Cât de bogaţi sunt cei 33 de eurodeputaţi

Cât de bogaţi sunt cei 33 de eurodeputaţi

Gigi Becali, de departe cea mai pitorească prezenţă a României la Parlamentul European este şi cel mai bogat dintre cei 33 de politicieni care au trecut testul euroalegerilor. Simbria de 7000 de euro cât reprezintă indemnizaţia lunară este nesemnificativă pentru finanţatorul Stelei.

La polul opus, potrivit declaraţiilor de avere, printre cei mai săraci eurodeputaţi figurează nimeni alta decât fiica ex-consulului României la Bruxelles, Elena Oana Antonescu. Tatăl ei posedă însă un certificat de poliţie politică.

Averea lui Gigi Becali a fost subiect de controverse. În toamna anului trecut, el figura pe primul loc în Top 300 Capital cu o avere estimată la 2,5 miliarde de euro. Recent, după înscrierea sa în cursa pentru PE, a intrat în atenţia ANI din cauza unei tranzacţii cu terenuri. Potrivit funcţionarilor de la ANI, Gigi Becali a omis să treacă în declaraţia de avere vânzarea unui teren către McDonald's. Becali posedă nu mai puţin de 5 terenuri agricole în Voluntari, Otopeni, Baloteşti, Brăila şi Piteşti şi 3 terenuri intravilane în Bucureşti, două  vile, ceasuri şi bijuterii în valoare de 300.000 euro.

Potrivit declaraţiei sale, a împrumutat 8 persoane fizice cu peste 40 de milioane de euro, iar între 2006-2007 a vândut terenuri în valoare de 100 de milioane de euro. În prezent, are în construcţie 6 blocuri de locuinţe a câte 5 etaje, în valoare de peste 80 de milioane de euro şi un bloc de locuinţe sociale cu 300 de apartamente, estimat la doar 1 milion de euro. Becali mai posedă celebrul Maybach, un Mercedes şi un autoturism Audi. Macovei are cinci case, nu şi bijuterii Monica Macovei, implicată într-un scandal imobiliar, are şi ea o avere deloc neglijabilă, fiind printre cei mai înstăriţi, potrivit declaraţiei de avere. Proaspătul europarlamentar PDL are în proprietate nu mai puţin de şase terenuri intravilane şi agricole în Constanţa, Giurgiu şi Corbeanca. Fostul ministru al Justiţiei deţine trei apartamentate în Bucureşti, o casă de vacanţă la Constanţa, de doar 42, 58 mp şi o casă de locuit de 200 mp, în Corbeanca, achiziţionată anul trecut. Demnitarul conduce un Suzuki Wagon din 2002 şi a vândut un Tico în februarie 2009, cu 1500 euro. Macovei nu deţine însă bijuterii de valoare şi nici sume importante în conturi bancare.

Un alt lider PDL, Theodor Stolojan, stă şi el destul de bine la capitolul financiar, deşi nu are în proprietate decât 2 terenuri intravilane, un apartament şi un Matiz. La capitolul venituri, depozite bancare şi plasamente, finanţistul Stolojan este însă în top. Pe lângă activele financiare şi dividende, el a câştigat în 2008 peste 55.000 RON ca europarlamentar, bani achitaţi de Parlamentul de la Bucureşti, la care se adaugă 70.000 euro pentru deplasări şi 54.000 euro pentru cazare şi întreţinere. La aceste venituri se adăugă pensia de la Banca Mondială de 17.251 de USD şi veniturile de la Casa Naţionlă de Pensii de 24.000 lei, plus veniturile salariale de 37.000 RON încasate ca profesor la Universitatea Transilvania. Paşcu, pasionat de ceasuri

Pesedistul Ioan Mircea Paşcu deţine o casă de locuit de 270 mp în Adunaţii Copăceni, din 2000, o casă de vacanţă de 146 mp, un teren intravilan de 3.853 mp tot în Adunaţii Copăceni, în schimb nu posedă niciun autoturism. Fostul ministru al apărării are şi el ceasuri de mână în valoare de 37.000 euro, icoane, bijuterii şi o pictură românească, toate însumând 9000 euro.  

Elena Băsescu nu se poate lăuda decât cu autoturismul Range Rover achiziţionat în 2007, ceasuri şi bijuterii în valoare de 8000 de euro şi salariul obţinut în calitate de consilier economic la Luxten de 82.513 RON. Ea mai are un credit de 16.537 euro la Piraeus Bank. Fiica ex-consulului nu are nicio zestre Printre cei mai modeşti eurodeputaţi sunt pedeliştii Rareş Niculescu şi fiica securistului de la Bruxelles, Elena Oana Antonescu, ultima de pe lista PDL care a prins trenul către PE. Ea este fiica lui Marin Antonescu, ex-consul la Bruxelles şi posesor de certificat de poliţie politică de la CNSAS. Oana Antonescu îi datorează ascensiunea în partid tatălui şi relaţiei acestuia cu preşedintele Traian Băsescu. Avocat de meserie, aceasta declară că nu deţine nici casă, nici maşină, nici terenuri, iar în 2008 a încasat 32.000 euro, în calitatea de consilier la cabinetul eruparlamentarului Rareş Niculescu.

Şi colegul lui Becali, C.V. Tudor este modest, în esenţă averea sa reducându-se la o casă şi la colecţia de autografe ale unor personalităţi şi obiecte care ar fi aparţinut lui Alexandru Ioan Cuza şi Mihail Kogălniceanu.

"Intelectualii" lui Băsescu se plasează şi ei pe ultumele locuri ale clasamentului. Astfel, eurodeputatul PDL Traian Ungureanu nu posedă niciun fel de proprietăţi, are un cont de doar 1.500 lire la o Bancă din Marea Britanie, iar din colaborările la Cotidianul, Gazeta Sproturilor, Revista 22 şi radio Europa Liberă a câştigat 22.000 lire pe 2008.  

CITIŢI ŞI:

Ei sunt cei 33 de europarlamentari aleşi de români

Ne puteți urmări și pe Google News