Extremismul de dreapta aprinde Europa. Germania, scindată de valul anti-islamizare
- Andrei Stanca
- 7 ianuarie 2015, 10:44
Mişcarea anti-islamică din Germania, aflată în plină ascensiune, a aprins o agresivă luptă pentru putere în interiorul noului partid populist Alternativă pentru Germania (AfD), atrăgând păreri conform cărora partidul se află în pragul scindării la mai puţin de doi ani de la fondare.
Disputele interne din cadrul AfD coincid cu protestele masive anti-islamice, organizate de Pegida, care a adunat, luni, la Dresda, un număr record de manifestanţi, în ciuda criticilor venite din partea unor politicieni şi celebrităţi de top. Sub sloganul "Europeni patrioţi contra islamizării Occidentului", Pegida a organizat proteste şi în alte oraşe germane, precum Berlin, Stuttgart şi Cologne.
Cu toate acestea, peste 30.000 de germani au participat, luni, la proteste anti-xenofobe, şi peste 80 de celebrităţi şi personalităţi politice au lansat o campanie anti-Pegida.
Popularitatea mişcării Pegida, care a înflorit la începutul lunii decembrie, a zguduit stabilitatea politică a Germaniei. Cancelarul Angela Merkel a condamnat-o cu promptitudine, însă mişcarea a generat o prăpastie în interiorul partidului AfD.
Fondat în 2013, AfD a câştigat primele locuri la alegerile europene în primăvara anului 2014, prin opoziţie publică faţă de moneda euro. În toamna aceluiaşi an, AfD a ajuns în posturi cheie în estul Germaniei, după ce a obţinut 12% din voturi în urma unei campanii naţionaliste, concentrată pe asprirea controalelor la graniţă şi pe repatrierea imigranţilor "criminali".
Ulterior, Pegida a adâncit şi mai mult falia din interiorul AfD prin simpla opoziţie faţă de euro şi a aruncat partidul spre extrema dreaptă.
Dispute între liderii AfD
Liderul AfD al statului german Brandenburg, Alexander Gauland, a participat, recent, la un protest Pegida la Dresda şi a declarat că membrii mişcării sunt aliaţii naturali ai partidului, iar partidul trebuie să îi asculte şi să îi înţeleagă.
Ideile sale sunt susţinute şi de liderul AfD din Saxonia, Frauke Petry, care este sprijinit şi de jurnalistul de extremă-dreapta Konrad Adam. Cei doi sunt, de fapt, şi liderii AfD, alături de fondatorul partidului Bernd Lucke.
Cu toate acestea, direcţia pro-Pegida imprimată de Adam şi Petry a fost criticată de Bernd Lucke, care i-a îndemnat pe cei doi să renunţe la funcţiile ocupate în partid şi a declarat că este just să se dicute cu membrii Pegida, însă este exclusă o colaborare cu ei.
În opoziţie cu Lucke, liderii Adam, Petry şi Gauland cer ca partidul AfD "să se deschidă către oamenii cărora le este teamă că vor fi înghiţiţi de Islam" şi că fondatorul partidului se comportă ca un proprietar de conac.
Disputa a determinat cotidianul Der Spiegel să se întrebe dacă AfD nu se află în pragul scindării, iar ultimele sondaje de opinie arată că mişcarea Pegida nu a făcut altceva decât să scadă popularitatea partidului, care s-a prăbuşit de la 10% la 5% în doar câteva luni.