Cei doi i-au propus lui Mircea Geoană să iasă de la guvernare după 7 iunie dacă PSD devansează PDL la euroalegeri.
Dacă PSD va câştiga alegerile cu 3-4 procente în faţa PDL, atunci social-democraţii ar trebui să se retragă de la guvernare pentru a creşte astfel şansele candidatului Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale din toamnă. Aşa sună ideea-cheie a strategiei PSD post alegeri-europarlamentare, discutată recent în Grupul de strategie din Kiseleff, 10.
Ideea a fost avansată de Ion Iliescu şi Adrian Năstase, doi dintre membrii Grupului. Cei doi au încercat să-l convingă pe Geoană că ar avea mai multe şanse să-l învingă pe Traian Băsescu dacă PSD se disociază de guvernul Boc, care şi-ar dovedi impopularitatea prin pierderea alegerilor de către PDL.
Propunerea a fost îmbrăţişată parţial de Mircea Geoană. Ca de obicei, preşedintele PSD s-a situat la mijloc. Nu a zis nici „nu”, dar nici un „da” răspicat, semn al unui angajament ferm. În acest fel, Geoană şi-a lăsat portiţa de a se aşeza pe curentul majoritar, oricare va fi acesta.
Unii dintre apropiaţii săi l-au sfătuit să nu meargă pe această strategie deoarece nu câştigă nimic, ci doar pierde. Şi pierde mai ales sprijinul partidului deconectat de la resursele puterii. Ieşirea de la guvernare: o misiune aproape imposibilă
Ideea intrării în opoziţie a fost răspândită la nivelul preşedinţilor de organizaţii judeţene. O decizie privind retragerea de la guvernare poate fi luată doar de majoritatea baronilor locali ai PSD.
În acest moment, nu se poate vorbi de un curent majoritar în PSD favorabil ieşirii de la guvernare. Din contră. Grupul miniştrilor, al secretarilor de stat şi, în general, al celor care ocupă funcţii în această guvernare nu se arată încântaţi de această idee.
Cei care se împotrivesc ieşirii de la guvernare vin cu argumentul că alegerile prezidenţiale se vor câştiga cu resurse, nu cu entuziasm. Iar ieşirea de la guvernare ar însemna tăierea accesului la resurse. Baronii locali ameninţă „strategic” cu opoziţia În PSD mai există şi grupul baronilor locali, care au profitat din plin de guvernare şi care nu sunt foarte grăbiţi să revină în opoziţie. Cu toate acestea, unii dintre ei au ieşit să fluture varianta opoziţiei. Nu mai devreme de marţi, Marian Vanghelie, Radu Mazăre şi Liviu Dragnea au ameninţat cu ieşirea de la guvernare, motivându-şi nemul ţumirea prin faptul că nu li s-au dat funcţiile promise la „marea împărţeală”, şi oamenii lor aşteaptă de luni bune să fie instalaţi.
Scopul ameninţărilor lor este să facă presiuni pentru obţinerea de funcţii şi de resurse. Aceste declaraţii au şi un pronunţat caracter electoral. Liderii PSD caută să se justifice în faţa propriului electorat de nerealizările guvernului. Ideea este să arate că, în guvern, PSD e legat la mâini, iar deciziile sunt luate de premierul Boc.
Totodată, aceste declaraţii au şi rostul de a contracara ameninţările PDL cu scoaterea PSD din guvern. Declaraţiile războinice făcute de miniştrii PDL Vasile Blaga şi Radu Berceanu au produs în PSD o anumită aşteptare privind alungarea în opoziţie. Iar liderii PSD caută să contrabalanseze această teamă prin ideea că intrarea în opoziţie este o chestiune dorită chiar de conduerea PSD.
Dincolo de aceste stratageme de campanie, agitarea ideii privind ieşirea de la guvernare are rolul de a testa la nivelul filialelor propunera făcută de Năstase şi Iliescu. Aşa cum preciza vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea, Mircea Geoană a promis că, după alegeri, la Mamaia va avea loc o şedinţă unde se va discuta această chestiune.