Acuzație dură la adresa băncilor care au vândut credite în franci elvețieni. Avocatul Piperea: ”Bancherii au știu ce fac”
- Otilia Luca
- 16 ianuarie 2015, 08:31
Invitat în cadrul emisiunii ”Sub semnul întrebării”, avocatul Gheorghe Piperea a explicat că băncile care au acordat credite în franci elvețieni știau de riscul la care sunt expuși clienții.
Anul trecut, în luna iunie, Tribunalul Galaţi a hotărât conversia unui credit în CHF acordat de Volksbank, la cursul istoric plus o marjă de 10%. Clienta care a avut câștig de cauză a fost reprezentată de avocatul Gheorgeh Piperea.
”Procesul de la Galați este un precedent judiciar. Lucrurile sunt relativ simplu de explicat. Creditul s-a luat în 2007, atunci avea un curs de achimb 1,8 lei. Era un curs prezentat de ofițerul de credite ca fiind stabil, un credit care se lua pentru că era vorba de un cost redus față de creditele în lei, de exemplu. Ofițerii de credit și uneori chiar directorii de sucursală care promovau acest credit spuneau că este atât de stabil francul elvețian încât doar un război l-ar putea destabiliza. Acum mi se spun lucrurile acestea de către sute de clienți clienții”, a spus avocatul Gheorghe Piperea,
”Instanța de la Galați a spus că, pentru că nu se poate trece asupra consumatorului tot riscul de devalorizare al acestei monede de plată, pentru că nu se poate trece tot riscul nici pe capul băncii, se stabilește un plafon de evoluție, de depreciere a leului față de francul elvețian, de 10%, a rezultat un curs de 1,8 lei pe franc elvețian și acesta este cursul la care trebuie să-și restituie creditul acea persoană care a obținut câștig de cauză”, a mai spus avocatul.
”Domnul Vasilescu a spus că ce li se întâmplă astăzi persoanelor care au luat credite în franci elvețieni este o lecție dură, care trebuia să li se dea. Adică bine că li s-a întâmplat pentru că așa trebuie să și se întâmple. Vina aparține băncile, bancherii au știut ce fac. Chiar dacă nu au știu, e grav. În 2007 când deja se întâmplase crush-ul creditelor subprime în SUA, la noi încă era un adevărat paradis al creditelor, dar în SUA deja intervenise acel crah în zona subprime. În momentul respectiv existau bănci care trebuiau să facă volume de creditare și nu mai aveau cum să facă volume de creditare întrucât creditele acestea de retail în lei și în euro erau epuizate ca putere de dezvoltare. Și atunci au decis să facă credite în franci cu orice risc pentru că numai așa puteau să-și dezvolte volumele de creditare. În această situație sunt exact cele 8 bănci pe care le-am dat în judecată și dacă vă uitați pe performanțele lor din acea perioadă veți observa că au dat credite în franci elvețieni fie bănci insignifiante pe piața românească, fie au dat credite în franci elvețieni acele bănci care au trecut de pe locul 10 pe locul 3. Asta este o vină, este creditare iresponsabilă”, a continuat Gheorghe Piperea.
”Toată lumea știa că în 2008 Lehman Brothers va intra în faliment și cu toate astea nu au oprit creditarea în franci elvețieni, toată lumea știa că după falimentul Lehman Brothers lumea se va orienta spre franci elvețieni. Și ce se întâmplă atunci când cumperi foarte intens o monedă care este puțină pe piață? Bineînțeles că se duce la infinit valoarea. Ăsta e un lucru pe care l-au știu băncile și cu toate astea nu l-au spus oamenilor.”, a mai spus avocatul.