A dispărut la nouă zile după nuntă

A dispărut la nouă zile după nuntă

Violeta Băjenaru, aflată la bordul avionului prăbuşit în Atlantic, se cununase pe 23 mai.

Una dintre cele 228 de persoane aflate la bordul aeronavei Air France, pe ruta Rio de Janeiro - Paris, dispărută luni deasupra Oceanului Atlantic, este buzoianca Violeta Băjenaru-Declerck. În vârstă de 33 de ani, românca organizase, acum aproape două săptămâni, petrecerea de nuntă alături de familie şi de prieteni în judeţul Buzău, în localitatea Poiana Pinului. Ea se căsătorise civil acum un an, cu un cetăţean de origine franceză.

Membrii forţelor militare aeriene din Brazilia au descoperit ieri „mici resturi” ale unui avion în Oceanul Atlantic, la circa 650 de kilometri nord-est de Insula Fernando de Norohna, fără a putea însă confirma dacă este vorba despre aeronava Airbus A330, dispărută în noaptea de duminică spre luni, a anunţat un purtător de cuvânt.   Printre resturile găsite se numără un scaun, a declarat Jorge Amaral, citat de France Presse. Potrivit acestuia, nu se găsise încă nicio „componentă având un număr de serie, o identificare”. Mai multe echipe de căutare braziliene, franceze şi ale altor state efectuau ieri cercetări în Oceanul Atlantic, în încercarea de a repera epava avionului aparţinând companiei Air France.   Zona de impact - situată la aproximativ o mie de kilometri de coastele Braziliei şi la circa 2.000 de kilometri de cele senegaleze - a fost delimitată graţie ultimelor mesaje tehnice emise de avionul dispărut. Turbulenţele atmosferice, o defecţiune tehnică şi un atac terorist se numără printre posibilele cauze ale tragediei, a scris cotidianul francez „Le Figaro”.

Românca aflată printre cele 228 de persoane de la bordul aeronavei Air France plecase în Franţa în urmă cu mai mulţi ani şi era cadru universitar la Ecole Superieure du Bois, din Nantes, Franţa. Era absolventă a celui mai bun liceu din judeţul Buzău, respectiv a Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, promoţia 1994. Apoi a urmat Academia de Studii Economice din Bucureşti, unde a obţinut şi masteratul, iar doctoratul şi l-a dat la Universitatea Paul Cezanne, din Franţa. A fost, de asemenea, cadru universitar la Universitatea Româno- Americană.   „Era realizată în mediul universitar”

Profesorii şi colegii de liceu ai tinerei îşi aduc aminte că era o elevă eminentă. „Violeta este absolventă a promoţiei 1994, a fost la matematică-fizică, la o clasă foarte bună, bine închegată, care l-a dat la momentul respectiv şi pe şeful de promoţie. Când am auzit de tragedie, am făcut imediat legătura cu acel colectiv. Eu nu le-am fost profesor, însă am avut unele colaborări cu ei, pe istoria culturii. Ştiu că era plecată în Franţa şi era realizată în mediul universitar. Un om valoros, care a plecat de aici, dar acesta este destinul”, a declarat directorul Colegiului „B. P. Hasdeu”, profesorul Ionel Banu. „Îmi aduc aminte de ea ca o persoană plină de viaţă, veselă şi ambiţioasă, o colegă bună”, spune unul dintre colegii de clasă ai tinerei dispărute.

Vecinii din blocul în care Violeta Băjenaru-Declerk locuise în municipiul Buzău au povestit că venise pe 23 mai 2009 în România, unde organizase o a doua nuntă pentru cei apropiaţi din ţară. „Am rămas stupefiată când am auzit ce s-a întâmplat. Eu cred că se întorceau din luna de miere, din Brazilia, însă nu mi-a zis nimeni asta, eu doar bănuiesc. Violeta ajunsese bine acolo, a fost un copil bun, premiant, eminent, că altfel nu ajungea în Franţa. Era plecată de mult şi venea rar în ţară”, a spus Viorica Grosu, una dintre vecine. Frustrată din cauza emigranţilor români De altfel, Violeta a postat pe un grup de discuţii de pe internet, în august 2002, un mesaj în care descria frustrarea românului „de rând” aflat în străinătate, în contextul ilegalităţilor comise acolo de conaţionali.

„Deşi sunt româncă, le dau perfectă dreptate francezilor în ceea ce priveşte măsurile de securitate. Am avut norocul sau ghinionul să locuiesc câteva luni în Paris, unde, luând metroul ca orice om de rând, a trebuit să ascult «cerşetoriile» românilor din Franţa. Mă refer la muzicanţii ambulanţi români care fac reprezentaţii în metrou şi care nu se sfiesc să mai bage mâna în buzunarul altora când au ocazia. Referindu- mă tot la aşa-zişii e migranţi români, mai adaug copiii aduşi în Franţa prin reţele mafiote, trimişi la cerşit. Fără să exagerez absolut deloc, 80% din cerşetorii din metrou sunt români. Din păcate de pe urma situaţiei, parţial mai suferă şi românul de rând, venit în Franţa pentru alte motive decât să se îmbogăţească”, scria Violeta Băjenaru.

CITIŢI ŞI:

Posibile resturi ale aeronavei dispărute, găsite în Atlantic Avionul care nu a fost găsit niciodată Românca din avionul dispărut este din Buzău

Ne puteți urmări și pe Google News