Videanu: "România nu are nicio problemă cu rezerva de gaze"

Videanu: "România nu are nicio problemă cu rezerva de gaze"

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a convocat pentru astăzi, la ora 11:00, o şedinţă pe tema crizei gazelor provenite din Rusia. La finalul acesteia, ministrul a dorit să sublinieze faptul că "România nu are nicio problemă cu privire la furnizarea gazelor", în ciuda comunicatului oficial primit din partea companiei Gazprom. În respectivul comunicat se preciza că furnizarea de gaze poate fi afectată de faptul că Ucraina "sifonează" (perforează-n.r.) conductele care pornesc spre vestul Europei.

12:25 "Nu avem niciun fel de probleme, chiar dacă am primit comunicarea din partea dispeceratului balcanic al Gazprom legată de reducerea până în data de 11 ianuarie pe Isaccea cu 3,1 milioane de normal metri cubi gaze din 7,1 milioane de normal metri cubi. Avem atât rezerve de exploatare, cât şi înmagazinate", a declarat ministrul Economiei. În sprijinul afirmaţiilor ministrului a venit şi reprezentantul Transgaz, Marius Stroia, care a afirmat că există trei surse de acoperire în scopul asigurării optime a furnizării de gaze.

"Sursele de acoperire sunt: din producţia internă, Romgaz, Petrom şi alţi producători - 33 de milioane metri cubi pe zi, din depozitele de înmagazinare - 26 de milioane, aceasta fiind capacitatea maximă de extracţie, şi 6,5 milioane de metri cubi de gaze din import, din care 4 milioane se importă pe la Isaccea şi 2,5 milioane pe la Medieşul Aurit", a explicat Marius Stroia.

Potrivit reprezentantului Transgaz, populaţia consumă anual aproximativ 18 miliarde metri cubi gaze naturale, dintre care circa doua treimi sunt asigurate de Petrom şi de producătorul intern de gaze naturale Romgaz. Gazele existente în stoc pot asigura 25 de milioane de metri cubi pe zi.

Cristian Diaconescu a discutat cu ministrul de Externe ucrainean

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a avut astăzi o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Volodymyr Ogryzko, în care a subliniat necesitatea ca aprovizionarea României cu gaze importate din Rusia să nu fie afectată de tensiunile dintre Kiev şi Moscova, potrivit Mediafax.

"Normal este ca angajamentele existente în ceea ce priveşte livrarea gazului să fie onorate. România nu trebuie să aibă de suferit din cauza neînţelegerii dintre Ucraina şi Rusia", a spus Diaconescu.

Ministrul Ogryzko l-a asigurat pe şeful diplomaţiei române că ţara noastră nu va avea de suportat consecinţe în urma acestei situaţii. El a arătat că doreşte sprijinul României pentru deplasarea unei misiuni europene la Kiev pentru a evalua problema alimentării cu gaze.

Miniştrii de Externe român şi ucrainean au convenit să aibă o întâlnire în cursul lunii ianuarie.

Petrom va închide de luni combinatul Doljchim

Stroia a mai spus că luni compania Petrom a anunţat închiderea combinatului Doljchim, care consumă 1,2 milioane de metri cubi pe zi, aceste gaze urmând să fie disponibile pentru consum. La rândul său, Adriean Videanu a afirmat că decizia Petrom este una economică şi nu are nicio legătură cu Sistemul Naţional de Transport al Gazelor.

Întrunirea de la Ministerul Economiei a fost impusă de faptul că, din cauza conflictului care există între Rusia şi Ucraina, livrările de gaze naturale pentru România au scăzut brusc cu 30-40%.

"De la Dispeceratul balcanic al gazelor am fost informaţi că importul gazelor din Rusia a scăzut cu 30% din această după-amiază. Situaţia va dura până pe 4 ianuarie 2009", a declarat Ioan Rusu, directorul Transgaz.

"Noi bănuim că situaţia a fost creată pe fondul conflictului dintre Ucraina şi Gazprom", a adăugat acesta.

Volumul zilnic de gaze ruse importat de România se ridică în mod obişnuit la 10 milioane de metri cubi, iar aseară acesta a fost mai mic cu circa 3 milioane de metri cubi, a explicat Rusu, care i-a asigurat pe români că nu vor avea de suferit din cauza scăderii presiunii la gaze. În acest sens, vor fi folosite resursele din depozitele de gaze.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 18:12.

Ne puteți urmări și pe Google News