Strada Foişorului, „muşcată“ de un bloc de patru etaje
- Adam Popescu
- 2 februarie 2009, 00:00
O stradă din sectorul 3 a pierdut o bandă de circulaţie, după ce pe carosabil a început construcţia unui bloc. Primăria zice că e legal.
Pe Strada Foişorului din sectorul 3, la numărul 20, se construieşte un bloc de patru etaje. Şi când spunem „pe stradă“, exact la asta ne referim. În locul gropii, săpată acum pentru fundaţie, în zona respectivă a fost o bandă de circulaţie.
Între blocurile existente dinainte de ’89, drumul era format, iniţial, din două alei paralele, care asigurau, fiecare, câte un sens de mers. Între ele, locatarii imobilelor din vecinătate îşi parcau maşinile. Acum, una dintre cele două bretele se termină brusc în fundaţia viitoarei clădiri. Pe breteaua rămasă, devenită dintr-odată singura cale de acces, şoferii sunt nevoiţi să-şi negocieze spontan trecerea.
Un conducător auto din zonă confirmă faptul că înainte se putea trece cu maşina pe aleea devenită acum simplă parcare, după ce proprietarul locului a început să-şi înalţe un imobil, direct pe carosabil.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 3 însă, terenul dintre blocuri este proprietate privată, iar viitorul imobil are autorizaţie de construcţie, eliberată în baza unui Plan Urbanistic Detaliat aprobat în 2007. Constructorul neagă tot
„Era stradă aici, adică mai era încă o bandă pe care se circula. Era într-adevăr şi un magazin construit acolo, dar mult mai mic decât ce se face acum, adică nu împiedica traficul. Din câte am înţeles, bucata aceea de pământ a fost retrocedată“, spune Viorica Rotaru, care louieşte în apropiere de viitoarea construcţie.
Reprezentanţii firmei care construieşte imobilul nu îşi aduc aminte, totuşi, de vreo cale de acces. „Nu a fost nicio stradă, a fost un teren pe care locatarii blocurilor îşi parcau maşinile. Nu avem noi nicio vină că nu mai au dânşii parcare. Nu e nevoie să publicaţi, nu e un subiect interesant“, a răspuns cu voce iritată de curiozitatea noastră Izabela Marcu, din partea dezvoltatorului imobiliar, SC Splaiul Unirii Imobiliare Heights SRL, constructorul blocului.
Primăria nu se bagă pe terenul omului
- Retrocedată sau nu, bucata de pământ dintre blocuri este în prezent proprietate privată şi aparţine firmei SC Splaiul Unirii Imobiliare Heights SRL. Suprafaţa ocupată la sol de imobilul autorizat fiind de 124,00 mp.
„Terenul respectiv, anterior vânzării către societatea comercială sus-menţionată, a fost utilizat de către fostul proprietar ca depozit de diverse deşeuri, rulote aban donate etc., fiind o sursă de poluare pentru întreaga zonă care fusese asanată de Primăria Sectorului 3 în cadrul Programului de reabilitare complexă a domeniului public“, explică reprezentanţii administraţiei locale.
În mod ciudat însă, topografia zonei arată că „asanarea“ locului făcută de primărie aducea, firesc, cu o stradă cu două benzi.
Câteva străzi mai departe, pe Anastasie Panu, o situaţie asemănătoare a făcut ca garajul unui cetăţean să se întindă până aproape de stradă, înghiţind o bucată de trotuar. Deşi poziţionarea lui nu respectă nimic din geometria străzii, garajul este legal. El a fost construit înainte de 1989, nefiind demolat la momentul execuţiei ansamblului de blocuri, iar printr-o ciudăţenie legislativă e proprietate privată, chiar dacă se suprapune parţial cu domeniul public.