Leul, mai slab ca niciodată

Leul, mai slab ca niciodată

Leul a atins ieri minimumul istoric comparativ cu moneda europeană, după ce s-a depreciat cu peste 7 bani, până la un curs de 4,2127 lei/euro.

Jucătorii din piaţă spun că scăderea monedei naţionale s-a produs pe fondul lipsei de valută din piaţă, dar şi ca urmare a speculaţiilor.

Analiştii sunt foarte reticenţi la a mai face previziuni legate de evoluţia leului în perioada următoare, după ce, la începutul săptă- mânii, preconizau o cotaţie de 4,2 lei pentru euro abia pentru luna martie 2009.

„Deprecierea aceasta, până la 4,2 lei/euro, a luat prin surprindere pe toată lumea, dar s-a produs pe un fond regional, în care mai toate monedele au avut de suferit din cauza aprecierii euro“, ne-a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. Piaţa este foarte volatilă, cred analiştii. „S-a depreciat (n.r. - leul) destul de mult, dar este foarte important şi cât va sta aşa. Va exista şi o corecţie pe acest ritm de depreciere, dar nu se ştie cât şi când va fi“, ne-a declarat economistul ef al BCR, Lucian Anghel. Bazele economiei româneşti, şubrede

Economiştii cred că niciun fundament economic al ţării noastre nu arată grozav la ora aceasta. „Deficitul bugetar a ajuns la 5% din PIB şi este uriaş pentru o creştere economică de peste 8%, cât a avut România în 2008. Banca centrală se uită atent şi urmă reşte ritmul de depreciere a leului, care, din punctul meu de vedere, nu este una sustenabilă“, a adăugat Lucian Anghel. Potrivit reprezentantului BCR, totul depinde de guvern şi de încrederea pe care acesta o transmite în piaţă la ora actuală. Deprecierea rapidă poate fi urmată de o apreciere

Reprezentanţii BNR au spus că banca centrală nu va reacţiona niciodată emoţional la ceea ce se petrece pe piaţa valutară. „Aici putem vorbi despre teoria pendulului care spune, în cazul nostru, că o depreciere rapidă şi puternică poate fi urmată de o apreciere la fel de puternică.

Trebuie să înţelegem că piaţa valutară reprezintă, înainte de toate, o luptă la baionetă între cererea de valută în creştere şi oferta, care este foarte scăzută“, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, deprecierea pe care o înregistrează acum leul este una normală, având în vedere că la fiecare început de an moneda naţională trece prin aşa ceva, iar 2009 nu este un an care să facă excepţie de la regulă.

LECŢIE

Plătitorii de rate, afectaţi grav de depreciere „Cei care s-au avântat să ia credite în euro şi au salariile în lei au acum de învăţat o lecţie dură“, a mai spus Lucian Anghel. Dacă în 2008 euro începea anul cu o cotaţie de aproape 3,6 lei/euro, anul acesta în mai puţin de o săptămână a ajuns de la 4 lei la 4,2 lei. Deprecierea leului nu a făcut decât să lovească dur în debitorii băncilor. Importatorii de alimente precizau că pentru luna februarie se întrevede o scumpire de maximum 10% dacă euro se menţine la o valoare de 4,1 lei.

Dacă în martie cursul va ajunge la 4,2 lei, preţurile la alimentele din import vor creşte cu 20%. Astfel, se pare că scumpirea produselor se va produce mai devreme decât anticipa toată lumea. La fel de gravă este situaţia şi pentru cei care au chirie de plătit în euro şi salariile în lei, pentru că dacă anul trecut plăteau maximum 1.800 lei pentru o chirie de 500 de euro, anul acesta vor plăti 2.200 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News