Aflată de mult în avangarda cercetării şi dezvoltării de automobile „prietenoase” cu mediul, corporaţia niponă Toyota urmăreşte să creeze un vehicul hibrid „incredibil de eficient”, ultrauşor, cu caroseria fabricată din alge marine.
Potrivit „TG Daily”, inedita maşină ar putea să apară în saloanele auto peste aproximativ 15 ani, experţii fiind în mod unanim de părere că ea nu va putea fi cumpărată prea curând.
Proiectul se bazează pe hibridul 1/X, şi acesta dezvoltat doar în stadiu de concept, care cântăreşte numai 420 de kilograme. În condiţiile în care „bioplasticele” sunt tot mai populare, locul caroseriei din fibră de carbon a 1/X va fi luat de una făcută din material plastic produs din alge de mare. Toyota opinează că această tendinţă va prinde şi la alţi constructori auto.
Bioplasticul este prezent de cele mai multe ori discret în multe dintre obiectele de uz curent, de la carcasele telefoanelor mobile la felicitări. O estimare realizată de cotidianul „USA Today” arată că „bioplasticele” (sau materiale plastice organice) vor ajunge în cinci ani să reprezinte 10% din piaţa globală de profil. Producerea materialelor plastice organice necesită şi o cantitate de energie mai mică decât plasticele obţinute din ţiţei sau derivate. În plus, cele mai multe tipuri de bioplastic sunt şi biodegradabile. Până la apariţia maşinii cu caroserie din alge, Toyota va prezenta la Salonul Auto de la Melbourne trei din noile sale modele hibride - noua generaţie Prius, un concept Camry şi îndrăzneţul 1/X.