Ministrul american al apărării: "Vom rezista acțiunilor Rusiei și încercărilor ei de a restabili sfera de influență sovietică"

Ministrul american al apărării: "Vom rezista acțiunilor Rusiei și încercărilor ei de a restabili sfera de influență sovietică"

Într-un discurs pronunțat luni la Berlin, cu ocazia vizitei pe care o întreprinde în Europa, ministrul american al apărării Ashton Carter a declarat: „Nu căutăm un război rece, să nu vorbim de un război cald, cu Rusia. Nu vrem să facem din Rusia un inamic, dar să nu se greșească, ne vom apăra aliații. [...] Vom rezista acțiunilor Rusiei și încercărilor ei de a restabili sfera de influență sovietică.”

Intervenția Rusiei în Ucraina i-a neliniștit pe aliații NATO din estul Europei și a determinat o serie de acțiuni militare ale Alianței Nord-Atlantice, inclusiv accelerarea exercițiilor și crearea unei forțe de reacție rapidă a Alianței, informează AFP.

Carter, care va inspecta componente ale forței NATO în cursul zilei, a indicat că Alianța va ține ușa deschisă pentru o ameliorare a relațiilor cu Rusia, precizând însă ''că-i revine Kremlinului să decidă''.

''Noi nu căutăm un război rece cu Rusia, ca să nu mai vorbim de unul fierbinte. Nu căutăm să facem din Rusia un inamic'', a declarat Carter. ''Dar să nu mă înțelegeți greșit: îi vom apăra pe aliații noștri, ordinea internațională bazată pe reguli, și un viitor pozitiv ni se oferă tuturor''.

Ashton Carter a afirmat că SUA și NATO se pregătesc din punct de vedere militar pentru perspectiva în care disputa lor cu Rusia ar putea dura chiar și după ce Vladimir Putin nu va mai fi președinte.

Moscova a deplâns noile demersuri ale NATO și a amenințat cu consolidarea forțelor sale și sporirea arsenalului său nuclear în acest an cu peste 40 de rachete balistice intercontinentale.

Oficiali americani estimează că situația Ucrainei ilustrează importanța pe care o are posibilitatea de a contracara un ''război hibrid'', un amestec de trupe neidentificate, propagandă și presiune economică de care face uz Rusia în zonă potrivit Occidentului.

De-a lungul istoriei, NATO a pus accentul pe amenințările convenționale ale Războiului Rece, care s-a încheiat în 1991. Carter spune că NATO ''nu se va baza pe schema Războiului Rece'', invocând în schimb o combinație de mijloace militare și nonmilitare, inclusiv sancțiuni.

Carter a încurajat Europa să-și mențină sancțiunile pe care el le-a calificat drept cel mai bun instrument, atât timp cât va fi nevoie pentru a schimba calculele Rusiei.

Ashton Carter a mai spus că „Statele Unite nu vor lăsa Rusia să ne tragă spre trecut. Vrem să avansăm și, indiferent de ce se va decide la Kremlin, vrem ca Europa să meargă înainte".