RESTRICŢII. Amatorii grătarelor la iarbă verde au zece reguli „de aur” pentru un comportament care îi fereşte de amenzi.
Sacii de plastic la purtător pentru deşeuri vor deveni obligativitate pentru turişti, maşinile nu vor mai fi spălate în albia râurilor, focurile de tabără vor fi atent supravegheate şi stinse la plecare, potrivit decalogului enunţat, în premieră pentru România, de Diana Croitoru, şeful Gărzii de Mediu (GM) Suceava.
Întocmit în baza mai multor recomandări dintr-un ghid de ecoturism editat de Ministerul Mediului, Decalogul urmează să fie adus la cunoştinţa publicului prin cele mai diverse modalităţi de informare - de la fluturaşi împărţiţi vizitatorilor din staţiunile de agrement până la pilde de urmat în cadrul slujbelor oficiate în bisericile din Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Vaslui şi Neamţ. Petrecăreţii, luaţi la control „Acest Decalog conţine zece reguli de aur, pe care fiecare dintre noi ar trebui să le respecte atunci când merge la iarbă verde. Pentru ca mesajul nostru de protejare a naturii să ajungă la cât mai mulţi oameni, am făcut apel la sprijin atât din partea primăriilor, cât şi a instituţiilor care au un cuvânt greu de spus în cadrul comunităţilor locale - Biserica şi unităţile de învăţământ, să fie prezentat oamenilor, chiar şi sub forma unor pilde în cadrul slujbelor oficiate”, a precizat Diana Croitoru, descriind o parte din acţiunile întreprinse sub deviza „ECO - responsabilitatea â angajamentul tuturor pentru un mediu curat şi sănătos”. În acest sens, comisarii GM din cele şase judeţe demarează controale în zonele de agrement în care s-a anunţat un aflux de petrecăreţi la iarbă verde. Dar, în timp ce Decalogul de picnic nu poate produce amenzi fiind doar un ghid de bunsimţ pentru protejarea mediului, controalele efectuate de jandarmi, poliţişti comunitari şi comisari GM se pot lăsa cu amenzi între 200 şi 10.000 de lei. Proaspăt numită în funcţie peste şase judeţe din Moldova, Diana Croitoru doreşte ca setul de zece reguli de aur pentru comportamentul în mijlocul naturii, iniţiate de ea, să devină literă de lege. DE RESPECTAT
Cele 10 porunci ale agrementului la iarbă verde
- Întotdeauna port cu mine saci de plastic pentru deşeuri şi nu abandonez gunoiul decât în locurile special amenajate.
- Protejez plantele şi animalele, asigurându-le integritatea şi liniştea.
- Mă scald doar în locuri special amenajate, pescuiesc şi vânez numai dacă am permis valabil şi numai în locurile şi perioadele legale.
- Respect indicatoarele şi traseele amenajate, precum şi regulile stabilite de administratorii spaţiilor de agrement.
- Nu aprind focul decât în spaţiile special amenajate, iar în lipsa acestora folosesc grătar cu picior şi am grijă să-l sting la plecare.
- Nu-mi spăl autovehiculul în apele naturale şi evit poluarea acestora cu detergenţi sau alte substanţe chimice.
- Nu distrug mobilierul stradal şi nici panourile şi indicatoarele spre folosul altor turişti.
- Nu parchez autovehiculul pe spaţiul verde şi nu distrug covorul vegetal prin incendiere sau alte acţiuni mecanice.
- Nu-mi las iniţialele sau alte semne şi mesaje încrustate pe scoarţa arborilor sau desenate pe mobilierul stradal.
- Îmi respect semenii respectând natura şi bunurile ei şi le transmit generaţiilor viitoare.