ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Scandalul Ordonanței cu salariile demnitarilor ne arată cît de bine e pentru țară că Președintele și Premierul sunt în Război!

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Scandalul Ordonanței cu salariile demnitarilor ne arată cît de bine e pentru țară că Președintele și Premierul sunt în Război!

Puse într-un calculator menit a verifica logica elementară, zisă și aristotelică, faptele din Scandalul Salarii mari pentru Președinte și alți înalți demnitari ar provoca imediat prăjirea aparatului. Nici o logică din lume, nici măcar a muștei, al cărei bîzîit e pe cît de enervant, pe atît de inutil, n-ar putea accepta lesne succesiunea faptelor din Cazul Scandalului.

Cu atît mai mult se impune asta, cu cît ele se grupează automat în mai multe bizarerii: Să purcedem la trecerea lor în revistă, pe scurt:

1. Prima bizarerie: Gabriel Oprea simte nevoia să justifice public Ordonanța

Miercuri, 8 iulie 2015, într-o Declarație de presă ținută la Palatul Victoria, pe la prînz, premierul interimar Gabriel Oprea anunță și justifică Decizia luată de Guvern în ședința abia încheiată de a mări salariile a 48 de demnitari între care se numără Președintele, premierul, șefa ICCJ, șefii SRI și SIE, ai STS, ai SPP, președinții celor două Camere ale Parlamentului, miniștri, consilieri prezidențiali. Despre Decizie, care a luat forma ORDONANȚEI pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată prin Legea nr. 71/2015, Gabriel Oprea vorbește invocînd situația președintelui României: „Salarizarea din sectorul public nu este un act populist, ci o exigenţă în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că este normal ca un preşedinte de ţară eruopeană să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro. Ani de zile salariul preşedintelui României a fost mai mic decît salariul unor funcţionari de rang secund din alte instituţii.”

Ne puteți urmări și pe Google News

În perioada de interimat, Gabriel Oprea n-a apelat la Declarația de presă de după Ședința de guvern pentru a explica și justifica o Decizie luată în ședință. Nici premierul Victor Ponta n-a folosit acest instrument mediatic. Știiind că e o excepție, Gabriel Oprea o justifică prin nevoia de a-și asuma măsura: „Îmi asum atît corectitudinea, cît și oportunitatea acestei măsuri. ” Noutatea momentului ne lasă să înțelegem că Gabriel Oprea are conștiința Scandalului care s-ar putea declanșa la aflarea veștii. Sub acest semn, al nevoii de a îmblînzi impactul negativ al Deciziei, trebuie pusă și precizarea că pînă la finele anului 2015 vor fi mărite toate salariile din sistemul public. Declarația de presă a lui Gabriel Oprea a fost prima ciudățenie a Scandalului.

2. A doua bizarerie: Klaus Iohannis, de regulă mut cînd vine vorba de fapte interne și internaționale deosebit de importante, aplaudă Ordonanța înainte ca ea să fi fost aprobată și anunțată de Guvern.

Miercuri, 8 iulie 2015, cu prilejul ceremoniei de decorare a ambasadorului Poloniei la București, Klaus Iohannis s-a îndreptat pe neașteptate către grupul de presă, a deschis gura și a zis următoarele: „Există o intenţie a guvernului de a creşte salariile miniştrilor. Mi se pare o intenţie înţeleaptă, cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţiei. Pînă la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar reflectă într-o măsură rezonabilă poziţia în stat”. Tripla minune de la Cotroceni provocată de bucuria lui Klaus Iohannis că Guvernul i-a mărit salariul, pune în evidență cele trei noutăți asumate de președinte: „1. Klaus Iohannis, cel căruia cu greu îi smulgi cîteva cuvinte, a turuit ditamai textul, cu propoziții și chiar cu fraze succesive. 2. Klaus Iohannis, cel după care trebuie să alergi ca să obții o Declarație, a venit el, din proprie inițiativă, către Grupul de ziariști și, fără să fie întrebat, le-a spus ce crede el despre Ordonanță. 3. Klaus Iohannis, cel care tace zile întregi după ce Guvernul ia o măsură, s-a pronunțat acum înainte ca Guvernul să ia măsura.” O noutate e dată însă și de raportarea la procedurile tipice președinților anteriori. Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență. Fiind vorba de o Lege, președintele se pronunță după luarea deciziei sau nu se pronunță deloc. Klaus Iohannis ne-a obișnuit, în cele șase luni și ceva de mandat, să refuze comentarea unor evenimente infinit mai importante pentru țară decît o Ordonanță de urgență. Acum, iată, nu numai c-a sărit s-o salute, dar, mai mult, a făcut-o înainte ca ea să fie adoptată. Un președinte al României salută o decizie care n-a fost luată încă de Guvern.

3. A treia bizarerie: Deși știe de la Gabriel Oprea de Ordonanță, Victor Ponta nu intervine ca să oprească adoptarea ei și după anunțul lui Gabriel Oprea nu scrie nimic pe facebook. Abia joi seara, după intervenția lui Dan Mihalache la B1tv, Victor Ponta se ridică împotriva Ordonanței, pentru că aceasta ar nedreptăți funcționarii publici de rînd:

„Eu n-am fost de acord cu ordonanţa. Demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar salariile trebuie să crească odată cu legea salarizării.” 4. A patra bizarerie: Două zile aproape adversarii lui Victor Ponta din politică și din presă nu scot un mieunat măcar împotriva Ordonanței.

S-a creat deja o tradiție ca orice Decizie luată de guvern, indiferent că-i bună sau rea să fie imediat atacată de liderii PNL, în frunte cu Alina Gorghiu, și de Unitățile SRI din presă. Brusca dublare a salariilor celor mai importanți demnitari din statul român întrunea toate datele unui detonator de scandal public din partea Opoziției și a Presei: 1. Așa cum am scris pe cristoiublog.ro, nu cred că o persoană candidează la funcția de președinte al României sau acceptă funcția de premier, de președinte al Camerei Deputaților sau al Senatului, răpit de gîndul salariului mai mare sau mai mic. Peste tot în lume, aceste funcții dau satisfacția Puterii, ca să nu spun, riscînd nițică demagogie, că sînt dorite pentru a întreprinde ceva măreț și, prin asta, a rămîne în Istorie. Brusca mărire a salariului președintelui prin Act guvernamental jignea bunul simț. 2. Funcționarii publici se plîng – și pe drept cuvînt – că au salarii mici. De aici și ocolirea funcțiilor publice de către persoane competente, ba chiar și cinstite, atrase de salariile mari de la privat. Dacă era un început, el trebuia să-i privească pe salariații publici de rînd. Cu toate acestea, nici miercuri, nici joi, toată ziua, lideri Opoziției n-au protestat față de Ordonanță. Explicabil. PNL continuă tradiția nefastă postdecembrist a partidelor prezidențiale, prin care un întreg partid se manifestă ca preș de care-și şterge picioarele cel de la Cotroceni. Nici ofițerii acoperiți din presă, cu misiune precisă de a fi anti-Ponta în numele lui Klaus Iohannis, n-au scos nici măcar un ciripit. Și acesta e un lucru explicabil. Printre alte funcții binecuvîntate de Ordonanță se numărau și cele ale șefilor de Servicii. Cum să critice ofițerii din presă o mărire de salariu a șefilor lor?

5. A cincea bizarerie: Dan Mihalache intervine la tv pentru a scoate Președinția basma curată punînd Ordonanța exclusiv pe seama Guvernului. Miercuri seara, România tv, singura televiziune de știri rămasă de partea lui Victor Ponta, Antena 3 fiind mai prezidențială decît Realitatea tv, culmea prezidențialismului în presa noastră, a lansat știrea potrivit căreia Klaus Iohannis i-ar fi cerut lui Gabriel Oprea Ordonanța privind mărirea salariului lui Klaus Iohannis. Mai tîrziu nițel, în emisiunea Ultimul cuvînt, de pe B1tv, Cătălin Striblea a obținut o intervenție din partea lui Dan Mihalache, șeful Administrației prezidențiale. De precizat, din amănuntele pe care le știu eu, că toată ziua Cătălin Striblea l-a bombardat pe Dan Mihalache, pentru a-i cere să dea o replică știrii despre intervenția președintelui. Dan Mihalache a sunat la B1tv abia pe la 21.40. A avut loc următorul dialog: „ Cătălin Striblea: Informaţia neoficială, domnule Mihalache, care vine dinspre PSD, pe surse cum spunem noi, jurnalişti, e că Iohannis i-a cerut domnului Oprea această mărire a lefurilor demnitarilor. Aşa este sau nu? Dan Mihalache: Nu a cerut preşedintele României domnului Oprea un asemenea act normativ. Sigur unele partide sînt foarte experte în a da pe surse unele informaţii pentru a pasa responsabilitatea. Dar să fim corecţi, preşedintele a spus că e nevoie ca demnitarii să beneficieze de o remuneraţie pe măsura importanţei lor în stat nefiind normal ca un ministru să aibă salariul mai mic decît proprii săi angajaţi din minister. Cătălin Striblea: Domnul Oprea l-a înştiinţat pe domnul Iohannis că are de gînd să dea… Dan Mihalache: Sigur că da, dar vreau să fim foarte corecţi, discuţia despre mărirea salariilor demnitarilor la un nivel decent este mai veche. Ea datează – dacă eu îmi amintesc foarte bine – undeva de prin luna martie. Era foarte clar domnul prim-ministru Victor Ponta la momentulrespectiv. (…) Dacă eu îmi amintesc foarte bine şi mă uit pe mail-urile mele, grila de salarizare e identică cu cea pe care prim-ministrul Ponta ne-a consultat asupra ei în martie. Cătălin Striblea: Deci domnul prim-ministru va trimis o grilă de salarizare. Şi de ce a apărut ordonanţa cînd domnul Oprea l-a sunat pe domnul Iohannis i-a explicat de ce o dă azi, cu începere de la 1 august, adică ce a fost graba asta? Dan Mihalache: Eu nu ştiu conţinutul conversaţiei între preşedintele şi domnul prim-ministru interimar, nici măcar nu ştiu dacă au discutat pe această temă. Forma în care acest act normativ s-a adoptat poate fi, desigur, discutabilă, dar era chiar un angajament al guvernului de a întreprinde o asemenea măsură pînă la începutul verii. Striblea: Aha. Era un angajament că o va face pînă la începutul verii? Mihalache: Aşa erau discuţiile interinstituţionale.” De observat: a) Dan Mihalache n-avea nici un motiv să intervină în Scandalul Ordonanței. Nu numai pentru că Administrația prezidențială ne-a obișnuit cu   sfidarea  transparenței, cu   nepăsarea față de orice se discută despre Președinte în spațiul public, dar și pentru că teza cererii venite dinspre Klaus Iohannis nu acaparase  teritoriul mediatic. E limpede că Dan Mihalache a  ținut să intervină  pentru a scoate pe Klaus Iohannis dintr-un Scandal   destul de primejdios pentru capitalul electoral al Președintelui. b) Dan Mihalache nu neagă existența unei înțelegeri privind adoptarea Ordonanței la începutul verii, ci știrea că președintele Klaus Iohannis i-a cerut asta în zilele din urmă lui Gabriel Oprea, profitînd de faptul că Victor Ponta nu era încă premier plin. c) Dan Mihalache susține necesitatea ca salariile demnitarilor să fie mărite, folosind aceleași argumente ca și Klaus Iohannis. Tonul, dar și conținutul nu dovedesc o respingere a Ordonanței de către Klaus Iohannis, ci o negare a faptului că președintele i-ar fi cerut-o lui Gabriel Oprea. 6. A șasea bizarerie: Victor Ponta intervine la B1tv pentru a declara c-a fost o înţelegere între Gabriel Oprea și Klaus Iohannis, înțelegere despre care i s-a spus și din a cărei cauză el a fost de acord cu Ordonanța.

În partea a doua a emisiunii lui Cătălin Striblea de la B1, spre final, deși se discuta altceva, Victor Ponta a sunat cerînd să intervină în emisiune.

„Cătălin Striblea: Premierul Victor Ponta ne-a solicitat o intervenţie. Bună seara, domnule prim-ministru! Victor Ponta: Bună seara, domnule Striblea! Vă urmăresc emisiunea pentru că mă interesează ce spun domnul Vlădescu şi domnul Pascariu despre cum vom fi afectaţi economic şi chiar urmăresc cu atenţie acest lucru. Voiam să fac, însă, o precizare legată de ordonanţa cu salariile demnitarilor. Eu n-am fost de acord cu ea. Miercuri, ieri am ajuns în Bucureşti şi n-am fost de acord. Am spus că, într-adevăr, demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării, cînd măriţi salariile la toată lumea. Realizator: Păi staţi aşa. Cui i-aţi spus? I-aţi spus lui domnul Oprea? Victor Ponta: Domnului Oprea şi colegilor mei, doamna Plumb şi domnul Teodorovici. Mi s-a spus că este o discuţie foarte clară cu preşedintele Iohannis şi, mă rog, n-am vrut să creez impresia că, cumva, am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi domnul Oprea în absenţa mea. Acum am aflat de la şeful Cancelariei că domnul Iohannis nu ştie nimic şi n-are nici o treabă cu chestia asta şi atunci revin la decizia mea şi miercuri vom adopta o altfel de decizie: nu se măresc salariile la miniştri şi la preşedinte decît odată cu salariile tuturor bugetarilor. (…) Realizator: Dar de unde a apărut nevoia de ordonanţă? Victor Ponta: Nu, domnule Striblea, cred că nu e nevoie să vă spun mai mult de ce am avut de ce am avut această intervenţie şi de ce am luat şi această decizie. Repet, eu am fost ieri informat de un anumit lucru. Am aflat în astă-seară, uitîndu-mă la emisiunea dumneavoastră, că am fost dezinformat şi atunci sunt gata să repar. Realizator: Da, vă referiţi la intervenţia domnului Dan Mihalache. Da. Victor Ponta: Exact la asta mă refer. Realizator: Dar ce au discutat domnii Oprea şi Iohannis pe această temă? Că asta mi-e un pic neclar. Victor Ponta: Eu ştiam că au discutat să adopte această ordonanţă în absenţa mea, pentru că eu, ieri, n-am condus şedinţa de guvern, nu aveam încă decretul publicat astăzi. De aceea am zis, după părerea mea ar trebui făcută odată cu celelalte. Am respectat cum aşa era normal, o discuţie între primul ministru interimar şi preşedinte. Dacă domnul Mihalache spune acum că eu am fost dezinformat şi că, de fapt, domnul Iohannis habar n-are şi n-are nicio treabă cu chestia asta, atunci cred că decizia corectă şi de bun simţ este să mărim salariile demnitarilor odată cu celelalte salarii din sistemul bugetar. Realizator: Domnul Iohannis e cel care a solicitat mărirea salariului demnitarilor? Victor Ponta: Încă o dată spun: aţi înţeles exact ceea ce v-am spus. Eu aşa am fost informat ieri că a fost o discuţie între premierul interimar şi preşedinte. Eu mi-am exprimat nemulţumirea, dar n-am vrut să intervin. Acum, însă, auzim poziţia publică a Preşedinţiei, exprimată de domnul Mihalache, cred că cel mai corect este să amînăm intrarea în vigoare şi să o facem odată cu toate salariile bugetarilor. Realizator: Da, domnule prim-ministru, în altă ordine de idei… Victor Ponta: Adică jocurile astea de doi bani, în care faci ceva şi după aia dai vina pe altcineva nu mai sunt dispus să le evit şi atunci, miercuri, iau decizia corectă: se măresc la demnitari cînd se măresc şi la ceilalţi bugetari.” Intervenția lui Victor Ponta ne spune că: 1. Premierul n-a renunțat la Ordonanță, pentru că i s-a părut o nedreptate făcută funcționarilor simpli, ci pentru că, prin Dan Mihalache, Președintele a vrut să se delimiteze de Scandal, deși așa cum i-a spus Gabriel Oprea, Ordonanța fusese rezultatul unei înțelegeri între premierul interimar și președinte. 2. Cînd i s-a spus de Ordonanță a acceptat-o, deși o considera inoportună, pentru că Gabriel Oprea se înțelesese cu Klaus Iohannis s-o dea în absența lui Victor Ponta. 3. Președintele, prin Dan Mihalache, n-a respectat înțelegerea de a nu se desolidariza de Ordonanță. Așadar, Victor Ponta a intervenit pentru a confirma versiunea dată de PSD pe surse. Decizia de a renunța la Ordonanță nu e justificată prin absurditatea textului, ci prin faptul că Președinția se derobează, lăsînd pe seama Guvernului povara efectelor negative ale Ordonanței.

7. A șaptea bizarerie: Toată lumea se leapădă de Ordonanță.

Joi seara, Victor Ponta a scris pe facebook: „Ordonanţa cu salariile demnitarilor – eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Dar revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile demnitarilor decît odată cu bugetarii.” Pe Facebook și pe cale orală, vineri dimineața, Klaus Iohannis reacționează astfel: „În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la inițiativa acestuia.Subscriu ideii că remunerația demnitarilor trebuie să reflecte importanța lor în stat și că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decît proprii subordonați. Aceasta este o chestiune de principiu. Înțeleg și reacția oamenilor care așteaptă performanță din partea demnitarilor, după cum cred că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reașezarea întregului sistem de salarizare. În rest, în ceea ce privește modalitățile de realizare a acestui principiu, ele revin în sarcina Guvernului și Parlamentului. Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul își propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerență a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcțional.” Din text, mult mai lung decît îl duce de regulă pe Klaus Iohannis  suflul creator, reținem: 1. Președintele pledează pentru mărirea salariilor la demnitari. 2. Președintele susține teza potrivit căreia și Victor Ponta a agreat mărirea salariilor. 3. Președintele critică incoerența guvernamentală. Guvernul, condus de Victor Ponta, a aprobat o Ordonanță, dar premierul anunță că se va reveni asupra ei. Gabriel Oprea declară Mediafax următoarele: „Proiectul de ordonanţă a fost făcut de mai multă vreme la Ministerul Muncii, ideea aparţinînd Guvernului şi lui Victor Ponta. Ştiu că premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizaţiile demnitarilor, în contextul discuţiilor despre creşterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, ţinînd seama de principiul atragerii competenţei şi lupta împotriva corupţiei şi din cei 71 de demnitari care erau vizaţi de proiectul de ordonanţă, au rămas la final 48. Miniştrii Muncii, Finanţelor şi Justiţiei au susţinut această ordonanţă, iar poziţia lor se regăseşte în stenogramele şedinţei de Guvern. Miercuri dimineaţa, cînd a venit la Guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanţa, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că şeful statului îşi va arăta susţinerea faţă de adoptarea actului normativ. Preşedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut aşa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanţei. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de faţă cu ceilalţi miniştri, să trecem ordonanţa, urmînd să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de preşedinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susţinere – iar în acest caz ordonanţa nu-şi producea efectele. Dacă Victor Ponta va amîna aplicarea acestei ordonanţe, este dreptul său şi decizia sa ca prim-ministru. Aşa s-au întîmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”. Declarația lui Gabriel Oprea e de o importanță capitală pentru  lămurirea a ceea ce s-a întîmplat. Gabriel Oprea confirmă o înțelegere cu președintele în privința susținerii. Probabil că Victor Ponta a avertizat că o să-i sară-n cap liderii PNL și ofițerii acoperiți din presă. Gabriel Oprea l-a asigurat că președintele va susține Ordonanța înainte ca ea să fie anunțată. Ceea ce s-a și întîmplat. După semnalul dat de Cotroceni, Gabriel Oprea a ieșit și a anunțat Ordonanța. Victor Ponta revine și precizează: „Domnul Oprea, ca întotdeauna, a fost un om serios. A vorbit ceva, s-a ţinut de cuvînt, şi-a asumat responsabilitatea. Din păcate, nu a vorbit cu cine trebuie, a vorbit cu domnul Iohannis, care, de altfel, a fost de acord. Domnul Mihalache, celălalt preşedinte al României, am auzit că nu e de acord. Decizia mea este clara: mărim salariile la demnitari cînd le mărim la toţi funcţionarii.” Rovana Plumb aduce și ea amănunte despre tărășenie: „Atît eu, cît şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, precum şi premierul Victor Ponta am dorit să includem mărirea salariilor demnitarilor în pachetul mai larg de măriri de venituri pentru toţi bugetarii. Adică, în noua lege a salarizării. În acelasi timp, am fost informaţi că există o decizie comună a preşedintelui României şi a prim-ministrului interimar (Gabriel Oprea, n.r.) de a adopta această măsură mai rapid.” Ce spune Gabriela Firea, purtătoarea de cuvînt a PSD într-un Comunicat de presă: „În ceee ce priveşte ordonanţa despre care se discută în aceste zile, pare să fi fost totuşi un joc incorect făcut de cei din jurul preşedintelui, care l-au împins pe acesta să se delimiteze indirect de măsură, prin consilieri, după ce a susţinut-o public înainte chiar de adoptarea în Guvern. Tocmai de aceea s-a creat o problemă de comunicare, în condiţiile în care premierul a crezut că a existat o discuţie între domnul Oprea şi domnul Iohannis, iar domnul Oprea a crezut că a fost un acord al premierului Ponta cu preşedintele. Comunicarea preşedinţiei pe subiect a fost un pic bizară. Salarizarea demnitarilor va fi în cele din urmă reglementată împreună cu restul salariilor din sectorul bugetar”. 8. A opta bizarerie: Prin Dan Mihalache Președinția intervine pentru a ne convinge că Măsura a venit de la Guvern și nu de la  Klaus Iohannis. Sîmbătă seara, Dan Mihalache, pînă acum destul de rezervat cu presa, intervine la Antena 3, la  emisiunea Sandrei Stoicescu. După un imn închinat lui Gabriel Oprea, de credeai că Generalul e Alina Gorghiu, Favorita, Dan Mihalache s-a năpustit asupra lui Victor Ponta, pe care l-a acuzat de ”populism și incorectitudine”, pentru că n-ar fi respectat înțelegerea dintre Palate: "Ecuatia este foate simpla. Exista la un moment dat un consens intre institutii, acest consens a fost rupt din motive pozitionale, criza politica si punct. (…)În această ecuaţie, există o zonă de populism şi de incorectitudine care nu poate fi plasată în curtea Administraţiei Prezidenţiale şi a domnului preşedinte, ci în alte curţi. ". Victor Ponta acuză Președinția c-a rupt înțelegerea prin intervenția lui Dan Mihalache. Prin Dan Mihalache, Președinția îl acuză pe Victor Ponta c-a  încălcat învoiala.

Adunînd toate datele și trăgînd linie, ne putem face o imagine cît de cît asupra a ceea ce s-a întîmplat  în spatele ușilor închise. Contrar a ceea ce susține ulterior, Victor Ponta n-a renunțat la Ordonanță, pentru că i s-a părut incorect să sporești salariile demnitarilor de rang înalt înainte de a mări salariile celorlalți funcționari publici. El a renunțat la Ordonanță, descoperind ce nenorocită e, după intervenția lui Dan Mihalache, care i s-a părut una prin care președinția a încălcat înțelegerea. Mai mult ca sigur, nu direct, ci prin intermediul lui Gabriel Oprea, Victor Ponta a fost de acord cu Ordonanța înainte de a veni în țară. Dacă ne uităm la categoriile beneficiare, vom constata  că ar fi cîștigat nu numai președintele și premierul, dar și anturajele celor doi: consilieri, miniștri, șefii Serviciilor speciale. Darea ei miercuri, cînd Gabriel Oprea mai era interimar, face partea din strategia lui Victor Ponta de ”a-și pune piciorul în ghips” cînd e vorba de vreo decizie cu mari probleme electorale. era convenabilă ambelor părți, mizîndu-se pe impactul mediatic al revenirii lui Victor Ponta. În cadrul înțelegerii, așa cum recunoștea Gabriel Oprea, Președintele trebuia să susțină Ordonanța pentru ca Guvernul s-o adopte. Președintele a respectat învoiala, declarînd nitam-nisam că susține intențiile Guvernului. Intervenția președintelui garanta că liderii Opoziției, televiziunile de casă ale lui Klaus Iohannis, ofițerii acoperiți din presă nu vor sări pe Guvern pentru a-l face pulbere.  Și într-adevăr, convenția a avut efect. Miercuri și joi, nici liberalii, nici ofițerii acoperiți, nici presa de casă a lui Klaus Iohannis n-a mîrîit nici măcar scurt. Lesne de imaginat ce-ar fi fost dacă Guvernul nu se asigura de sprijinul lui Klaus Iohannis.  Atît Victor Ponta, cît și Klaus Iohannis au primit semnale clare că Ordonanța e devastatoare pentru imaginea celui care a fost de acord cu ea. Prin urmare, Victor Ponta a făcut să se scurgă în presa sa de casă informația că președintele a cerut Ordonanța. Prin Dan Mihalache Președinția a reacționat ferm. Pentru a plusa, Victor Ponta a anunțat că va retrage Ordonanța. Președintele, premierul, consilierii, miniștrii, șefii Serviciilor au fost de acord cu mărirea printr-o Ordonanță a salariilor lor, astfel încît să profite de ele chiar de la 1 august 2015. Toată lumea arată cu degetul la președinte. Nu cred că președintele a ținut să-și mărească doar lui salariul. O mulțime de oameni din jur, de la consilieri pînă la șefii serviciilor, l-au bătut la cap că au salarii mici. Și premierul a fost supus unei presiuni asemănătoare din partea anturajului său. A spune că președintele a făcut un troc cu Gabriel Oprea e o absurditate. În realitate, chiar dacă discuția a avut loc între Gabriel Oprea și Klaus Iohannis, Victor Ponta a știut și a acceptat ordonanța. Cu o condiție: Să aibă sprijinul Președinției. Altfel spus, și Președinția să sufere eventualele consecințe negative ale Ordonanței. Un simplu calcul ne arată că principala victimă electorală era Klaus Iohannis: 1. Klaus Iohannis se expusese prostește prin declarația publică în favoarea Ordonanței. 2. Klaus Iohannis e mai vulnerabil decît Victor Ponta în fața propriului electorat. 3. Se rostogolea informația pe surse că a fost un troc între președinte și premier. Pipăirea pulsului electoral a dus la intervenția lui Dan Mihalache. Reacția lui Victor Ponta a fost provocată de teama că președinția nu respectă înțelegerea. Putem vorbi astfel de o realitate indiscutabilă. Dacă președintele și premierul ar fi fost din același partid, sau în relațiile dinainte de chestia cu demisia, Ordonanța ar fi trecut, în deplina sfidare a opiniei publice. Un cititor, Mihai Dinu, postează pe cristoiublog.ro următoarea concluzie: „Una peste alta, atît pasul înapoi făcut de premier prin încercarea anulării Ordonanței, cît și întoarcerea legii pensiilor speciale în Parlament de către președinte sînt mici victorii ale societății civile, ecouri ale revoluției din noiembrie 2014.” Da, întoarcerea Ordonanței și retrimiterea  legii în parlament sînt victorii ale societății civile, ale opiniei publice. Aceste victorii ar fi fost imposibile dacă premierul și președintele ar fi fost din aceeași Gașcă. Putem vorbi astfel de o victorie a coabitării cu scandal.