Bac 2009: emoţii şi nemulţumiri

Bac 2009: emoţii şi nemulţumiri

Elevii intră, de azi, în examen, iar profesorii vin la supraveghere, chiar dacă vor fi plătiţi de două ori mai puţin decât anul trecut.

Peste 200.000 de elevi din toată ţara intră, de astăzi, în febra examenelor, odată cu primul hop al Bacalaureatului - limba şi literatura română, oral, probă eliminatorie. Sesiunea de vară a Bacului 2009, care se va desfăşura în perioada 22 iunie-2 iulie, vine cu emoţii pentru elevi, dar şi cu nemulţumiri din partea profesorilor.

Aceştia din urmă intră azi în sălile de examen după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, au avut întâlniri neproductive cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Inovării şi Cercetării, cărora le-au cerut rezolvarea problemei banilor primiţi pentru supraveghere, evaluare şi corectare. Chiar dacă iniţial au ameninţat cu blocarea examenului naţional, sindicaliştii din educaţiei au lăsat la latitudinea fiecărui dascăl participarea la Bac. Asta după ce ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că nu ajustează în niciun fel „oferta de criză” pentru indemnizaţiile profesorilor care vor fi prezenţi la Bac. Examinare orală - 2 lei Profesorii care îi vor testa pe elevii absolvenţi de liceu se vor mulţumi anul acesta cu venituri reduse la jumătate faţă de cele din 2008, după ce Ecaterina Andronescu a declarat că, şi aşa, cheltuielile necesare bunei desfăşurări a Bacului sunt greu de suportat. Asta cu toate că pentru acest examen au fost alocate 33 de milioane de lei, adică echivalentul a aproximativ 8 milioane de euro.   Concret, preşedintele de comisie va primi 800 de lei, faţă de 1.150 în 2008. Suma este indexabilă, aşa că se ajunge la 600 de lei. Dacă, înainte de criză, un profesor primea 4,7 lei pentru fiecare copil examinat, la probele orale, acum suma va fi de 2 lei impozabili. Iar dacă pentru fiecare lucrare corectată un dascăl primea 7,5 lei anul trecut, acum ar putea primi 4 lei. Cele mai afectate categorii sunt suplinitorii şi evaluatorii, a căror indemnizaţie a scăzut cu 50%.   Până ieri-dimineaţă, când s-a întrunit Comisia municipală de Bacalaureat, la nivel de Capitală nu exista nicio cerere privind renunţarea la supravegherea examenului din partea vreunui profesor, a declarat Mihai Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, pentru Mediafax. Urmează limba maternă Altfel, startul Bacului se dă în 622 de centre de examen. Prima probă, care se va desfăşura (azi şi mâine), este la limba română oral. Pentru susţinerea acesteia, candidaţii vor extrage un singur bilet, însă au dreptul şi la un al doilea, caz în care nota le va fi scăzută cu un punct. Un candidat se consideră „promovat” la proba orală dacă a obţinut cel puţin nota 5. Următorul test va fi mâine şi poimâine, la limba maternă. La probele orale nu se admit contestaţii. Examenul scris începe vineri, cu proba la română.

CALENDAR 22-23 iunie - Limba maternă, oral 24-25 iunie - Limba modernă, oral

26 iunie - Limba română, scris 29 iunie - Limba maternă, scris

30 iunie - Proba obligatorie a profilului, scris 1 iulie - Probă din aria curriculară corespunzătoare specializării 2 iulie - Probă dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării

5 iulie - Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor 7-8 iulie - Rezolvare contestaţii 9 iulie - Rezultatele finale

SECURITATE Elevii, păziţi de 6.500 de poliţişti

Candidaţii care intră în bănci pentru a susţine examenul de Bacalaureat în sesiunea de vară vor fi păziţi de peste 6.500 de poliţişti. Potrivit Poliţiei Române, s-au luat toate măsurile pentru „asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică”  în unităţile de învăţământ din ţară în care se organizează, în următoarele trei săptămâni, Examenul Naţional de Bacalaureat 2009.

Astfel, potrivit informaţiilor furnizate ieri de Poliţia Română, în şcolile din ţară - fie acestea centre de examen şi de evaluare sau de corectare - vor acţiona, conform com petenţelor, fix 6.516 poliţişti: 4.834 din structurile de ordine publică, 1.204 din structurile de poliţie rutieră şi 478 de specialişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale, investigare a fraudelor, evidenţă operativă şi prevenirea criminalităţii.

200.000 de elevi vor susţine Bacul în sesiunea iunie-iulie 2009

Ne puteți urmări și pe Google News