BOICOT la MECS? Candidații pentru ȘEFIA Inspectoratelor Școlare din țară s-au retras din concurs. Toți au invocat motive personale
- Maria Huculici
- 13 martie 2015, 13:31
Candidații din toată țara la concursurile pentru posturile de inspector general școlar s-au retras pe capete din examene, aparent din motive personale.
Ministerul Educaţiei a organizat in 11 martie 2015 concursul pentru funcţiile de inspectori şcolari generali pentru mai multe judeţe, printre care Dolj, Brăila, Olt, Neamț, Hunedoara, Vaslui, Vrancea, ș.a.m.d. Majoritatea candidaţilor care au participat la concurs s-au retras aparent din motive personale. Lucrarile tuturor au fost anulate.
Potrivit unor surse guvernamentale, avem de-a face de fapt cu un boicot la (ne)strategia de reabilitare a actualului sistem de învățământ.
Si la Dolj, cei doi candidaţi înscrişi pentru şefia Inspectoratului Şcolar Judeţean, actualul inspector şcolar general Georgică Florea Bercea şi Dumitru Iftimov, directorul CN „Gheorghe Chiţu“, s-au retras din examen.
Inspectorul general Bercea a explicat că a preferat să se retragă chiar în timpul concursului, din cauza unor probleme de sănătate. Tot din motive personale s-a retras si Dumitru Iftimov, conform declaratiei sale.
Aceeași situație la Olt, Vrancea, Vaslui, Neamț, Brăila...
Felicia Man, șefa IŞJ Olt, (Foto: oltalert) a confirmat pentru Eenimentul Zilei că la baza retragerii din concurs au stat motive personale: ”Da, m-am retras din concursul pentru ocuparea funcţiei de inspector general. Decizia mea este unilaterala si de necomentat”.
Motivele persoanale au stat si la baza retragerii din examen a celor doi candidaţi pentru şefia ISJ Brăila. Pentru conducerea ISJ Hunedoara a existat un singur candidat care a şi promovat examenul.
Candidaţii au avut de trecut trei probe de concurs, aşa cum prevede metodologia: evaluarea CV-ului, evaluarea competenţelor digitale pe management educaţional şi interviul propriu-zis. Punctajul maxim pentru fiecare probă de concurs este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a fiecărei probe de concurs este de 35 de puncte.
Un nou concurs, poate in 2016
Pe 20 martie se va încheia această etapă a concursurilor pentru posturile de inspectori generali. Oficialii din ministerul Educatiei nu au in acest moment idee ce vor face in legatura cu aceste concursuri. Dat fiind perioada examenelor din perioada imediat urmatoare, o reprogramare mai devreme de lunile iulie-august, pare ca nu poate exista.
Referitor la susţinerea unui nou concurs pentru ocuparea postului de inspector şcolar general al ISJ Neamţ, Ministerul Educaţiei ne lămureste: “Ministerul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice va lua decizia organizării – în acest an şcolar sau în anul viitor – a unui nou concurs de ocupare a funcţiilor vacante de inspector şcolar general abia după încheierea perioadei de desfăşurare a concursului actual, care are loc în perioada 11 – 20 martie. Stabilirea datei, în cazul în care acest lucru se va întâmpla, se va face în funcţie de calendarul celorlalte activităţi din învăţământul preuniversitar (evaluare naţională, admitere în clasa a IX-a, bacalaureat sesiunile iunie – iulie şi august – septembrie, examenul naţional de definitivat, concursul naţional de ocupare a posturilor/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, concursuri naţionale şi internaţionale). Conform articolului 11, alineatul 1, din Ordinul ministrului Educaţiei nr. 5557/7.10.2011 privind Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic, cu modificările ulterioare, concursul pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general cuprinde trei probe: evaluarea CV-ului, susţinerea unui test-grilă (30 de minute), utilizând computerul, şi interviul în faţa comisiei”, se precizează într-un comunicat transmis de către biroul de presă al MECS.