EXCLUSIV. Documentul prin care trei enoriași au fost EXCLUȘI „din TOATE bisericile ortodoxe din lume” pentru că au luat apărarea unui preot

EXCLUSIV. Documentul prin care trei enoriași au fost EXCLUȘI „din TOATE bisericile ortodoxe din lume” pentru că au luat apărarea unui preot

O situație greu de închipuit în relația dintre unii capi ai Bisericii Ortodoxe Române și enoriașii Parohiei Bisericii „Sfântul Andrei”, din Focșani, județul Vrancea. Două femei și un bărbat care au protestat împotriva îndepărtării parohului care a ridicat, alături de ei, lăcașul de cult, au fost excomunicați din rândul bisericilor ortodoxe din toată lumera, de către conducerea Episcopiei Buzăului și Vrancei. Oficiali din BOR au declarat, pentru EVZ, că un asemenea caz nu a mai fost întâlnit în istoria bisericii ortodoxe, dar că decizia și responsabilitatea aparține episcopiei.

Cei trei enoriași care au intrat în istoria Bisericii Ortodoxe Române sunt Nela Panaite, Elena Daniela Baneș și Romică Gavrilă. „Sentința” lor a fost citită în Biserica „Sfântul Andrei”, sâmbătă, 9 mai.

În acea zi, enoriașii au legat cu un lanț ușa bisericii, după ce conducerea Episcopiei Buzăului și Vrancei hotărâse să îi schimbe, pentru a doua oară, preoții lăcașului de cult. Timp de aproape 15 ani, acolo slujise preotul Georgică Vatră, duhovnicul a cărui schimbare a stârnit revolta enoriașilor. „Părintele Vatră a ridicat, pe banii enoriașilor, această biserică, o cantină socială pentru care avem aviz sanitar, în care se oferea mâncare săracilor și bătrânilor. În anul 2014, preotul Georgică Vatră a fost înlocuit cu părintele Mirică iar cantina s-a închis. Motivul: nu a fost de acord să cedeze gratuit un magazin bisericesc pe care îl administra soția lui, cu patru copii acasă, Episcopiei. Și actualul protopop Eduard Daniel Bran (protoiereu, responsabil peste parohiile din zona Focșani 1 n.r. ) a fost în aceeași situație, dar el a fost avansat, nu pedepsit. Atâția ani, enoriașii l-au prețuit pe părintele Vatră care nu cerea bani săracilor, sărea în ajutorul nostru și a muncit cot la cot cu noi pentru ridicarea bisericii”, ne-a spus una dintre persoanele excluse, Nela Panaite.

Deczia istorică de la Focșani este dată în urma unor îndelungate proteste, din ultimele opt luni, îndreptate împotriva conducerii Episcopiei Buzăului și Vrancei și a protopopiatului din Focșani, ca urmare a schimbării preotului paroh Georgică Vatră. „Părintele vatră s-a delimitat de acțiunile acestor oameni și a cerut mutarea de la parohie. Cei trei excomunicați din Biserica Ortodoxă nu au dreptul să intre în nicio biserică ortodoxă, inclusiv cele din străinătate cu care biserica noastră este înfrățită. Nu au parte de împărtășanie, sau de spovedanie”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, protoiereul Eduard Daniel Bran. Alături de cei trei excluși, alțe opt persoane au fost pedepsite să fie oprite de la Sfânta Împărtășanie, „până când vor face pocăință în fața comunității”.   

Ne puteți urmări și pe Google News