NUTRIŢIE: Opt alimente pe care să le consumi zilnic

NUTRIŢIE: Opt alimente pe care să le consumi zilnic

În secolul goanei după bani şi al mâncatului pe fugă, există alimente la îndemâna oricui care, în plus, au şi efecte benefice asupra organismului: previn diferite tipuri de cancer, luptă împotriva îmbătrânirii şi a bolilor cardio-vasculare. Iată care sunt opt dintre cele mai recomandate alimente pe care să le consumi în fiecare zi:

1. Spanacul Este o bogată sursă de Omega3 şi acid folic, care ajută la reducerea riscului bolilor cardiace, cerebrale şi al osteoporozei. De asemenea, spanacul conţine şi luteină, un compus care luptă împotriva degenerescenţei maculare ( afecţiune oftalmică), care apare odată cu înaintarea în vârstă.

Poate fi înlocuit cu: varză ori salată verde.

2. Iaurtul Numeroase naţiuni pretind că iaurtul este propria lor creaţie, însă, ceea ce nu poate fi disputat sunt beneficiile acestui aliment vechi de peste 2000 de ani. Agenţii de fermentaţie care se află în iaurt oferă organismului milioane de organisme probiotice care asigură imunitatea organismului şi îl protejează împotriva cancerului. Totuşi, nu toate iaurturile sunt probiotice, aşa că asiguraţi-vă, atunci când cumpăraţi, că pe etichetă este specificat "produs natural şi culturi active".

Cantitatea zilnică recomandată: 1 ceaşcă. Poate fi înlocuit cu: kefir, iaurt de soia.

3. Roşiile Două lucuri trebuie ştiute despre roşii: sunt indicate cele roşii, deoarece conţin mai mulţi antioxidanţi – licopen. Roşiile din conservă sunt la fel de bune şi de bogate în vitamine ca şi cele proaspete, însă, organismului îi este mult mai uşor să abosrbă licopenul din conserve.

Studiile au arătat că o dietă bogată în licopen scade riscul producerii mai multor tipuri de cancer: de prostată, la plămâni, de piele şi la stomac. În plus, consumul de roşii reduce posibilitatea apariţiei bolilor coronariene.

Cantitatea zilnică recomandată: Aproximativ 22 de miligrame de licopen, echivalentul a opt roşii mici, sau al unui pahar cu suc de roşii.

Pot fi înlocuite cu : pepene roşu, grapefruit roz, papaya

4. Morcovii Majoritatea alimentelor roşii, galbene sau portocalii conţin carotenoiede - compuşi graşi solubili asociaţi cu reducerea diferitelor tipuri de cancer, precum şi a riscului şi gravităţii afecţiunilor inflamatorii, cum ar fi astmul şi artrita reumatoidă. Niciun aliment, însă, nu este mai uşor de preparat şi mai puţin bogat în calorii ca morcovul.

Cantitatea zilnică recomandată: o jumătate de pahar de suc de morcovi/zi.

Pot fi înlocuiţi cu: cartofi dulci, dovleac, unt de arahide, mango

5. Afinele Sunt fructul cel mai bogat în antioxidanţi. Ajută la prevenirea cancerului, a diabetului dar şi întârzierea pierderilor de memorie cauzate de înaintarea în vârstă - mai sunt cunoascute şi sub denumirea "fructul creierului". Studiile au arătat că afinele, care sunt bogate în fibre şi vitaminele A şi C, ajută la vindecarea bolilor cardiovasculare.

Cantitatea zilnică recomandată: 1 cană de fructe proaspete sau o jumătate de cană de afine congelate sau uscate. Pot fi înlocuite cu: struguri roşii, prune şi căpşune

6. Fasolea neagră Toate tipurile de fasole sunt benefice pentru inimă, însă niciunul într-o asemenea măsură ca fasolea neagră. Aceasta este bogată în antocianiă, un compus antioxidant care ajută şi la îmbunătăţirea funcţiilor cerebrale.

Cantitatea zilnică recomandată: O jumătate de cană consumată în fiecare zi furnizează 8 grame de proteine şi 7,5 frame de fibre, este săracă în calorii şi nu conţine grăsimi saturate.

Poate fi înlocuită cu: mazăre, linte, fasole roşie.

7. Nucile Sunt mai bogate decât somonul în Omega3 - substanţa care asigură sănătatea inimii. Au mai mulţi polifenoli decât vinul roşu şi mai multe proteine musculare decât carnea de pui.

Cantitatea zilnică recomandată: aproximativ 7 nuci, de consumat mai ales seara sau în urma unui efort intelectual mai mare.

Pot fi înlocuite cu: migdale, arahide, fistic, ulei sau unt de arahide.

8. Ovăzul Este bogat în fibre solubile care diminuează riscul apariţiei bolilor cardiace. În plus, ovăzul este bogat în carbohidraţi, iar eliberea în organism a zaharurilor este încetinită de fibrele conţinute de acest aliment. Prin consumul de cereale scade şi nivelul colesterolului din sânge. Gama de produse care au ca ingredient principal ovăzul este deosebit de largă, iar preţurile la care acestea sunt comercializate sunt accesibile tuturor buzunarelor.

Cantitatea zilnică recomandată: aproximativ 10 grame de ovăz, consumat în fiferite forme: fulgi, biscuiţi, şniţele.

Poate fi înlocuit cu: orez nedecorticat, seminţe de in.

LEGENDA: Benefic pentru potenţă

Benefic pentru masa musculară

Benefic pentru funcţiile cerebrale

Luptă împotriva cancerului

Asigură o bună funcţionare cardiacă

Combate osteoporoza

Benefic pentru ochi

Previne afecţiunile pulmonare

Sursa: Bestlife

Ne puteți urmări și pe Google News