Dacă vorbiţi în somn, suferiţi de somnambulism sau vi se opreşte respiraţia în timp ce dormiţi, apelaţi la tratamente ori la sfatul psihiatrului.
Jumătate dintre copiii între 3 şi 10 ani, dar şi mulţi adulţi vorbesc în somn. Uneori, astfel de apucături pot fi semnul unor probleme de sănătate. Alteori este vorba despre boli mult mai grave, care apar în timpul nopţii, aşa cum este apneea de somn. Aceasta prespune oprirea respiraţiei în timp ce dormiţi, situaţie care uneori este fatală.
Somnabulismul şi scrâşnitul din dinţi în timpul nopţii fac şi ele parte din categoria tulburărilor somnului. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta dacă suferiţi de astfel de afecţiuni.
Ocoliţi situaţiile stresante şi feriţi-vă de somnifere
Vorbitul în somn, numit şi parasomnie, este un comportament anormal foarte des întâlnit, dar nu este considerat o problemă medicală. Dacă totuşi îm părţiţi camera cu cineva care vorbeşte în somn, s-ar putea să fie un pic dificil să vă odihniţi.
În general, episoadele vorbitului în somn nu durează mai mult de 30 de secunde, dar se pot repeta de mai multe ori pe noapte. Ele pot lua inclusiv forma unor ţipete sau a unor discursuri mai lungi, cu conţinut ofensiv sau vulgar. „Oamenii care manifestă astfel de probleme ar trebui treziţi, şi nu lăsaţi să vorbească”, spune Radu Braga, specialist în neuroştiinţe la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti.
Această tulburare rareori necesită tratamente. Ea poate fi rezultatul altor probleme de sănătate, care pot fi tratate.
O soluţie ar fi, de exemplu, să evitaţi pe cât posibil situaţiile stresante, să notaţi ce medicamente luaţi pentru a putea discuta despre asta cu medicul, să aveţi un program de somn regulat. „Există pastile de sedare care te fac să nu vorbeşti în somn, dar modifică arhitectura somnului. Asta înseamnă că odihna nu va fi aşa cum trebuie şi nici benefică pentru organism”, spune Radu Braga.
Experţii consideră că vorbitul în somn se transmite pe cale ereditară şi afec tează mai mult femeile decât bărbaţii. Alte cauze ale vorbitului în somn pot fi legate de consumul anumitor medicamente, stresul emoţional, tulburări ale sănătăţii mintale.
Intervenţii cu laser pentru tulburările de respiraţie
Tulburările respiratorii din timpul som nului, aşa cum este apneea, pot afecta serios sănătatea. Bolnavii cu apnee de somn aţipesc frecvent în locuri nepotrivite: în mijloacele de transport, la serviciu, la volan.
În timpul zilei, apar senzaţia de oboseală, scăderea capacităţii de muncă şi concentrare. Pentru această afec ţiune există tratament. Operaţia cu laser în jurul omuşorului din cavitatea bucală poate rezolva, de exemplu, această problemă.
ÎN PERICOL
Somnabulii pot avea nevoie de tratament psihiatric
Somnabulismul apare de obicei la 6-12 ani. Atunci când aceste episoade se manifestă frecvent, de câteva ori pe noapte sau în fiecare noapte, timp de mai multe săptămâni, poate fi necesar tratamentul psihiatric. Persoanele care suferă de această boală se pot lovi ori, mai rău, se pot pune în situaţii periculoase.
Scrâşnitul din dinţi este o tulburare mai uşoară, ce poate fi cauzată de stres, oboseală. Factorii declanşatori pot fi însă şi de ordin fizic (defecte la nivelul mandibulei). În acest caz, problema se poate rezolva cu ajutorul unei gutiere, pe care o indică medicul stomatolog.