Liiceanu cere explicații președintelui Academiei Române, după ce Nicolae Breban a spus că acesta și H.R.Patapievici trebuie împușcați
- Mircea Marian
- 1 iunie 2015, 10:06
Directorul Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu, i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui Academiei, Ionel Vlad, în care îl întreabă pe acesta ce opinie are despre faptul că „dinlăuntrul „celui mai înalt for de spiritualitate” al României poate fi lansată instigația la crimă”. Acum câteva zile, într-o ședință a Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, academicianul Nicolae Breban a afirmat că Gabriel Liiceanu și H.R.Patapievici trebuie împușcați.
„Aflu că în urmă cu mai bine de o saptămână a avut loc în instituția pe care o conduceți o ședință a Secției de Filologie și Literatură în care un membru al Academiei, Nicolae Breban, a argumentat în fața colegilor săi de ce, spre binele culturii române și al țării în general, ar fi de dorit ca Horia Patapievici și cu mine să fim împușcați. („Derbedeii ăștia ar trebui împușcați!”) Am subliniat cuvântul pentru a marca folosirea lui expresă: împușcați. Constat astfel că, după alocuțiunea rostită cu ocazia înscăunării sale ca președinte onorific al Consiliului ICR, alocuțiune în care eram numiți „haimanale”, discursul lui Nicolae Breban s-a radicalizat”, scrie Liiceanu.
El relatează că, în acea ședință, doar doi membri ai Academiei au reacționat la afirmațiile lui Breban: poeta Ileana Mălăncioiu și lingvistul Grigore Brâncuș. Criticul Eugen Simion, președintele secției, nu a intervenit. „Nimeni, în afara celor doi, n-a mai găsit de cuviință să semnaleze faptul că printre ei se rătăcise un personaj care îi compromitea pe toți și, odată cu ei, însuși blazonul Academiei”, arată Gabriel Liiceanu.
„Grav e că pe omul acesta domnul Boroianu l-a ales să onoreze Consiliul Institutului Cultural Român. Acesta este omul care, dintre zidurile Academiei, animat de-o irepresibilă iubire de patrie, a cerut împușcarea celor care nu l-au onorat pe măsura voită de el. N-am cum să nu vă întreb, Domnule Președinte, dacă credeți că dinlăuntrul „celui mai înalt for de spiritualitate” al României poate fi lansată instigația la crimă”, solicită Liiceanu, în finalul scrisorii sale.