Sute de japonezi şi-au pus capăt zilelor sărind de pe stâncile pline de legende ale acestui site turistic.
De o înălţime impresionantă, faleza din regiunea Tojimbo impresionează atât prin măreţia stâncilor înalte de zeci de metri, cât şi prin destinele curmate ale celor care le-au ales ca loc de a-şi încheia socotelile cu viaţa, notează toutetrien.com. Aproximativ 260 de sinucigaşi au făcut saltul final de pe înălţimile ţărmului abrupt, în ultimii zece ani. Ar fi fost mai mulţi, dar un poliţist pensionar veghează atent, de cinci ani, împiedicându-i cât poate pe disperaţi să sară în gol. O frumuseţe tristă
Aflată la 400 de kilometri nord-vest de Tokio, formaţiunea bazaltică Tojimbo, veche de 12-13 milioane de ani, încântă anual peste 900.000 de turişti. Dar această frumuseţe geografică de la marea Japoniei este legată de sutele de sinucigaşi care au ales-o ca ultimă privelişte înainte de a sări în apele reci. Şi legendele locului fac referire la vieţi pierdute în abisul falezelor, astfel că sinuciderile îşi pot găsi originea şi în istoria locului. Călugăr bun, călugăr hoţ
Una dintre legende spune că numele de „Tojimbo” era purtat şi de un călugăr budist, îndrăgostit de frumoasa prinţesă Aya. Dar un admirator al acesteia l-a împins de pe stânci pe călugărul care îndrăznise să se aştepte ca dragostea săi fie împărtăşită de prinţesă. Fantoma sa a bântuit stâncile timp de secole, provocând furtuni exact în perioada din an în care a fost ucis. Asta, până acum câteva decenii, când un alt călugăr s-a îndurat să facă un serviciu memorial în amintirea celui ucis, care apoi s-a liniştit.
O altă legendă spune că un preot de la templul local Heisen-Ji, fiind foarte corupt, a fost aruncat de pe faleză de sătenii sătui de fărădelegile lui. Şi moartea acestuia a dat naştere unei fantome, care ar bântui şi în ziua de azi pe faleză. Criza naşte depresivi
Numărul japonezilor sinucigaşi ar putea creşte, pe fondul problemelor economice din ce în ce mai acute. Peste 32.000 de locuitori din Ţara Soarelui Răsare şi-au pus capăt zilelor anul trecut, indică Agenţia Naţională de Poliţie, citată de presă. Peste 70% dintre ei erau bărbaţi. Deşi marcată de o uşoară scădere comparativ cu 2007, când s-au sinucis 33.000 de japonezi, rata sinuciderilor este aproape dublă faţă de media celorlalte ţări, apreciază Organizaţia Mon dială a Sănătăţii. Este pentru al 11- lea an consecutiv în care rata sinuciderilor depăşeşte 30.000.
„Nu credem că acest total va scădea”, afirmă Yasuyuki Shimizu, de la asociaţia Life Link, preluat de AFP. În februarie acest an, Japonia număra aproximativ trei milioane de şomeri, cu 11% mai mulţi faţă de anul precedent. Şi numărul lor este în continuă creştere, din cauza crizei, autorităţile aşteptându-se la o recrudescenţă a sinuciderilor.
SALVATOR Poliţist pensionar, paznicul deznădăjduiţilor
Numărul sinucigaşilor de pe faleze putea fi mult mai mare. Dar, acum cinci ani, un poliţist pensionar a decis să încerce să-i ajute pe candidaţii la saltul din această viaţă. Domnul „Aşteaptă puţin!”, aşa cum mai este numit Yukio Shige, spune că a convins până în prezent nu mai puţin de 175 de potenţiali sinucigaşi să renunţe la gestul disperat. În cele două cămăruţe modeste în care locuieşte, Yukio Shige a puz bazele propriului său ONG, pentru care a cheltuit 27.000 de euro. În prezent, asociaţia sa numără 77 de voluntari care păzesc stâncile de depresivi.
„Toţi cei care vin aici pentru a-şi căuta moartea nu doresc decât un pic de ajutor, o vorbă bună... Când le dau bună ziua şi mă recunosc, izbucnesc în plâns”, îşi aminteşte pensionarul de 65 de ani întâlnirile cu disperaţii pe care a reuşit să-i salveze, notează cotidianul francez „Liberation”.