Împrumut pentru acoperirea deficitului bugetar

Împrumut pentru acoperirea deficitului bugetar

România va împrumuta aproximativ 1 miliard de euro de la Banca Mondială, bani care vor fi utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, în cadrul, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Surse participante la întâlnire, citate de Mediafax, au declarat că, potrivit lui Tănăsescu, suma va fi utilizată pentru finanţarea deficitului bugetar, astfel încât BNR să nu ia bani de la Ministerul de Finanţe pentru finanţarea acestuia.

Deficit mai mare de 3% Tănăsescu a mai spus că nu se va putea menţine un deficit bugetar sub 3% din PIB, care să respecte criteriile de la Maastrischt.

Fostul ministru de Finanţe le-ar mai fi explicat social-democraţilor că banii obţinuţi de la FMI vor merge către rezerva BNR şi vor fi utilizaţi doar dacă este neapărat nevoie, respectiv în cazul în care vor exista atacuri pe cursul de schimb.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceleaşi surse susţin că premierul Emil Boc le-a spus, ieri miniştrilor, că Guvernul intenţionează să contracteze un împrumut în valoare totală de 19 miliarde euro, din care 12 miliarde euro de la FMI şi 7 miliarde euro de la BERD, Banca Mondială şi alte instituţii financiare.

Totodată, reprezentantul României la FMI a mai declarat azi că, în acest stadiu al discuţiilor cu FMI, nu există perspectiva creşterii niciuneia din taxele mari, respectiv cotă unica sau TVA, şi că Fondul nu este în acest moment instituţia de altădată, adică acum e preocupat de stabilitate socială.

CITIŢI ŞI: Boc: Acordul cu FMI, încheiat preventiv Mihai Tănăsescu: „Încurajez economisirea în bănci, chiar în lei“