Lupta împotriva terorismului: Mai multe parlamente naţionale din UE semnează Declaraţia de la Paris

Lupta împotriva terorismului: Mai multe parlamente naţionale din UE semnează Declaraţia de la Paris

Mai multe parlamente naţionale din Uniunea Europeană au adoptat luni Declaraţia de la Paris asupra politicii europene de combatere a terorismului, a anunţat marţi Senatul francez, la originea acestei iniţiative, informează AFP.

Declaraţia indică faptul că 'terorismul constituie o atingere directă la adresa valorilor fundamentale, că cetăţenii europeni au dreptul de a se exprima cu privire la gravele atentate la adresa securităţii lor şi că lupta împotriva terorismului şi utilizarea de mijloace conferite în acest scop statelor membre trebuie să respecte valorile UE şi statul de drept'.

Documentul a fost semnat de preşedinţii şi reprezentanţii comisiilor de afaceri externe ai parlamentelor principalelor state membre vizate de politica de combatere a terorismului (Germania, Danemarca, Spania, Marea Britanie), precum şi de preşedinţia letonă a Consiliului UE, reprezentată de preşedinta comisiei pentru afaceri externe a parlamentului de la Riga.

Amintind că securitatea naţională rămâne responsabilitatea fiecărui stat membru, Declaraţia de la Paris susţine în acelaşi timp acţiuni prioritare ce pot fi desfăşurate la nivel european. Dintre acestea, ea menţionează extinderea definirii infracţiunilor teroriste la 'combatanţi terorişti', întărirea rolului de coordonare al FRONTEX, organism însărcinat cu cooperarea la frontierele externe ale UE, şi ameliorarea procedurilor de identificare a persoanelor, precum sistemul de informaţii Schengen (SIS).

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezoluţia califică drept 'urgentă' necesitatea adoptării propunerii de directivă privind datele pasagerilor (PNR) şi cere adoptarea rapidă a propunerii de directivă de către Parlamentul European şi Consiliul UE cu privire la prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării de bani şi finanţării terorismului, precum şi a propunerilor anunţate referitoare la combaterea traficului de arme de foc.