilor provenite de la companiile aflate in dificultate. La sfarsitul lunii iunie, numarul total al somerilor din Romania se cifra, de pilda, la 548.940 de persoane, din care 435.765 de persoane (79,38%) proveneau din mediul privat.
Cotidianul
Ţeapă televizată sub sigla Loteriei şi cu antenele TVR
Fiii celui care a comis cea mai mare fraudă din istoria BCR profită de infrastructura Loteriei Române şi a TVR pentru organizarea unei tombole în care premiile oferite efectiv sunt de zeci de ori mai mici decât cele anunţate.
Loteria Română a semnat pe 14 mai 2009 un contract confidenţial cu firma SC Oxigen Company SRL privind derularea concursului „Tombola Câştigătorilor”, care urmează a fi difuzat pe TVR 2 în fiecare duminică seară, începând cu 19 iulie 2009. Potrivit contractului, deţinut de Cotidianul, Loteria pune la dispoziţie firmei Oxigen toată infrastructura sa, 914 agenţii şi propriii angajaţi, pentru a vinde bilete la acest concurs. Pentru acest serviciu, Loteria primeşte un comision de 8,4% din încasări, cu o treime mai mic faţă de cel pe care Loteria însăşi îl plăteşte comisionarilor care îi vând produsele loteristice. Din acest motiv, comisionarii independenţi au refuzat acest produs, iar vânzarea sa a devenit, prin ordin, sarcină de serviciu pentru salariaţii Loteriei.
Adevărul
Invazie de motociclişti pe Valea Prahovei Festivalul Internaţional al Motocicliştilor „East European Motor Show” va fi organizat în perioada 10-12 iulie în zona Trei Brazi din staţiunea turistică Predeal.
Organizatorii se aşteaptă la peste 10.000 de participanţi. „Deocamdată, colegii noştri de la Predeal nu au fost solicitaţi pentru acest eveniment. În cazul în care va exista un marş, vom mobiliza mai mulţi poliţişti în zonă pentru păstrarea liniştii şi ordinii publice şi pentru fluidizarea traficului. Nouă ni s-a comunicat că ar fi vorba despre aproximativ 5.000 de participanţi. Până în acest moment nu putem discuta despre o eventuală deviere a traficului”, a declarat comisarul-şef Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov.
Ziua
Papa vrea Guvern Mondial In prima sa enciclica sociala, publicata ieri, cu doar cateva zile inainte de summitul G8, Papa Benedict al XVI-lea a cerut ca economia mondiala sa fie restructurata si a facut apel la infiintarea unei "autoritati politice mondiale". Aceasta entitate, a apreciat Suveranul Pontif, ar trebui sa se ocupe de asanarea economiilor lovite de criza si sa previna dezechilibre inca si mai mari. In paralel, presedintele american Barack Obama s-a intalnit ieri la Moscova cu premierul rus Vladimir Putin, in incercarea relansarii relatiilor dintre Moscova si Washington. Cu aceasta ocazie, Putin i-a reamintit liderului american ca Ucraina si Georgia sunt "foarte importante pentru Rusia".
"Caritas in Veritate", asa cum este numita enciclica papala, recomanda, in principal reformarea Natunilor Unite, dar se concentreaza si asupra situatiei economice din lume. "Pentru gestionarea economiei mondiale, pentru asanarea economiilor lovite de criza, pentru prevenirea agravarii crizei si a adancirii dezechilibrelor, este urgenta infiintarea unei reale Autoritati politice mondiale", se spune in textul de 150 de pagini. Gândul
Cum să alegeţi asigurarea de sănătate pentru excursiile externe
Vă gândiţi să plecaţi în străinătate şi vreţi să vă luaţi o poliţă de asigurare medicală? Oferta companiilor de asigurări este foarte variată, preţurile fiind calculate atât în funcţie de durata şederii cât şi a serviciilor medicale acoperite. Ofertele asiguratorilor cuprind atât asigurarea pentru durata unei singure călătorii cât şi pentru un an întreg, de exemplu, pentru cei care călătoresc mai des peste graniţă.
Allianz Ţiriac Asigurări a lansat recent Multitravel, o asigurare medicală cu o valabilitate de 12 luni, care acoperă riscurile privind cheltuielile medicale pentru oricât de multe călătorii în străinătate, de maximum 25 de zile fiecare. “Una dintre categoriile de public ţintă pe care l-am avut în vedere prin lansarea acestei asigurări este acela al persoanelor care călătoresc frecvent în străinătate. De altfel, poliţa poate fi contractată de angajator în beneficiul angajaţilor, iar asigurarea operează inclusiv pentru cazurile în care asiguratul călătoreşte în interes personal”, ne-a declarat Marius Onofrei, directorul de relaţii publice al Allianz Ţiriac Asigurări.