Meserii îngropate de Educaţie

Meserii îngropate de Educaţie

Elevul care a terminat clasa a VIII-a nu mai poate să opteze pentru meserii precum cea de bijutier sau mecanic. Şi asta pentru că, Ministerul Educaţiei va renunţa la şcolile de arte şi meserii, formă de învăţământ desfiinţată de anul viitor, din cauza temerii că locurile vor rămâne neocupate.

Acest lucru ar fi putut să se întâmple din cauza percepţiei negative pe care şcolile profesionale o au în rândul elevilor. Astfel, meserii precum cea de frizer, bijutier, mecanic sau stungar nu vor mai putea fi învăţate pe băncile unei şcoli care oferea posibilitatea elevului să facă multe ore de practică, ci doar la locul de muncă .

Repartizarea computerizată

După ce au ieşit din febra tezelor unice, absolvenţii de clasa a VIII-a mai au de trecut hopul repartizării computerizate, până să devină liceeni.

Azi se dă startul înscrierilor la liceu, iar timp de o săptămână elevii şi părinţii vor avea timp să aleagă şi să completeze opţiunile din fişele de înscriere în clasa a IX-a, la unităţile de învăţământ de stat.

Şi au de unde să aleagă pentru că liceele pun la dispoziţia lor o serie de specializări apărute relative recent în programa de învăţământ.

Ecologia, designul vestimentar,de amenajări interioare sau turismul sunt câteva dintre acestea.  

Însă nici specializările tradiţionale nu sunt de neglijat.

Cursuri la zi, serale sau FR

În ciuda numeroaselor schimbări pe care Ministerul Educaţiei le-a făcut în ultimii ani în sistemul de învătământ liceal, formele de frecventare a cursurilor au rămas neschimbate de mai bine de 20 de ani.

Astfel, viitorii liceeni pot opta încă, pe lângă specializarea pe care doresc să o urmeze, pentru una din următoarele forme de învătământ: cursuri la zi, serale sau cu frecvenţă redusă.

Evz.ro a prezentat de-a lungul mai multor zile avantajele sau dezavantajele vieţii de elev poştaş, chimist, artist, matematician sau filolog, dar şi liceele reprezentative pentru aceste domenii.

Cu toate că admiterea se face computerizat, pe baza notelor obţinute la tezele cu subiect unic şi a mediei de absolvire a claselor V-VIII, există însă şi licee specializate care nu au renunţat la probele eliminatorii.

De aceste examene sau probe suplimentare trebuie să treacă elevul care îşi propună să devină soldat, muzician, actor sau lingvist.

WWW.EVZ.RO 

„Ani de liceu” Evz.ro a vrut să afle ce îi aşteaptă pe viitorii liceeni, fie că aleg învăţământul teoretic, tehnic sau vocaţional. Am aflat că ritmul alert al schimbărilor sociale a dus la modificarea specializărilor de studiu: accentul cade acum pe informatică, fizica a ieşit din schemă, iar dezbaterea despre încălzirea globală a dus la „inventarea” elevului e cologist. Care sunt opţiunile educaţionale şi ce preferă adolescenţii de azi puteţi citi pe www.evz.ro , categoria „Ani de liceu”.

Ne puteți urmări și pe Google News