Trupele americane au declanşat o operaţiune fără precedent, menită „să cureţe” definitiv o provincie afgană de insurgenţii talibani.
Armata americană a lansat ieri o ofensivă majoră împotriva poziţiilor controlate de talibani în provincia afgană Helmand, aceasta fiind cea mai amplă operaţiune aeropurtată a puşcaşilor marini de la războiul din Vietnam. Cu puţin timp înainte de răsăritul soarelui, zeci de avioane şi elicoptere au transportat aproximativ 4.000 de militari în valea râului Helmand, din centrul provinciei situate în sudul ţării, transmite AFP. La rândul lor, aproape 650 de poliţişti şi militari afgani au fost mobilizaţi pentru operaţiunea „Khanjar” (lovitură de sabie, în paştună), al cărei principal obiectiv este securizarea regiunii înaintea alegerilor prezidenţiale din 20 august şi restabilirea încrederii populaţiei locale în guvernul central. „Operaţiunea Khanjar diferă de cele lansate anterior prin amploarea forţelor şi rapiditatea sa”, a declarat generalul american Larry Nicholson, comandantul contingentului de puşcaşi marini din sudul Afganistanului. Test pentru Obama Pentru a bloca o eventuală retragere a talibanilor peste munţi, în Pakistan, autorităţile de la Islamabad au desfăşurat importante efective militare de-a lungul graniţei de sud cu Afganistanul, scrie Reuters. Ofensiva americană din provincia Helmand, de unde provine mai bine de jumătate din cantitatea de opiu produsă în Afganistan, are loc la scurt timp după operaţiunile armatei pakistaneze din valea Swat şi din provincia Waziristanul de Sud. Operaţiunea declanşată ieri este, de asemenea, şi un test pentru noua strategie privind Afganistanul a administraţiei Obama. Prima fază a operaţiunii este programată să dureze 36 de ore şi vizează, în special, districtele Garmser şi Nawa, care se învecinează cu Pakistanul. Numai în districtul Nawa comandanţii americani apreciază că se află între 300 şi 500 de talibani.
SUMMIT Afganistanul, pe agenda întâlnirii Obama-Medvedev
Rusia ar putea permite tranzitarea aeriană şi terestră a teritoriului său de către transporturile militare americane spre frontul afgan, în baza unui acord care ar urma să fie semnat în cursul vizitei la Moscova a liderului de la Casa Albă, Barack Obama. În prezent, Rusia permite doar tranzitul feroviar al „transporturilor neletale” care au drept punct de plecare portul leton Riga şi cel georgian Poti. Dacă acordul va fi semnat, aproximativ 12 avioane cargo vor survola spaţiul aerian rus zilnic.