Clubul din Ghencea are cele mai multe meciuri şi cele mai bune rezultate ale unei formaţii româneşti în cupele europene la fotbal începând din 2001.
Pericolul reprezentat de posibila excludere a Stelei din cupele europene ca urmare a implică- rii în scadalului „Valiza“ îi găseşte pe „roş-albaştrii“ bine poziţionaţi în clasamentul participărilor echipelor româneşti în cupele europene în acest mileniu. Astfel, din 2001 încoace, Steaua a adunat cele mai multe meciuri (şi, implicit, puncte şi performanţe) dintre toate reprezentantele noastre în competiţiile europene intercluburi. Pe lângă prejudiciul de imagine adus de eventuala pedeapsă aplicată trupei din Ghencea, ţara noastră va fi privată, din nesăbuinţa lui Gigi Becali, de o importantă sursă de puncte.
Vă prezentăm traseul Stelei în întrecerile continentale începând din 2001:
2001-2002. Cu Victor Piţurcă pe bancă, „roş-albaştrilor“, deţinătorii de-atunci ai titlului, le-a fost spulberat visul de a ajunge în grupele Ligii Campionilor în ultimul tur preliminar. Dinamo Kiev a făcut instrucţie cu elevii actualului selecţioner: 4-2 în Ghencea şi 1-1 în Ucraina. „Retrogradată“ în Cupei UEFA, Steaua a cedat în faţa unui adversar accesibil, FC St. Gall. 2002-2003. Terminând pe locul patru în ediţia precedentă a campionatului intern, „roş-albaştrii“ au ratat calificarea în cupele europene. 2003-2004. Avându-l tot pe Piţurcă la timonă, steliştii, vicecampioni ai României, au făcut o figură frumoasă în Cupa UEFA, de unde au fost scoşi de FC Liverpool, în turul doi. 2004-2005. Tot din postura de „medaliată cu argint a Diviziei A“, Steaua, cu italianul Walter Zenga pe bancă, a devenit prima echipă din România care s-a calificat în grupele Cupei UEFA şi care a ajuns în primăvara europeană în acest mileniu. „Roş-albaştrii“ s-au oprit în optimile de finală, în faţa celor de la FC Villarreal. 2005-2006. Eşecul cu Rosenborg Trondheim, din preliminariile Ligii Campionilor, a fost compensat de campioana noastră, condusă de ucraineanul de Oleg Protasov, în Cupa UEFA. În competiţia de rang doi, Steaua, preluată din faza „şaisprezecimilor“ de Cosmin Olăroiu, a mers până în semifinale, unde a fost învinsă de FC Middlesbrough. 2006-2007. Steaua s-a calificat în premieră în acest mileniu în grupele Ligii Campionilor. Echipa lui Olăroiu a părăsit Europa în „şaisprezecimile“ Cupei UEFA, după 0-2 acasă şi 0-1 în Spania cu FC Sevilla. 2007-2008. „Roş-albaştrii“ au ajuns în grupele Ligii Campionilor avându-l antrenor pe Gheorghe Hagi. După plecarea acestuia, italianul Massimo Pedrazzini a asigurat interimatul la două partide, iar deznodământul - ultimul loc a fost consfinţit cu Lăcătuş pe bancă. 2008-2009. Steaua a mers din nou în grupele Ligii, calificându-se de această dată având „Fiara“ la cârmă. A terminat pe ultima poziţie în serie.
Citiţi şi: „Feroviarii“ clujeni „au gustat“ din toate competiţiile