"Dacă România are vreo şansă, ea ţine de cunoaștere"

"Dacă România are vreo şansă, ea ţine de cunoaștere"

"România, dacă e să aibă vreo şansă de dezvoltare, această şansă ţine de cunoaştere şi de aplecarea spre cunoaştere a tinerilor. Fără aşa ceva, şansele sunt infime.

După 20 de ani de la revoluţia din '89, încă avem sentimentul că România bate pasul pe loc", a spus ieri Remus Cernea, preşedintele Asociaţiei Umaniste Române, într-o conferinţă de la Palatul Şuţu, care a dat startul "Anului Darwin în România". Cu această ocazie, a fost lansat site-ul oficial al Anului Darwin în România: www.evolutionism.ro.

O parte dintre acţiunile dedicate celebrării lui Darwin vor fi organizate, în parteneriat, de Asociaţia Umanistă Română, Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa şi revista National Geographic România.

Eliminarea evoluţionismului, incalificabilă

Până în 2006, teoria evoluţiei se studia în clasa a XI-a sau a XII-a, în funcţie de profilul liceelor. "Din păcate, România este singura ţară din Europa care a eliminat teoria evoluţiei. Acest lucru e incalificabil pentru că aduce atingere gravă dreptului de informare al elevilor. Mai ales că, timp de 12 ani, e prezentat creaţionismul, în mod absolut. Evoluţionismul e denigrat şi persiflat în anumite pasaje (ale manualelor de religie – n.n.). Se merge pe versiunea hard a creaţionismului, cea cu şase zile", a arătat Cernea.

"Trebuie dezvoltat în rândul copiilor criticismul de tip ştiinţific, şi nu acceptarea necondiţionată a unor adevăruri absolute, dincolo de orice critică", a completat el.

Ministerul "sacrifică şase promoţii de elevi"

El a salutat intenţia Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării de a reintroduce teoria evoluţiei în programa de biologie de clasa a VIII-a, însă a spus că acest lucru înseamnă a "sacrifica şase promoţii de elevi" deoarece deja s-au scurs doi ani în care ea nu a fost studiată şi ar urma ca nici cele patru generaţii care vor fi la liceu începând cu 2009-2010 să nu o înveţe.

"Îndemnăm profesorii de biologie, chiar dacă nu e în programă teoria evoluţiei, să aloce măcar o oră, două prezentării acesteia", i-a îndemnat Cernea pe dascăli.

"Categoric, la orele de biologie trebuie studiată teoria evoluţiei şi nu creaţionismul. Creaţionismul nu e o ştiinţă, ci o viziune asupra vieţii. Asociaţia Umanistă Română pledează pentru predarea unei materii "Religie", predate neutru, nu într-un mod confesional: scopul să fie cultivarea toleranţei, preţuirea diversităţii. Religia, cum se face acum, stimulează intoleranţa. La religie se poate aminti Geneza, dar nu prezentată ca un adevăr absolut, ci ca o viziune între altele", a spus el.

Cernea a amintit că unele Biserici acceptă evoluţionismul, ca de exemplu Biserica Anglicană. În plus, şi Papa a spus recent că teoria evoluţionistă este "mai mult decât o simplă ipoteză".

"Un învăţământ ce creează o masă de ignoranţi"

Cristian Lascu, redactorul-şef al revistei National Geographic România, a menţionat că s-ar putea ca organizatorilor "Anului Darwin" să li se spună că nu ar trebui să-i intereseze părerile oamenilor şi că ar trebui să-i lase să creadă ce vor.

"Pe mine mă interesează. Când, printr-un anumit mod de învăţământ, tu creezi o masă de ignoranţi, ca să nu zic proști de-a binelea, pe mine mă interesează. Pentru că trăiesc cu ei pe stradă, pentru că votează", a explicat Lascu.

În opinia sa, motivul pentru care teoria evoluţiei a fost eliminată este acela că "avem politicieni care au nevoie de voturi şi e foarte simplu: voturile multe vin de la ignoranţi".

"Predomină un punct de vedere confuz vizavi de evoluţionism. La generaţia în vârstă, poate pentru că acest evoluţionism era asociat cu materialismul-dialectic. Poate e o reacţie", a mai arătat el.

Câteva dintre acţiunile organizate în Anul Darwin în România:

• Pe site-ul evolutionism.ro va începe pe 1 martie un concurs cu premii adresat elevilor şi studenţilor. Tinerii vor putea răspunde on-line întrebărilor şi vor trebui să facă eseuri sau scurte filmuleţe legate de evoluţie.

• Vor avea loc conferinţe şi dezbateri.

• Se vor edita broşuri şi alte materiale informative.

• Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa va promova opera ştiinţifică şi viaţa celebrului biolog, iar din primăvară va organiza dezbateri.

Citiți și:

Teoria Evoluţiei n-a învins încă

Dumnezeu şi Darwin se întâlnesc în clasa a VIII-a

Românii, singurii europeni care îi întorc spatele lui Darwin

Charles Darwin combătea sclavia cu biologia

În 2009 îl celebrăm pe cel care a arătat că omul se trage din maimuţă

Ne puteți urmări și pe Google News