S-a lansat Windows 7 | VIDEO

S-a lansat Windows 7 | VIDEO

Microsoft a pus la dispoziţia publicului o versiune de teste a noului său sistem de operare

Începând de astăzi, este disponibilă pentru descărcare pe internet versiunea beta a sistemului de operare Windows 7, produs de Microsoft. Anunţul a fost făcut de directorul general al gigantului software, Steve Ballmer, la salonul de electronice Consumer Electronics Show 2009 (CES), de la Las Vegas.

Chiar dacă este doar o versiune de teste, Ballmer le recomandă tuturor utilizatorilor de computere personale să descarce noul sistem de operare şi să-l încerce, deoarece este stabil, relevă BBC News. „Suntem pe cale să oferim cea mai bună versiune de Windows creată vreodată“, a spus Ballmer. El a promis că noul Windows se va încărca mai repede, va oferi o autonomie mai bună pentru bateriile laptopurilor şi va afişa mai puţine alerte. Mai mult, Windows 7 vine cu o nouă interfaţă grafică, funcţii care să uşureze lucrul în reţea şi suportă o interfaţă tactilă, pentru computerele cu ecran sensibil la atingere (touchscreen).

Un responsabil al Microsoft a declarat că versiunea finală a Windows 7 va fi disponibilă în ianuarie 2010, inclusiv în România. Reprezentanţii Microsoft România ne-au declarat că Windows 7 va fi localizat şi în limba română, pe toate ediţiile sale. Windows Vista Romanian a avut „onoarea“ să fie lansat chiar de Bill Gates, fondatorul Microsoft, la Bucureşti, la 1 februarie 2007. În ceea ce priveşte preţul noii versiuni, aceştia au spus că este prea devreme pentru a putea estima.

Cerinţele minime pe care trebuie să le îndeplinească un sistem pentru a rula noua versiune de operare nu sunt foarte ridicate. Este nevoie de un procesor cu frecvenţă de 1 GHz, 1 GB memorie RAM, 16 GB de spaţiu de stocare pe hard disk şi de o placă video cu memorie de minimum 128 MB. Vista, un sistem de operare controversat Noua versiune a celui mai folosit sistem de operare de pe planetă, Windows, este succesorul Windows Vista, lansat în 2006. Acesta din urmă nu a fost însă un succes, fapt care a determinat Microsoft să vină repede cu un nou produs pentru a nu-i dezamăgi pe utilizatori.

Vista nu oferă performanţe ridicate decât pe computerele puternice, are elemente de interfaţă enervante şi probleme de compatibilitate cu platformele hardware, se plâng utilizatorii. Pe tot parcursul prezentării de la CES, Ballmer a evitat să pomenească cuvântul „Vista“, lăsând impresia că Microsoft doreşte să uite experienţa neplăcută provocată de neajunsurile sistemului de operare. Este, de asemenea, foarte posibil ca Microsoft să renunţe rapid la vânzarea Vista, imediat după lansarea finală a Windows 7, spun analiştii.

În acest moment există circa 100 de milioane de utilizatori de Vista în lume, iar alte 80 de milioane de licenţe au fost vândute, dar nu au fost încă activate. Marele succes XP

Lipsa de interes a publicului pentru Vista este evidentă. Foarte mulţi dintre utilizatorii care au cumpărat acest sistem de operare au ales să downgradeze la Windows XP, unul dintre marile succese Microsoft, folosit şi astăzi la scară largă în lume.

Popularitatea XP este uriaşă, deşi Vista a plecat pe al treilea an. Peste 70% din computerele lumii rulează acest sistem de operare, lansat în 2001. Cerinţele XP sunt minime, putând fi folosit atât pe sisteme modeste ca performanţe, cât şi pe cele puternice. Pentru a rula XP este nevoie de un procesor de 233 MHz, 64 MB memorie RAM şi 1,5 GB spaţiu pe hard disk.

CONCURENŢĂ   Alternative la sistemul de operare produs de Microsoft   Pentru cei care nu s-au împăcat niciodată cu omniprezentul Windows sau pur şi simplu nu suportă monopolul Microsoft pe piaţa sistemelor de operare, există alternative demne de luat în seamă.

Sistemul de operare Mac OS, produs de Apple, a câştigat în ultima vreme rapid cotă de piaţă. Acesta este de fapt principalul competitor al Windows, deşi cele două softuri rulează în general pe platforme diferite, respectiv Macuri şi PC-uri. Primul sistem de operare „prietenos“ Lansat încă din 1984, şi introdus pe computerul Macintosh 128K, Mac OS a fost primul sistem de operare bazat pe o interfaţă grafică cu utilizatorul. Pentru prima dată toate comenzile erau date prin intermediul acestei interfeţ e, lipsind linia de comandă, care se folosea la alte sisteme de operare ale vremii, precum MSDOS.

Ultima versiune de Mac OS lansată de Apple este „Leopard“, care include peste 300 de modificări şi îmbunătăţiri faţă de versiunea precedentă şi impresionează la prima vedere mai ales prin calităţile grafice. O altă abordare Termenul „Linux“ acoperă o familie întreagă de sisteme de operare deschise (open source) şi se referă la codul sursă (nucleul) acestora.

Printre cele mai cunoscute sisteme de operare care folosesc un nucleu Linux amintim Ubuntu, Red Hat, Fedora Core, Mandriva sau Susse Linux. Numele acestei game de sisteme de operare vine de la cel al programatorului Linus Torvalds, dezvoltatorul nucleului Linux.

Un handicap al sistemelor Linux în faţa Windows este paleta software disponibilă mult mai redusă şi anumite probleme de compatibilitate, cauzate de faptul că majoritatea companiilor hardware creează produse cu gândul la Microsoft Windows, ignorând practic alternativele. 

Sistemele de operare din această categorie sunt preferate pentru multe dintre serverele şi supercomputerele din lume, graţie stabilităţii şi securităţii pe care le oferă.

Compania Netcraft arăta că, în 2006, 8 din 10 companii care ofereau găzduire pe internet foloseau servere Linux. Mai mult, cel mai performant supercomputer din lume, IBM BladeCenter QS22/LS21 „Roadrunner“, rulează un sistem de operare Linux.

SCURT ISTORIC Un sfert de veac cu Windows

Prima versiune de Windows, 1.0, a fost lansată de Microsoft în noiembrie 1985. Aceasta era de fapt o extensie a unui alt sistem de operare produs de Microsoft, MS-DOS, şi nu s-a bucurat de prea multă atenţie la vremea respectivă. Abia lansarea în 1990 a Windows 3.0 a atras atenţia publicului asupra sistemului de operare. În primele şase luni de la lansare s-au vândut 2 milioane de copii ale Windows 3.0.

De aici totul este istorie. De-a lungul anilor, sistemul de operare produs de compania fondată de celebrul Bill Gates a ajuns să domine piaţa, cu o cotă de aproximativ 90% în acest moment. Adevărata revoluţie a venit însă odată cu lansarea în 1995 a Windows 95, primul sistem de operare Microsoft cu o interfaţă grafică modernă şi prietenoasă. Acesta a reprezentat un moment de cotitură în evoluţia sistemelor de operare.

Toate versiunile de Windows lansate apoi au păstrat caracteristicile de bază ale acestuia în ceea ce priveşte interacţiunea cu utilizatorul. Însă nu totul a fost roz pentru „bătrânul“ sistem de operare. Windows 98 a fost criticat la lansare pentru faptul că era prea încet, fiind înlocuit în 1999 cu Windows 98 Second Edition, care rezolva o parte din probleme.

Un alt caz a fost Windows Millenium, lansat în 2000 şi care, deşi venea cu o serie de inovaţii, era instabil şi „îngheţa“ des. Acest lucru i-a determinat pe specialiştii de la revista IT americană „PC World“ să îl numească Windows Me „The Mistake Edition“ (Ediţia Greşeală).

Ne puteți urmări și pe Google News