INS: Fiecare român a economisit 743 de lei

INS: Fiecare român a economisit 743 de lei

Românii au reuşit să economisească în medie 9,7%, echivalentul a 210 lei, din venitul lunar obţinut în trimestrul al treilea din 2008, de 2.164 lei în gospodării, respectiv 743 lei de persoană, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit aceloraşi date, în intervalul iulie - septembrie 2008, cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 1.954 lei lunar pe gospodărie, respectiv 671 lei de persoană, şi au reprezentat 90,3% din veniturile totale.

Pentru aceeaşi perioadă, o treime (33,1%) din cheltuielile totale medii ale românilor au fost făcute pentru alimente, băutură şi tutun, astfel încât procentul cheltuielilor de acest fel a scăzut faţă de trimestrul anterior, când era de 35,3%.

Alimentele, principala cheltuială a românilor

Principalele destinaţii au fost consumul de bunuri alimentare şi nealimentare, servicii, taxele şi impozitele, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei.

Deşi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare în mediul urban decât în cel rural cu 430 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 62 lei, deoarece, la ţară, 40,8% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii, în timp ce la oraşe, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 17% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au reprezentat, în lunile iulie-septembrie, 40,3% din cheltuielile de consum ale gospodăriilor, respectiv 28,6% din totalul cheltuielilor, arată datele INS.

Pe poziţia secundă în totalul cheltuielilor de consum au fost cheltuielile legate de locuinţă şi consumul de utilităţi (13,6%). Cheltuielile cu băuturile alcoolice şi tutunul au reprezentat 6,4% din totalul cheltuielilor de consum, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât în trimestrul anterior.

În intervalul iulie - septembrie, românii au alocat sume nesemnificative din totalul cheltuielilor de consum pentru sănătate şi educaţie, de 3,9%, respectiv 0,6%, în scădere faţă de trimestrul anterior.

Ne puteți urmări și pe Google News