Mărmureanu face predicţii hazardate

Mărmureanu face predicţii hazardate

Gheorghe Mărmureanu a afirmat recent, că următorul cutremur de mare intensitate cu epicentrul în Vrancea, care se va produce în România, va fi mai puternic decât cel din 1977. Mai mult Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a făcut şi o prognoză. Acesta a estimat că seismul va avea o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter. Mărmureanu susţine că urmările acestui seism vor fi mult mai grave decat cele din '77 (care a avut o intensitate de 7,4), dar că Bucureştiul nu va fi foarte afectat. Directorul Institutului de Naţional de Fizică a Pământului susţine că acest viitor cutremur puternic se va resimţi mai tare la Iaşi, Bacău şi Chişinău.

Un seism poate avea loc oricând

În replică, doctor inginer Traian Moldoveanu, specialist in geofizică şi seismologie a declarat pentru evz.ro: "Nu se bazează pe nimic astfel de afirmaţii. În primul rând un cutremur de mare intensitate poate avea loc oricând, dar este o eroare să faci predicţii în ceea ce priveşte intensitatea.

Potenţialul energetic al zonei Vrancea poate determina mişcări seismice, de adâncime, cu intensitate de până la 7,8, poate în extrem 7,9 grade pe scara Richter, dar de la aceste estimări, până la a afirma care este valoarea de intensitate a unui cutremur, este o cale foarte lungă.

Nici în ceea ce priveşte unda de şoc, nu se poate face nici o estimare. Nu ştie nimeni cum se va produce fractura subterana, la 100 de kilometri adâncime, care va genera o mişcare seismică, ca să se poată  face o prognoză cu privire la zonele ce vor fi mai mult sau mai puţin afectate".

Vrancea nu poate mai mult de 7,9

Traian Moldoveanu a precizat că această evaluare a potenţialului energetic care se poate descărca în zona seismică a Vrancei a fost făcut în urma unui studiu complex, realizat de specialişti fizicieni şi seismologi, care a făcut parte din proiectul Centralei Nucleare de la Cernavodă.

"Estimarile făcute au dus la aceasta cifra de 7,8 ca intensitate maxima a unui posibil cutremur vrâncean, dar după părerea mea te hazardezi dacă afirmi că următorul seism va fi de 7,8", a completat Moldoveanu.

Acesta a mai precizat că se poate face o evaluare a probabilităţii producerii unui seism, prin analize care evaluează cantitatea de energie medie, într-un an, eliberată în Vrancea, însumând energia tuturor seismelor, de mai mică sau mai mare intensitate care au loc acolo, şi energia eliberată efectiv până la un moment dat. "În funcţie de aceste cifre se poate face o evaluare, dar nicidecum o predictie", a încheiat Traian Moldoveanu.

Directorul ştinţific al Institutului de Fizică face precizări

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului a adus, pentru evz.ro, câteva clarificări. "Nu este obligatoriu ca următorul seism să fie unul de mare intensitate. Poate fi şi de 6,5 grade, nu neapărat de 7,8. Cele de intensitate mare sunt rare. Nu putem face afirmaţii cu certitudine despre intensitatea unui viitor seism".

Mircea Radulian a adăugat: "Nu pot face prognoze. Vrancea pare normală. Dar trebuie să ţinem seama că vorbim de un sistem haotic. Totuşi, nu sunt datele energetice pentru un cutremur mare în următorii cinci ani!"

CITITI ŞI:

„Sunt cinci-şase cutremure, zilnic“ Cutremur în România   

Ne puteți urmări și pe Google News