Banca Mondială: scăpaţi de sporuri şi pretenţii salariale

Banca Mondială: scăpaţi de sporuri şi pretenţii salariale

Reprezentanţii Băncii Mondiale (BM) au recomandat autorităţilor române să limiteze creşterea salariilor la inflaţie, să îngheţe angajările şi să înceapă un plan multianual de eliminare a sporurilor.

Potrivit oficialilor instituţiei financiare, lipsa unei strategii sala riale coerente a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive. Raportul BM, citat de Mediafax, arată că, din 2005 până în 2007, costurile cu personalul au crescut cu circa 73%, în timp ce PIB-ul a avansat cu doar 40%.

Premierul Emil Boc a declarat ieri la postul public de radio că, în perioada următoare, guvernul va pune capăt creşterii salariilor mari din administraţie, plusând doar la bugetarii cu venituri mici, şi acolo după posibilităţi. „Cei cu salarii mai mici vor avea o creştere mai mare în comparaţie cu cei care au salarii mari şi foarte mari, pentru care o perioadă de timp s-ar putea să avem de-a face cu o stagnare”, a declarat Boc. Liderii sindicali au precizat că acest lucru va fi cuprins în legea de salarizare unică în sectorul bugetar, care urmează să ajungă în parlament în luna mai. Guvernul se va întâlni astăzi cu sindicatele pentru a discuta o nouă formă a ordonanţei de urgenţă care taie 18 sporuri şi indemnizaţii acordate bugetarilor.

Contractul cu Bechtel, prea costisitor

România ar putea economisi bani frumoşi alocaţi infrastructurii dacă ar revizui contractele scumpe de construcţie de autostrăzi, precum cel semnat cu americanii de la Bechtel, se arată în raport. Alte economii ar putea veni din reducerea subvenţiilor pentru transportul feroviar de călători. BM arată că 40% din suma alocată anual întreţinerii de drumuri ar putea rămâne lejer la bugetul de stat fără să fie afectată astfel calitatea drumurilor. În România, întreţinerea unui kilometru de drum naţional costă anual circa 20.000 de euro, sumă sensibil mai mare decât media europeană.

Experţii instituţiei financiare consideră că majorarea taxei de viciu, în special cea aplicată ţigaretelor, ar fi un pas bun pentru economia şi bugetul României. „Taxele reprezintă circa 53% din preţul de retail al ţigaretelor, comparativ cu 60% în Bulgaria, 62% în Germania sau 68% în Franţa”, se arată în raport.

BM se arată însă îngrijorată de înfiinţarea Companiei Energetice Naţionale, considerând că România poate să-şi păstreze o prezenţă importantă în sectorul energetic şi fără această companie-mamut.

Ne puteți urmări și pe Google News