Terenurile agricole comasate, cu suprafeţe mari, şi pădurile par a fi singurele care mai au căutare pe o piaţă imobiliară aproape îngheţată. În rest, dacă până la începutul verii, tranzacţiile imobiliarele scăzuseră semnificativ faţă de anul trecut, perioada vacanţei face ca şansele de tranzacţionare a unei proprietăţi să se apropie de zero.
Spaţiile industriale şi terenurile reprezintă segmentele imobiliare care nu se tranzacţionează deloc în acest moment, fiind astfel cel mai afectat de criza economică, a declarat pentru evz.ro Adrian Şişchin, directorul regional al agenţiei internaţionale Remax.
“Datele notarilor publici arată că în primul trimestru tranzacţiile au fost mai mici cu 30-40% faţă de anul trecut, în condiţiile în care în 2008 s-au realizat 500 de mii de vânzări, iar 19% dintre acestea s-au făcut în Bucureşti“, a precizat Şişchin.
Proprietăţi fără cerere
Potrivit acestuia, dacă am întocmi un top al tipurilor de proprietăţi care nu îşi găsesc cumpărători, în ciuda scăderii preţurilor, acestea ar fi spaţiile industriale, parcurile logistice şi terenurile agricole, cu excepţia celor comasate.
În ceea ce priveşte motivul pentru care terenurile destinate agriculturii nu mai au căutare, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că terenurile sunt fragmentate, iar investitorii, în special cei străini caută suprafeţe mari, de până la 500 de hectare.
Terenuri agricole pentru rapiţă şi parcuri eoliene
De asemenea, Şişchin a mai spus că cea mai mare cerere pentru astfel de terenuri vine din partea investitorilor din Germania care vor să cultive rapiţă pentru producţia de biodiesel.
Investiţia este cu atât mai rentabilă cu cât Uniunea Europeană sprijină, din fonduri proprii, producţia de energie verde.
“Preţul mic al terenurilor şi fondurile europene care pot fi accesate pentru aceste culturi fac ca acest segment al imobiliarelor să aibă căutare“, a afirmat Adrian Şişchin.
Suprafeţe mari mai sunt căutate şi în zone din Dobrogea sau Alexandria pentru dezvoltarea parcurilor eoliene.
Pădurea, căutată pentru locaţiile de vânătoare
Reprezentantul Remax a mai spus că în această perioadă s-a întregistrat o cerere crescută pentru suprafeţele de pădure din partea unor investitori din Danemarca sau Austria care caută locaţii de vânătoare în România.
“Ţara noastră este situată la distanţă de o oră-două de puncte importante din Europa, iar investitorii caută produse imobiliare precum pădurea, care în ţara lor nu sunt disponibile“, susţine reprezentantul francizei imobiliare.