Preşedintele Traian Băsescu a afirmat astăzi, la Cluj, în cadrul Congresului UDMR, că este necesar ca Legea autonomiei culturale să treacă cât mai repede prin Parlament. Referindu-se la autonomia teritorială, şeful statului a apreciat că orice abordare excesivă a problematicii autonomiei autorităţilor locale, care nu e conformă cu Constituţia ţării, nu va fi acceptată. Traian Băsescu şi-a început discursul în faţa delegaţilor prezenţi la cel de-al IX-lea Congres al UDMR prin a mulţumi Uniunii "pentru echilibrul pe care l-a adus în viaţa politică."
"Fără UDMR ca partid parlamentar, adesea am fi fost în situaţia să greşim. UDMR a fost un ghid al metodei de abordare a problemelor minorităţilor", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a tratat şi subiectul descentralizării, precizând că "statul român nu este un stat modern".
"Sunt un susţinător, fără rezerve, al unui proces rapid de descentralizare. Sistemul de învăţământ a suferit mult din cauza centralizării, dar sper ca şcolile să fie preluate de administraţiile locale. Acelaşi lucru este valabil şi pentru spitale, instituţiile de ordine publică sau din agricultură", a susţinut şeful statului.
"Minorităţile fac ţara mai frumoasă"
De asemenea, Traian Băsescu a făcut apel la menţinerea indentităţilor etnice, spunând că "minorităţile adaugă valoare unei naţiuni, fac ţara mai frumoasă, mai puternică". "Minorităţile sunt, în acelaşi timp, punţi de legătură cu alte ţări", a adăugat preşedintele, care a anunţat că susţine legea autonomie culturale. "Cred că legea autonomiei culturale este o lege care trebuie să treacă de Parlament", a mai spus Traian Băsescu.
Preşedintele României nu a omis nici situaţia din Harghita şi Covasna. "Copii etnicilor maginari din mediul rural din Harghita şi Covasna au şanse diminuate, deoarece în familiile din aceste două judeţe se vorbeşte numai limba maghiară", a precizat Traian Băsescu.
"Prioritatea României e criza, nu campania electorală"
Şeful statului a subliniat că, în această perioadă, prioritatea ţării este criza financiară, şi nu campania electorală în vederea alegerilor prezidenţiale din toamnă.
Băsescu a afirmat, la ieşirea de la congres, că, "din păcate", şi ziariştii, şi foarte mulţi oameni politici sunt în campanie prezidenţială.
Băsescu a spus că ar fi dorit să mulţumească UDMR pentru reacţia avută după alegeri, când a dorit să fie parte a Guvernului, regretând că nu mai este la guvernare.
"Aş fi dorit să mulţumesc UDMR, dar mi-am dat seama că am depăşit timpul. UDMR a dorit să fie parte a Guvernului alături de PDL. Au fost condiţii politice care au împiedicat acest lucru, dar eu regret că nu este la guvernare", a spus preşdintele.
Mulţi invitaţi la Congresul UDMR
Nu sunt însă singurii care iau parte la eveniment, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a luat şi el cuvântu în faţa invitaţilor. La eveniment participă şii liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc.
Primarul municipiului Cluj- Napoca, Sorin Apostu, a declarat că, după participarea la Congresul UDMR, Traian Băsescu şi Emil Boc vor participa la o întâlnire cu oficialităţile locale şi judeţene, precum şi cu primari din judeţ. La Congresul UDMR sunt aşteptaţi 504 delegaţi, precum şi liderii ai principalelor partide din Ungaria.
De asemenea, liderii grupărilor politice maghiare din Slovacia, Ucraina şi Serbia vor participa, astăzi, la cel de-al IX-lea Congres al UDMR, care va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:40