Ioan Rus: Victor Ponta va ajunge cândva președintele României. PLUS ce spune despre situația din PSD

Ioan Rus: Victor Ponta va ajunge cândva președintele României. PLUS ce spune despre situația din PSD

Ministrul Transporturilor, considerat unul dintre liderii așa-numitului grup de la Cluj din cadrul PSD, a comentat, la emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV, situația tensionată din interiorul partidului social-democrat, spunând că nu renunță la ideea că Victor Ponta va ocupa, la un moment dat, funcția de președinte al României și că liderul PSD nu are motive să demisioneze de la conducerea guvernului.

Vă prezentăm, mai jos, mai multe pasaje din interviul luat de realizatorul emisiunii, Cristian Leonte, potrivit stirileprotv.ro.

Cristian Leonte: De ce credeţi că Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale? Ioan Rus: A luat peste 5 milioane de voturi, în mod normal, în condiţiile experienţelor de la alegerile precedente, să spunem că ar fi fost suficient chiar să le câştige. S-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat şi a pierdut o bătălie. Timpul sper să poată lucra în favoarea lui şi să aibă acest succes cândva. Este tânăr şi va putea face acest lucru.

Credeţi că ar fi trebuit să demisioneze din funcţia de prim-ministru după rezultat? Pentru că până la urmă este un rezultat negativ în carieră politică a unui lider PSD. Nu, deci ce am văzut ieri sau când? Ieri a cerut domnul preşedinte Traian Băsescu demisia. Situaţia este următoarea. El a luat 5 milioane de voturi pentru, şi competitorul său a luat 6 milioane de voturi pentru. 6 milioanede voturi pentru Iohannis nu erau împotriva lui Ponta, ci erau în favoarea celuilalt. Deci nu sunt implicit voturi împotriva. Preşedintele a luat acum 2 ani 7 milioane de voturi împotriva şi n-a demisionat. Am văzut şi eu ieri. Deci e ultima persoană care ar putea cere demisia premierului în acest moment. Există un program de guvernare care se derulează în acest moment, care are o suma de lucruri importante pentru 2015. Absolut raţional spun că ar fi un mare păcat că Victor Ponta şi Guvernul să nu poată, restructura, rearanja, cum va dori dânsul, să nu continue, pentru că chiar sunt lucruri în derulare care sunt de interes pentru toată România, nu doar pentru PSD.

Credeţi că majoritatea s-ar putea schimbă dramatic încât să ajungă Guvernul cu susţinerea la limită? E greu de presupus, dar să zicem că ne normalizăm şi noi relaţiile, puterea cu opoziţia, şi, cum se întâmplă în alte ţări, şi nu este război, ci cooperare. S-ar putea găsi un minimum de teme pe care să se nască consensualitate şi să fie susţinute şi de putere şi de opoziţie, şi competiţia să se desfăşoare pe celelalte. Şi să mergem într-un ciclu electoral normal, adică până în 2016. Sigur, se poate întâmplă şi altfel. Dacă se întâmplă altfel nu are ce să facă Guvernul decât să-şi ia geantă şi să plece acasă, vine un alt Guvern.

Această discuţie cu opoziţia este ceva ce vă doriţi dumneavoastră sau este un curent în interiorul PSD? Este un... Nu este un... Deci nu în interiorul PSD-ului. Dumneata ești liberal, vrei să crească nivelul asistenţei sănătăţii în România, păi vrei. Vrei să scadă şomajul. Vrei. Şi eu vreau, PSD-istul. Vrei să crească nivelul învăţământului, păi vrei. Păi şi eu vreau. Aşa am putea identifica un număr de teme pe care şi opoziţia, stând în opoziţie, şi urmăreşte să pună în aplicare ce am hotărât împreună, putem fi consensuali, le putem susţine împreună, pentru că reprezintă interes naţional, nu reprezintă interes de partid. Şi atunci, logica aceasta a războiului în ultimii 10 ani, în care nu pot discuta cu dumneata că eşti PDL-ist, dumneata nici prin minte nu-ţi trece să discuţi cu mine că-s PSD-ist. Despre ce să nu discutăm noi? Despre o temă pe care de fapt o susţinem amândoi în aceiaşi termeni şi care este de interes pentru întreaga naţiune. Când o să intrăm în logica capacităţii de a dialoga şi ieşim din logica războiului în care spun că dumneatale eşti hoţ, dumneata spui despre mine că io-s bandit, atuncia ţărişoara noastră o să înceapă să aibă succes.

Se poate întâmpla în timpul acestui mandat parlamentar? Cred că da, fiindcă va depinde şi de noul preşedinte, pentru că va dispare un factor perturbator pentru societate, extrem de important, care a fost una din instituţiile statului român, şi anume preşedinţia. Sper ca domnul Iohannis să fie un preşedinte căruia să-i placă discuţia, negocierea şi antamarea de-adevăratelea a problemelor de rezolvat şi nu disputa inutilă. pentru că până într-un final, noi ca naţie, ce câştig avem din scandalul acesta continuu de 10 ani? Între tot şi toate, sus jos, dreapta stânga, în toate felurile. Pentru că ne-am certat şi PDL-iştii cu PSD-iştii, şi PDL-iştii între ei, şi PNL-iştii..

Klaus Iohannis a făcut acest anunţ, cum că doreşte că puterea să fie a acestui nou partid liberal. Contrazice puţin aşteptările. Eu am înţeles că poporul român nu a dat puterea în integrum stângii sau centru-stângii şi a dat-o partajată cu dreapta, cu preşedintele. Deci o dat o parte din putere coaliţiei la guvernare azi şi cealaltă parte celorlalte partide politice prin reprezentantul său Klaus Iohannis. Aşa am înţeles eu că ar fi dorinţa poporului. Dacă dânsul înţelege acum să nu respecte şi să ia toată puterea, să n-o avem noi toată, cum facem, o mutăm la el toată acum? Intrăm în aceiaşi logică în care am fost până acum. Sper că şi dânsul, poate sub impulsul victoriei, emoţiei, a spus acest lucru. Dar să se mai gândească, că în realitate colaborarea între forţele politice, partajarea puterii, a dus la succes în toate ţările europene în care s-a întâmplat. Vom vedea prima dată în februarie, martie, când se poate depune moţiunea de cenzură.

Dosarul "vot în diaspora" a ajuns la DNA. Are PSD să-şi reproşeze ceva în legătură cu felul în care au fost organizate alegerile? Are să-şi reproşeze că nu a anticipat ...dar asta s-a întâmplat datorită experienţelor de până acum. Am avut alegeri europarlamentare anul acesta., am ştiut exact, aveam cifrele, câţi s-au prezentat la vot, unde, când, cum. Ei, analiştii noştri n-au anticipat, şi nici ai Biroului Electoral Central, şi nici ai Autorităţii Electorale, şi aşa mai departe.. nici Guvernul. N-am anticipat o prezenţa în interval atât de mare, o modificare a prezenţei în 6 luni atât de mare. Că dacă s-ar fi anticipat s-ar fi putut lua măsuri, iar PSD-ul ar fi fost... sau Guvernul ar fi fost primul interesat să ia aceste măsuri. Pentru că nu ar fi fost toate discuţiile şi toate problemele. Deci avem a ne reproşa că n-am anticipat şi după aia avem a ne reproşa, sigur, şi organizarea în sine. Şi acolo poate că se putea face mai mult.

Cine mai sunt comuniştii din PSD? Că la un moment dat existau voi chiar din interiorul partidului care au spus că PSD are de luptat cu această eticheta, de comunist. Credeam că apariţia acestei generaţii a lui Victor Ponta, că eu am fost membru al Partidului Comunist Român, fără îndoială. Victor Ponta n-a fost, habar n-are, deci e absurd să-l numeri, comunistule, că nu ştie despre comunism nimica, n-a trăit în vremea aia decât adolescenţă când se ocupa de altceva decât de ideologie.Trebuie să se rupă această idee prin apariţia acestei noi generaţii. Se va rupe în mod firesc. Eu credeam că acum, cu Ponta, cu Şova, cu Bănicioiu, cu generaţia asta de tineri care îi avem în partid .. dispare. Uite că n-a dispărut, pentru că propagandă a lucrat de aşa natură încât totuşi...Va dispare. E o problema, încă e o problema de apreciere, dar e emoţională, nu raţională.

Tinerii în majoritate au fost cei care au venit la vot şi au ales Iohannis. Cifrele acolo sunt foarte mari. Nu credeţi că tinerii au capabilitatea să se informeze singuri? Deci spune Curtea Supremă că ce-i pe Facebook e informaţie publică. Bun. Dar cum o verifici? Adică eu scriu despre dumneata ceva, dumneata transferi la alt prieten din categoria prietenilor dumneatale şi aşa mai departe. Niciunul nu verificăm. Deci până la urmă responsabilitatea faţă de cuvântul scris sau ce dai că informaţie publică trebuie să aparţină cuiva. În mediul acesta, până la urmă, nu trebuie să demonstrezi. Dacă vrei să demonstrezi logic ceva de acolo, multe afirmaţii, cu comuniştii, nu le poţi demonstra, semn că are un caracter propagandistic masiv, chiar dacă nu mai folosim acuma ideea de propagandă. Dar caracterul acesta este, dacă te uiţi cu atenţie.

Va rămâne Victor Ponta preşedintele PSD? Cred că da, adică nu văd de ce nu. Va depinde de el. În cele din urmă el a luat totuşi peste 5 milioane de voturi la aceste alegeri, am avut 3 rânduri de alegeri în acest ciclu politic, 3 s-au câştigat, una s-a pierdut. Practic n-au fost atacuri majore împotriva guvernării. Atacurile la adresa persoanei lui au fost generate mai degrabă de preşedinte, deci n-au conotaţii, ci ştim exact despre ce e vorba. Deci în mod normal, în interiorul partidului, nu cred că s-ar putea naşte o concurenţă.

De ce a fost nevoie că Mircea Geoană să fie exclus din partid alături de Marian Vanghelie şi Dan Şova? La sfârşitul zilei, eu personal nu am fost extrem de confortabil cu acea decizie. Adică am votat şi eu alături de colegii mei. M-am tot gândit, poate putem altfel, în sfârşit.. Poate puteam să ne ducem pe logica domnului preşedinte Iliescu care a fost de acord cu sancţionarea, dar nu excludere. Să dăm vot de blam, nu ştiu... După ceea ce au făcut în aceeaşi seară şi a două zi, poziţiile care le-au luat, în acest moment nu am niciun disconfort vizavi de decizia de atunci. Poate-i greşit, ne va sancţiona electoratul, dar nu poţi funcţiona aşa.