Un „Cernobâl” german?

Un „Cernobâl” german?

Creşterea foarte mare a numărului de cazuri de leucemie în zona din jurul oraşului Geesthacht este pusă de oameni pe seama unui accident nuclear produs pe 12 septembrie 1986, scrie AFP. Acest lucru este catalogat drept „o legendă” de cercetătorii de la centrala nucleară de lângă Krümmel, aflată în acea regiune.

În sprijinirea tezei că în Germania s-a produs un accident nuclear în acelaşi an cu cel de la Cernobâl, „Asociaţia cetăţenească de luptă împotriva leucemiei în regiunea Elbmarsch” (BI) susţine că, în ziua de 12 septembrie 1986, instrumentele de la centrala nucleară au detectat un nivel anormal al radioactivităţii, lucru care nu este contestat de cercetători.

Aceştia spun însă că radioactivitatea crescută a fost cauzată de o emanaţie de radon, un gaz natural radioactiv, incidentul nefiind unul grav.

Fum, foc, lumini

Trei martori, chestionaţi în 2006 de postul public de televiziune ZDF, spun că au asistat în acea zi la fenomene ciudate la centrul de cercetări GKSS. Ei au vorbit despre „un fum foarte colorat”, despre „o coloană de foc”, despre „lumini galbene, verzi şi albastre”. „Acea zi a fost absolut normală”, a replicat un purtător de cuvânt al GKSS.

Pentru a explica fenomenele descrise de martori, GKSS a avansat două ipoteze. Una dintre acestea se referă la experienţele pe care le făcea în acea perioadă o cercetătoare în climatologie, care direcţiona raze laser spre nori. A doua variantă vorbeşte despre diverse teste făcute în pădurile din împrejurimi, care constau în arderea de sodiu, ceea ce a produs lumini puternice.    

De trei ori mai multe cazuri de leucemie

„Nu a fost niciun accident. Este o legendă. Este bine că oamenii îşi pun întrebări, dar consider trist faptul că dezvoltă o astfel de teorie a conspiraţiei”, a declarat Torsten Fischer, de la GKSS. Pe de altă parte, Uwe Harden, de la asociaţia BI, susţine: „A fost un accident pe 12 septembrie 1986. Am găsit urmele. În împrejurimi există o radioactivitate care nu poate fi explicată altfel. Ni se spune că este normal. Suntem luaţi drept imbecili”.

Pe o rază de câţiva kilometri în jurul centralei de la Krümmel, din 1989 au fost diagnosticate 19 cazuri de leucemie la copii cu vârste sub 15 ani, o rată de trei ori mai mare decât cea normală.

„O astfel de frecvenţă a cazurilor de leucemie este unică în lume”, a subliniat medicul Hayo Dieckmann, militant antinuclear declarat.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobâl a explodat, în atmosferă fiind eliberate de patru ori mai multe radiaţii decât cele produse de bombele atomice de la Nagasaki şi Hiroşima.  

Ne puteți urmări și pe Google News