Industria IT&C, în ghearele crizei

Industria IT&C, în ghearele crizei

Sud-coreenii de la Samsung Electronics au anunţat primele pierderi din istorie. Microsoft dă afară 5.000 de oameni.

Compania sud-coreeană Samsung Electronics a postat, pentru ultimul trimestru al anului trecut, primele sale pierderi din istoria de peste 40 de ani, relevă agenţia de ştiri Reuters. Samsung a consemnat pierderi nete de 16 milioane de dolari, cauzate mai ales de scăderea cererii pentru produse electronice.

„Este un şoc imens, indicând probleme şi pentru alţi jucători importanţi de pe piaţa de tehnologie“, a declarat Lee Jeong, analist la firma Hana Daetoo Securities. Profitul net pe tot anul trecut a fost de 4 miliarde de dolari, în scădere cu 26% faţă de anul precedent. Samsung este al doilea mare producător mondial de telefoane mobile, după Nokia, cel mai mare producător de memorii şi mai deţine poziţia de lider pe aproximativ 60 de categorii de produse electronice şi electrocasnice.

Cu numai puţin timp înaintea Samsung, corporaţia japoneză Sony a anunţat că va raporta la sfârştiul anului fiscal, care se termină la sfârşitul lui martie în Japonia, pierderi totale pe 2008 în valoare de 3 miliarde de dolari, primele din ultimii 14 ani, cauzate de cererea scăzută şi de deprecierea yenului.

Microsoft se restructurează

Totodată, cel mai mare producător de software din lume, Microsoft, a raportat în ultimul trimestru al lui 2008 un profit net de 4,17 miliarde de dolari, cu 11% mai mic faţă de cel postat în aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, compania a anunţat că se va restructura, renunţând la 5.000 de angajaţi în următoarele 18 luni.

Microsoft este prezentă şi în România, unde are 267 de angajaţi. Niciunul dintre aceştia nu va fi dat afară, conform spuselor reprezentanţilor filialei locale.

Una dintre cele mai afectate companii de pe piaţa tehnologică este cel mai mare producător de procesoare pentru computere la nivel mondial, compania americană Intel. În ultimul trimestru din 2008, profitul Intel a scăzut cu 90%, până la 234 de milioane de dolari. La fel ca şi Microsoft, compania a anunţat măsuri de redresare. Va închide cinci fabrici şi va renunţa la 6.000 de angajaţi. Cererea pentru procesoare a scăzut odată cu cea pentru computere. PROBLEME

„Motocicleta Americii“ nu mai este la fel de căutată

În industria auto, pagubele provocate de criză continuă. Legendara companie producătoare de motociclete a anunţat că ar putea închide mai multe fabrici şi disponibiliza 1.100 din cei peste 9.100 de angajaţi. Profitul net al Harley-Davidson a scăzut cu 58% în perioada octombriedecembrie 2008, la 77,8 milioane de dolari. Scăderea a fost cauzată de declinul cu peste 13% al vânzărilor globale de motociclete ale companiei. Alte măsuri de stabilizare a Harley-Davidson vor fi reducerea producţiei în 2009, combinarea fabricii de motoare cu cea de transmisii şi închiderea centrelor de distribuţie de pise de schimb şi accesorii. Aceste produse vor fi distribuite de un partener ales de Harley.

Ne puteți urmări și pe Google News