Alexandra Oancea, fetiţa de 4 ani care şi-a pierdut viaţa în urma unei operaţii de polipi, a fost supusă şi unei intervenţii stomatologice, fără acordul familiei. „După ce eu am plecat din sala de operaţie, colegul meu s-a uitat la dinţii ei. Exereza este ca şi cum ai scoate un fir de păr şi nu sângerează. Colegul meu a zis că n-ar fi rău să se uite şi în gura fetiţei, dacă tot dormea. În sala de operaţie nu exista freză, şi atunci s-au folosit de o chiuretă“, a explicat profesorul Albu.
Concluzia anchetei în cazul fetiţei de 4 ani care a murit în urma unei banale operaţii de polipi a scos la iveală o practică medicală pe cât de frecventă, pe atât de halucinantă. În timpul operaţiei, efectuată sub anestezie totală, Alexandra Oancea, din Cluj-Napoca, a fost supusă şi unei intervenţii chirurgicale stomatologice, realizată fără acordul familiei.
Raportul medico-legal efectuat în cazul decesului Alexandrei Oancea, din Cluj-Napoca, arată însă, sec, că nu rezultă elemente de malpraxis, decesul survenind în urma unui şoc anafilactic şi a unor complicaţii postoperatorii, „posibile şi imprevizibile“. Dacă tot dormea, s-a gândit să se uite şi în gura ei
Intervenţia stomatologică inclusă în raport - „exereza dentinei neviabile şi aplicarea unei bulete de vată cu tricoezol“ - nu fusese menţionată, la momentul decesului, de Silviu Albu, medicul ORL care a efectuat operaţia de polipi. „Ca să fie pe înţelesul tuturor, i s-a răzuit smalţul dintelui şi s-a lucrat la o carie. Probabil s-a înlăturat o parte din dentină, adică un ţesut osos care formează pulpa dintelui“, a explicat profesorul Radu Vieru, de la Institutul de Medicină Legală Cluj.
„După ce eu am plecat din sala de operaţie, colegul meu s-a uitat la dinţii ei. Exereza este ca şi cum ai scoate un fir de păr şi nu sângerează. Colegul meu a zis că n-ar fi rău să se uite şi în gura fetiţei, dacă tot dormea. În sala de operaţie nu exista freză, şi atunci s-au folosit de o chiuretă“, a explicat profesorul Albu. Medicul recunoaşte că e vinovat pentru că a părăsit sala de operaţie după terminarea intervenţiei sale, fără să se asigure dacă fetiţa s-a trezit. El a explicat că, în general, atunci când se află sub anestezie, copiilor li se verifică şi dantura şi, mai mult, se intervine dacă este cazul. „Se practică frecvent intervenţiile duble pe aceeaşi anestezie, tocmai pentru a nu mai anestezia încă o dată copilul. Este nevoie însă de acordul părinţilor“, întăreşte Margareta Stoica, medic ORL la Centrul de Foniatrie „Opera Română“ din Bucureşti. Credit bancar pentru contraexpertiză
Bunica fetiţei, Ileana Părău, este hotărâtă să solicite o contraexpertiză, chiar dacă va trebui să împrumute bani de la bancă. Şi asta pentru că Ileana Părău consideră că, din cauza buletei de vată cu tricoezol, nepoata ei a avut dificultăţi de respiraţie care au condus la acest deznodământ tragic.
De altfel, Ileana Părău spune că, imediat după incident, a fost chemată la Colegiul Medicilor din Cluj şi întrebată dacă are pretenţii financiare: „Le-am spus că nu vreau să primesc bani, vreau ca vinovaţii să fie traşi la răspundere“, îşi aminteşte bunica micuţei. Petru Părău, bunicul Alexandrei, susţine, la rândul lui, că poliţistul care se ocupă de caz l-ar fi ameninţat că închide dosarul dacă nu plăteşte 30 de milioane pentru contraexpertiză. „Comisia mustraţilor“ tergiversează dosarul La peste patru luni de la deces, anchetele derulate de Colegiul Medicilor din Cluj şi de Poliţia Cluj-Napoca nu s-au finalizat. Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, susţine că a trimis dosarul la Comisia de Disciplină. „Comisia poate să judece medicii incriminaţi. Noi adunăm probele, declaraţ iile celor implicaţi, opiniile unor experţi şi raportul medico-legal şi facem o propunere“, a spus Bârsan. În primele 9 luni ale anului trecut, Colegiul Medicilor a sancţionat 67 de doctori. Doar un medic a pierdut dreptul de a profesa pentru 3 luni, ceilalţi fiind doar mustraţi.