Pe o piaţa a locuinţelor cu preţuri în scădere, analiştii imobliari îi sfătuiesc pe cei care vor să cumpere o casă, să mai aştepte reducerea preţurilor. Cei mai mulţi dintre analiştii imobliari sunt însă reţinuţi când vine vorba de cât de mult vor scădea preţurile anul acesta. “Orice previziune este imposibil de făcut acum. În funcţie de modul de evoluţie al crizei economice putem vorbi şi de evoluţia pieţei imobiliare“, a declarat pentru Evz.ro analistul imobiliar Radu Zilişteanu.
Totodată, acesta a mai spus că preţul proprietăţilor imobiliare va evolua şi în funcţie de ceea ce se va întâmpla cu piaţa creditului. Luna aceasta, Banca Naţională a României (BNR) va discuta modificările condiţiilor de creditare, ocazie cu care, spune analistul Zilişteanu, este posibil să aibă loc o “segregare între creditul de consum şi creditul imobiliar”.
“Creditul de consum şi nu cel imobiliar este cel care are cele mai mari probleme la neplată în România “, susţine Zilişteanu. Pe de altă parte acesta mai spune că preţurile vor continua să scadă în prima jumătate a anului pentru că în România, condiţiile de creditare nu se vor îmbunătăţi spectaculos.
Luând în calcul aceste posibilităţi, preţurile actuale ar putea să scadă în următoarele şase luni cu peste 20%.
Scade oferta
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu, susţine că scăderi de preţuri vor avea loc doar în cazul locuinţelor ai căror proprietari vor să vândă mai repede.
Totodată, Cleciu spune că din ce în ce mai puţine persoane îşi vor scoate locuinţele al vânzare, astfel încât oferta acestora va scădea. “ În momentul de faţă, oferta este mai mică decât cea din 2007, pentru că cei mai mulţi dintre cei care vroiau să vândă şi-au retras proprietatea de pe piaţă, aşteptând un preţ mai bun “, a mai spus reprezentanta ARAI.
În ciuda acestei tendinţe, Cleciu susţine că în următoarele şase luni preţul apartamentelor va scădea, cu aproximativ 20%. Un alt efect al scăderii pieţei imobiliare este şi creşterea timpului de vânzare a unei proprietăţi.
Potrivit reprezentantei ARAI, dacă anul trecut o locuinţă era vândută în doar două-trei zile după ce era scoasă la vânzare de către agenţiile imobiliare, anul acesta o proprietate este vândută în câteva luni.
Apartament nou sau vechi
În ceea ce priveşte sfaturile specialiştilor în alegerea unui apartament într-un bloc nou construit sau în unul vechi, părerile rămân împărţite.Preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) este de părere că valoarea unui apartament nou este mai puţin expusă deprecierilor, o dată cu trecerea timpului.
În plus, diferenţa de preţ dintre cele două tipuri de apartamente, nu este una mare. “ Preţul pieţei este cam acelaşi. Pe termen lung, preţul apartamentele vechi va scădea în timp ce în cazul apartamentelro noi, preţurile vor rămâne pe loc “, a mai spus Cleciu.
Pe de altă parte, analistul imobiliar Radu Zilişteanu susţine că în condiţiile pieţei actuale, este mai avantajos pentru cumpărători să achiziţioneze o locuinţă într-un bloc vechi.