Scandalul „SwissLeaks” 180 de miliarde de euro, ascunse de bogații lumii în conturile din Elveția
- Simona Mătieș
- 10 februarie 2015, 00:00
Filiala din Geneva a HSBC a ajutat mii de oameni de afaceri, politicieni, vedete, dar și dictatori, traficanți de arme și de droguri din întreaga lume să evite plata impozitelor din țările lor. Printre aceștia se află și români.
O echipă de jurnaliști din Franța, SUA, Elveția și alte 46 de țări a realizat o anchetă, pe baza unor documente obținute și analizate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), care relevă modul în care HSBC, a doua bancă importantă din lume, a folosit sistemul bancar din Elveția pentru a ascunde identitatea clienților săi și pentru a-i ajuta să facă evaziune fiscală.
Fraudă fiscală globală
Documentele bancare datează din perioada 2005- 2007 și dovedesc o fraudă fiscală enormă, la scară globală. Publicarea acestor cifre va provoca, fără îndoială, un cutremur în industria financiară internațională.
FOTO: Miliarde de euro au fost depozitate în conturi de ținute de mai mult de 100.000 de clienți și 20.000 de companii offshore
Între 9 noiembrie 2006 și 31 martie 2007, 180,6 miliarde de euro au fost depozitate în conturi de ținute de mai mult de 100.000 de clienți și 20.000 de companii offshore, prin intermediul sucursalei din Geneva a HSBC.
Detaliile operațiunilor au fost dezvăluite de documente furate de unul dintre foștii angajați ai HSBC Private Bank, Hervé Falciani. La sfârșitul lui 2008, analistul IT a transmis autorităților fiscale din Franța fișierele cu 60.000 de pagini cu nume, conturi și date personale, furate de la angajatorul său. Cazul a fost preluat de procurorii francezi, în ianuarie 2009, iar aceștia au investigat o parte din
„lista Falciani”
(3.000 de cetățeni francezi suspectați că ar fi evitat plata impozitelor). Banca a fost pusă oficial sub acuzare, ca instituție ce „a vândut ilicit servicii bancare și financiare”. „Lista Falciani” În replică, HSBC susține că filiala sa din Elveția a suferit „transformări radicale în ultimii ani”, iar clienții săi nu vor mai putea evita plata taxelor și nu vor mai putea spăla bani murdari.
Documentele au fost trimise guvernului francez și altor guverne din lume încă din 2010. Departamentul de Stat al SUA a amendat HSBC cu 1,92 miliarde de dolari, o sumă record la vremea respectivă, după ce a primit, în 2009, aceste informații, scrie Business Insider.
HSBCPB a ajutat clienții francezi să evite plata unor taxe în valoare de 5,7 miliarde de euro, în paradisuri fiscale, scrie Le Monde. Ministerul francez de Finanțe a acționat în judecată 72 de persoane, printre care moștenitorul Ninei Ricci, al cărui proces va începe la Paris zilele viitoare. Între timp, mulți dintre cei de pe lista lui Falciani și-au rezolvat problemele de evaziune fiscală.
Acum, însă, jurnaliștii au mai multe date, primite de la o sursă anonimă - informații strict secrete din 2009.
Traficanți de arme și de droguri, finanțatori ai unor organizații teroriste, politicieni, celebrități, sportivi și magnați ai industriei din peste 200 de țări își ascundeau averile în Elveția.
Companii offshore
Managerii băncii au contactat ilegal mulți dintre acești clienți și i-au încurajat să-și ascundă banii în spatele unor firme offshore, în general înființate în Panama sau Insulele Virgine Britanice, mai ales după adoptarea Directivei Europene privind economiile bancare, o taxă introdusă în 2005.
Atât banca, dar și autoritățile politice și fiscale elvețiene, contestă aceste in formații și folosirea lor, susținând că este vorba despre furtul unor date secrete.
Inițial, cel care le-a subtilizat, Hervé Falciani, a încercat să le vândă, dar apoi s-a râzgândit și le-a predat autorităților franceze.
Precedent financiar-bancar
Un scandal asemănător, dar de o amploare mult mai mică, a avut loc în 2009. Atunci, după luni de negocieri în spatele ușilor închise, într- o problemă care era pe cale să afecteze relațiile dintre Elveția și SUA, s-a decis soarta conturilor secrete din Elveția, în care se aflau miliarde de dolari în averi nedeclarate. Potrivit unui acord bilateral, anunțat în august 2009, de autoritățile elvețiene și americane, UBS urma să dezvăluie numele a aproximativ 4.450 de clienți care aveau conturi în țara europeană și erau suspectați de Fisc de evaziune fiscală. Departamentul de Justiție a promis că va retrage acțiunea împotriva gigantului bancar și nu va mai cere numele celorlalți 52.000 de americani, acuzați că-și ascund banii în conturi offshore. Citând confidențialitatea client-bancă, garantată de Constituția Elveției, guvernul de la Berna a interzis UBS să dea curs cererii SUA și a amenințat că va confisca datele respective. Anterior, USB transmisese Fiscului american numele a 250 de persoane suspectate de evaziune și a plătit Guvernului SUA suma de 780 de milioane de dolari, evitând un proces privind spriinul acordat americanilor care au ascuns 20 de miliarde de dolari în conturi offshore.
Dinu Patriciu, românul cu 800 de milioane de dolari în conturi elveţiene
Mai mulți români bogați sunt implicați în scandalul SwissLeaks. Potrivit anchetei, România ocupă locul 39 în topul ţărilor ai căror bogați au preferat să păcălească taxele, și au depozitat banii într-un cont din Elveţia. Suma totală ascunsă de români în conturile elveţiene este de 1,3 miliarde de dolari.
FOTO: România se afl ă pe locul 39 în topul celor mai mari sume investite în banca elveţiană
Românii sunt mult mai puţini
Din datele care rezultă din Swiss- Leaks, 219 clienţi ai paradisurilor fiscale provin din România, însă doar 5% din aceştia au naţionalitatea română sau paşaport. Astfel maxim 11 români au ales să „fenteze” taxele din ţară. Din 1974 până în 2006 au fost deschise de către acești clienți 325 de conturi de client, în total 549 de conturi bancare.
Un român în top
Din cei 219 clienţi, de departe cea mai mare avere ascunsă în conturile elveţiene, este a unui român care a depozitat fabuloasa sumă de 829,1 milioane de dolari. Potrivit unor surse apropiate ANAF, contactate de EVZ, depozitul din Elveţia a aparţinut lui Dinu Patriciu. În 2007, Patriciu a vândut Rompetrol către kazahii de la Kaz- MunaiGaz. Aceştia au preluat 75% din acţiunile companiei olandeze The Rompetrol Group, a cărei valoare de piaţă a fost evaluată la 3,6 miliarde de dolari.
Pornind de la valoarea anunţată a companiei, presa a dedus atunci că procentul deţinut de Dinu Patriciu valora 2 miliarde de lei. Cu toate acestea, ulterior s-a speculat că miliardarul român ar fi încasat mai puțini bani pentru pachetul de acțiuni. Conform Top 300 Capital, în 2008, Dinu Patriciu avea o avere de 2 miliarde de euro.
Blejnar a ştiut
În anul 2011, Sorin Blejnar, şef al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală în acea vreme, declara că în Elveţia sunt 12 români care au depozite de peste 50 de milioane de euro în Eleveția. Cifra este similară cu aceea menționată de ancheta SwissLeaks, care se referă însă la clienții unei singure bănci: filiala din Elveția a băncii engleze HSBC. „Am primit de la elvețieni o listă cu români care au realizat dobânzi din conturile din Elveția. Am 12 persoane care au venituri de vreo 50-60 de milioane de euro, pentru care primesc dobânzi”, declara Blejnar în acea perioadă.
Tot în 2011, fiscul elveţian a replicat la comentariul fostului şef de la ANAF, spunând că nu a fost vorba de bani nedeclaraţi şi că România a primit anual informări cu privire la dobânzile din depozite.„Beneficiarii dobânzilor plătite în Elveţia pot alege între impozitul reţinut la sursă şi dobânzile plătite autorităţilor fiscale din ţară în care beneficiarul îşi are reşedinţa. Probabil că cele 50 de persoane de pe lista menţionată au optat pentru această raportare voluntară”, a fost răspunsul oferit HotNews.
Secretul bancar dispare din 2018
Uniunea Europeană a pus capăt, în 2014, secretului bancar, în urma unei ședințe extraordinare a Consiliului Economic, Financiar și de Afaceri, prin care toate cele 28 de state s-au pus de acord asupra aplicării noului standard internațional de schimb automat al informațiilor fiscale.
Astfel, schimbul automat de informații va permite ca administrația fiscală dintr-o țară să fie informată imediat ce unul dintre resortisanții săi deschide un cont bancar în străinătate. Elveția a anunțat în octombrie 2014, că a deschis negocieri cu Uniunea Europeană și Statele Unite pentru a implementa noul standard în 2017, urmând ca primele informații să fie schimbate din 2018.
Bani ascunși de vedete, sportivi și capete încoronate
Numeroase nume din fi nanțele și afacerile mondiale, dar și vedete, sportivi și chiar figuri religioase importante au avut conturi deschise la filiala elvețiană a băncii britanice, potrivit anchetei derulate de asociația internațională a jurnaliștilor de investigație. Printre acestea se numără fotomodelul britanic Elle MacPherson pe numele căreia jurnaliștii de investigație au descoperit conturi unde fuseseră depuse peste 12 milioane de dolari. Fernando Alonso, pilotul spaniol de Formula 1, a avut deschise patru conturi totalizând peste 42 de milioane de dolari. Campionul de motociclism Valentino Rossi a depus și el 27,6 milioane de dolari. Cântărețul britanic Phil Collins figurează și el pe lista celor cu conturi deschise în Țara Cantoanelor, dar fondurile sale depuse aici nu au depășit 300.000 de dolari. Un loc important pe lista bogătașilor cu conturi ascunse în Elveția îl ocupă capetele încoronate, în special din lumea arabă. Astfel, sultanul Qaboos al Omanului a avut asociate numelui său conturi de peste 44 de milioane de dolari. Salman, prințul moștenitor al Bahrainului, a depus în conturile HSBC aproape 21 de milioane de dolari. Într-un cont deschis pe numele unui oficial apropiat regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei s-au aflat, până în 2007, circa 42 de milioane de dolari. Mai multe conturi, în care au fost depuse peste nouă milioane de dolari, au fost asociate regelului Marocului, Mohammed al VI-lea. Pe listă mai pare și Li Xiaolin, fiica fostului premier chinez Li Peng și una din cele mai puternice femei din afacerile mondiale, potrivit revistei Forbes, cu doar 2,4 milioane de dolari. (Paul Ciocoiu)
FOTO: Fernando Alonso, pilotul de Formula 1, suspectat că a ascuns în conturile din Elveția peste 42 de milioane de dolari