Geoană, zorit să intre în pielea candidatului

Geoană, zorit să intre în pielea candidatului

Liderii PSD au discutat ieri despre necesitatea de a desemna cât mai grabnic candidatul partidului la alegerile prezidenţiale.

Argumentul principal: PSD are nevoie de o locomotivă electorală pentru alegerile europarlamentare.

Apropourile şi îndemnurile privind asumarea rolului de candidat pentru Cotroceni băteau spre Mircea Geoană, principalul favorit. Dar pentru că de faţă se afla şi Adrian Năstase, şi el pretendent la acest rol, în discuţiile liderilor PSD nu a fost nominalizat nimeni.

Desemnarea candidatului la pre şedinţie va avea loc după efectuarea unui sondaj privind intenţiile de vot pentru diverse personalităţi din PSD. Ceea ce va conta în luarea acestei decizii va fi opinia liderilor de organizaţii, o bună parte pronunţându-se deja pentru varianta Geoană. În final, operaţiunea de căutare a candidatului se va formaliza într-un Congres preconizat cel mai târziu în luna aprilie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform unor surse din PSD, Mircea Geoană este hotărât să candideze, iar un anunţ ferm privind intenţiile sale este o chestiune de câteva săptămâni. Mai sunt de aranjat câteva „amănunte”, cum ar fi „anihilarea” câtorva adversari ai candidaturii sale. Cel mai important opozant este Ion Iliescu, care şi-a anunţat preferinţa pentru Adrian Năstase. Rivalitatea cu Năstase începe să deranjeze

Un alt argument invocat de liderii PSD pentru grăbirea desemnării candidatului, dar care nu a apărut în discuţiile de ieri, a fost acela că există riscul de a destabiliza partidul dacă este încurajată rivalitatea dintre cei doi pretendenţi.   Competiţia dintre Geoană şi Năstase a început deja să se manifeste public sub forma unor înţepături reciproce.   Preşedintele PSD le-a numit „tachinări”. Ele ascund însă un conflict mocnit între cei doi, conflict care ar putea degenera şi ar conduce la confuzie şi dezbinare în rândul electoratului PSD. Practic, Geoană a fost sfătuit să curme această competiţie anunţându-se în postura de candidat.

Pe de altă parte, dacă Geoană devine candidatul oficial al PSD, va „fura” astfel cu şase luni startul campaniei pentru prezidenţiale. Mai mult, va putea beneficia de platforma de mediatizare a campaniei pentru europarlamentare, ajutându- i pe candidaţii PSD, dar, totodată, prezentându-se şi pe sine drept pretendent la fotoliul de la Cotroceni.

CONDIŢII Năstase insistă pentru ruperea de PDL

Adrian Năstase nu renunţă la intenţia de a-l contracandida pe Traian Băsescu, dar insistă pe condiţia ca PSD să rupă parteneriatul cu PDL. El a afirmat duminică seara, la Relitatea TV, că PSD ar avea mai multe şanse să-l învingă pe Traian Băsescu dacă ar ieşi de la guvernare. Propunerea sa nu a avut ecou în partid. Nici unul dintre liderii PSD nu a intrat în dialog cu Năstase pe această temă. Lipsa de apetit a social-democraţilor pentru ieşirea de la guvernare a fost observată şi de Adrian Năstase. Acest lucru l-a făcut să se întrebe retoric dacă în PSD există voinţă pentru desemnarea unui candidat care să-l învingă pe Traian Băsescu.

CRITICI

Băsescu, ironic cu candidatul Geoană

Posibila candidatură a lui Mircea Geoană a fost etichetată de preşedintele Băsescu drept „o intenţie nefericită”. Invitat aseară la TVR, preşedintele a ironizat replicile lui Geoană la discursul său din parlament, întorcând „centura de castitate” împotriva acestuia. „Cred că Mircea Geoană o să rămână virgin dacă îi punem centură de castitate”, a râs Băsescu, reproşându-i totodată liderului PSD că nu prea e de găsit la telefon de când stă cu Marian Vanghelie, dar se plânge că nu a ştie de FMI. „Domnul Vanghelie îl energizează şi-i pune şi centură de castitate. Nu-mi e dator, dar bun simţ trebuie să aibă”, a ţinut Băsescu să-i amintească lui Geoană că l-a adus la putere.