Anchetă penală în cazul votului din diaspora. Șefa Înaltei Curți și procurorul general au făcut declarații pe această temă
- Otilia Luca
- 20 noiembrie 2014, 09:20
Procurorul general, Tiberiu Niţu a declarat că Parchetul a deschis dosar penal, pentru modul în care au fost organizate alegerile în diaspora. El a precizat că sesizările sunt îndreptate împotriva miniștrilor şi a celor care au organizat alegeri şi au fost făcute atât de pesoane fizice, cât şi de instituţii pentru încălcarea dreptului la vot pentru românii din străinătate.
Parchetul a început urmărirea generală, dosarul aflându-se la Curtea de Apel Ploieşti. Tiberiu Niţu a explicat că din punct de vedere legal, procurorul va aprecia dacă a fost sau încălcată legea.
"S-a început urmărirea penală cu privire la faptă și s-au soliictat detalii de la autorități. S-au primit foarte multe sesizări de la instituții, dar și de la persoane fizice. Sesizările sunt îndreptate împotriva miniștrilor, celor care în opinia petiționarilor, aveau responsabilitatea organizării alegerilor", a declarat Tiberiu Nițu.
Totodată, șefa Înaltei Curți de casație și Justiție, Livia Stanciu, spune că legea permite înființarea unor noi secții de votare în străinătate, în turul II al alegerilor presidențiale din 16 noiembrie 2014. Potrivit acesteia, Guvernul putea emite o ordonanță de urgență în acest sens.
Livia Stanciu a mai spus că se impune o anchetă în acest caz. Întrebată dacă disfuncționalitățile procesului de votare în diaspora ar trebui să facă obiectul unei cercetări a procurorilor, Livia Stanciu a răspuns: „Ca cetățean, mi se pare firesc ca, pe orice problematică care are impact și care interesează populația acestei țări, să se efectueze verificări, cercetări, pentru a se putea transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care populația l-a manifestat față de acest subiect”.
Și preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a transmis printr-un comunicat că la alegerile prezidențiale de duminică au fost încălcate drepturile cetăţenilor europeni în cazul românilor din afara granițelor.
"Comisia Europeană trebuie să insiste în vederea unei investigaţii amănunţite a evenimentelor. Această sabotare a votului a fost o încălcare categorică a drepturilor cetăţenilor europeni. Asta nu trebuie să rămână fără consecinţe", a punctat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag.