Victor Ponta explică legătura dintre Traian Băsescu și negocierile cu FMI
- Ana-Maria Adamoae
- 7 decembrie 2014, 09:22
Premierul României a precizat, într-o emisiune de la Antena 3, că reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) se descarcă pe Guvern ca pe "elevul din ultima bancă", completând că, probabil, au devenit mai rigizi în negocierile privind reducerea deficitului după ce l-au auzit, joi seara, pe preşedintele Traian Băsescu, criticându-i că sunt "prea buni" cu Guvernul.
"Eu am trei ani de negocieri cu Fondul şi cu Comisia, că aici e Comisia Europeană. Ei întotdeauna, dacă ne găsesc pe noi mai mici, ştiţi cum se spune, "elevul din ultima bancă", pe ăla se descarcă multe lucruri. Nu, nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4. Şi aşa, şi 1,4, cum a fost semnat de domnul Băsescu în 2011, după părerea mea a făcut o mare greşeală, dar a fost, e semnat, nu avem cum să schimbăm. În plus, vrem să obţinem pentru fonduri europene", a declarat Victor Ponta.
Premierul a mai precizat că nu ştie dacă există o legătură directă între solicitarea FMI şi CE, din noaptea de joi spre vineri, pentru un deficit mai mic şi declaraţia preşedintelui Traian Băsescu de joi seara pe tema negocierii Guvernului cu FMI.
"Domnul Băsescu a zis, a acuzat chiar reprezentanţii FMI că sunt complici cu Guvernul. Ei sunt nişte funcţionari până la urmă, nu sunt nişte oameni politici, şi probabil că a doua zi au devenit foarte rigizi în negocieri, când s-au gândit: dom’ne dacă ne acuză… Joi, şi vineri a apărut chestia cu 0,9 (…) E prima, probabil ultima dată în istorie, când un şef de stat încă în funcţie (…) a zis: sunteţi prea buni cei de la FMI cu Guvernul ăsta, de ce nu-l omorâţi de tot, de ce nu-i cereţi 0,9, de ce nu faceţi…", a spus Ponta.
Șeful Guvernului a mai afirmat că Guvernul nu va accepta un deficit mai mic de 1,4% şi a arătat că este optimist că se va ajunge la o soluţie în acest sens.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) cer Guvernului să reducă deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea română o consideră inacceptabilă, luând astfel în calcul întreruperea discuţiilor dacă nu este agreat un deficit de 1,4%.