Pensionarii cu venituri mici, medicamente compensate 90%

Pensionarii cu venituri mici, medicamente compensate 90%

Conform direcţiilor strategice publicate astăzi de Ministerul Sănătăţii, pensionarii a căror pensie are o valoare mai mică de 600 RON vor putea achiziţiona medicamente compensate cu 90%, în limita unui plafon de 100 RON de persoană, lunar.

Finanţarea programului se va realiza din taxa de viciu, iar măsura va intra în vigoare în luna imediat următoare aprobării legii bugetului.

O altă măsură pe care ministrul Ion Bazac o consideră necesară este aceea a stabilizării preţului medicamentelor la un curs unic, anual, stabilit în lei, corelat cu volumele achiziţionate de la furnizori.

Schimbări se vor produce şi în ceea ce priveşte modalitatea de prescriere a medicamentelor. Astfel, conform comunicatului remis de Ministerul Sănătăţii, "se va încuraja prescripţia generică, prin generalizarea prescrierii pe baza Denumirii Comune Internaţionale (DCI), în conformitate cu recomandările OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii-n.r)".

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul consideră că prin această măsură va fi facilitat accesul populaţiei la medicamentele de bază, fără a fi afectat fondul de asigurări de sănătate.

Facilităţi pentru mediul rural

În vederea lărgirii accesului la serviciile medicale, Ministerul Sănătăţi îşi propune să crească stimulentele pentru personalul medical din mediul rural, dar şi crearea unor echipe multidiscilplinare care să asigure continuitate în acordarea îngrijirii bolnavilor.

"Printre membrii echipei de asistenţă primară se vor număra medici de familie, asistente medicale, moaşe, asistenţi sociali şi fizioterapeuţi. La nivel comunitar se vor crea centre de îngrijire, inclusiv pentru afecţiuni minore, cu personal permanent format din cadre medii, degrevându-se astfel o serie de activităţi care nu necesită prezenţa medicului", se precizează în comunicat.

Strategia include şi eficientizarea sistemului de asigurări de sănătate şi stimularea investiţiilor private, atât la nivelul finanţării cât şi al furnizării de servicii medicale.

“Aceste măsuri contribuie la creşterea accesului la asistenţă medicală şi a calităţii actului medical, prin extinderea serviciilor în mediul rural, reorganizare administrativă şi  creşterea accesului populaţiei la bunuri şi servicii de sănătate. Măsurile contribuie la eforturile de eficientizarea a proceselor şi cheltuielilor din sistem, punând un accent sporit pe asistenţa medicală de prevenţie. Astfel, creşterea accesului la serviciile primare va conduce la scăderea suprasolicitării din spitale, care vor putea să dedice astfel mai multe eforturi medicale, terapeutice şi administrative cazurilor care implică tratament spitalicesc conform normelor, reglementarilor şi procedurilor medicale europene în vigoare”, a încheiat Ministrul Ion Bazac.