Idolii voodoo, încolonaţi la H’art Gallery

Idolii voodoo, încolonaţi la H’art Gallery

Expoziţia artistei basce Arantxa Etcheverria, “01”, o armată de 150 de păpuşi negre, a fost vernisată joi la H’art Gallery.

În căutarea unei icoane a ei, artista bască Arantxa Etcheverria a creat un idol straniu: o păpuşă neagră, pe jumătate Barbie, pe jumătate soldat. O creatură ameninţătoare, în rochiţă şi accesorii, cu mitraliera în spate şi insecte sau crustacee înfipte în păr. Cu 150 de astfel de zei voodoo încolonaţi într-o singură încăpere, Arantxa Etcheverria te introduce în anticamera unui basm întunecat.

„Am început iniţial cu pictura. Decupam din reviste de modă chipurile femeilor care ar fi putut-o întruchipa pe Fecioara Maria şi pictam pe ele. Acelea erau icoanele mele”, povesteşte artista specializată în scenografie, stabilită de trei ani în România.

O lume de plastic Fascinată de religiozitatea românilor şi, în aceeaşi măsură, de icoane, Arantxa a căutat să-şi creeze propria întruchipare a unui idol, trecând de data aceasta pe un teritoriu „păgân”.

„Am vrut să fac o păpuşă religioasă, însă nu în sensul clasic, ci una voodoo, neagră. Atunci am căutat lucruri din plastic, pentru că trăim într-o lume în care domină plasticul, şi m-am oprit la păpuşă, care este un fel de sculptură a chipului uman”, adaugă Arantxa. „

În expoziţia «01», Arantxa scoate la iveală o armată neagră de păpuşi htonice. Sunt arătări de dincoace de lume, vibraţii întunecate ale sufletului nostru, o armată de plastic ce nu păzeşte nimic. O posibilă referinţă pentru armata neagră a Arantxei sunt creaturile laminak din cultura populară bască. Laminak sunt spirite capricioase ale pădurii, ceva între gnomi şi elfi, cu atribute fizice duale (picioare de raţă sau coadă de peşte). Păpuşile Arantxei sunt nişte laminak văzuţi în cheie modernă. Sunt nişte zâne ale erei plasticului”, spune curatorul Dan Popescu.

Atât hainele păpuşilor, cât şi accesoriile sunt concepute de artistă, iar metoda prin care au fost vopsite într­-un negru compact, intens, rămâne un secret. Expoziţia poate fi vizitată la H’art Gallery (Str. Mihai Eminescu nr. 105-107) până pe 12 aprilie.

Ne puteți urmări și pe Google News