Procesul „Constanda-Satul Francez” a fost trimis la rejudecare. Se cer despăgubiri istorice de 168 de milioane de euro
- Antoaneta Etves
- 12 noiembrie 2014, 15:47
Judecătorii de al instanța supremă au decis casarea sentinței şi au decis trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă de apel. Hotărârea este irevocabilă. Pe 21 octombrie, judecătorii au decis că avocații omului de afaceri, dar și cei ai Municipalității și ai aleșilor generali ai Capitalei mai au 10 zile la dispoziție să depună utlimele acte și concluzii, înainte de a se da verdictul în procesul intentat de omul de afaceri Costel Constanda.
Potrivit surselor EVZ, în timp ce avocații Municipalității și ai aleșilor gnerali au motivat că omului de afaceri nu i se cuvine despăgubirea istorică, apărătorii lui Constanda susțin că edilii-șefi din 2004 și până în prezent nu și-ar fi respectat promisiunile față de omul de afaceri. Obiectul procesului sunt 168 de milioane de euro, despăgubiri cerute de omul de afaceri.
În timp ce aleșii generali spun că omul de afaceri nu are dreptate, Constanda a precizat, pentru EVZ, că așteaptă verdictul instanței. Întrebat de oferta făcută Municipalității în luna martie a acestui an: privind cumpărarea a 24.000 de metri pătrați din Satul Francez și a 15 vile, pentru care Municipalitatea să plătească 120 de milioane de euro și renunțarea la procesul de la Înalta Curte și la despăgubirile câștigate în două instanțe: 168 de milioane de euro, omul de afaceri a explicat că nu vrea să comenteze- până ce judecătorii nu vor da o decizie.
Pe de altă parte, consilierii generali spun că ei nu au acceptat oferta omului de afaceri, pentru că nu exista cadrul legislativ care să le permită să pună în aplicare oferta omului de afaceri. „A fost termen pe 22 octombrie la Înalta Curte. Judecătorii au decis ca avocații să depună concluzii în 10 zile, apoi se va decide. În opinia mea, nu se poate plăti atâtea milioane de euro. Vom vedea decizia instanței. Noi am avut trei case de avocatură”, a povestit, pentru EVZ, alesul general Gabriel Pârvu.
Cum s-au pierdut 300 de milioane de euro
"Din calculele financiare cuprinse în decizia Curţii de Apel Bucureşti, definitivă şi executorie, astăzi, valoarea unui metru pătrat în Satul Francez a depăşit 6.000 de euro. Contactat de EVZ, fostul lider al aleşilor PDL din perioada 2008-2012, Mircea Raicu, şi actual consilier general, a explicat că de vină pentru situaţia actuală este şi Consiliul General din perioada 2008-2012, dar şi Primăria Capitalei. "Eu am făcut tot ce am putut. Când a trebuit să respectăm înţelegerea privind schimbul: Parcul Bordei contra a 28.000 de metri din Satul Francez şi aprobarea unui PUZ, nu s-a votat. Nouă ne-au lipsit două voturi, apoi PSD a ieşit din sală, iar la şedinţa extraordinară nu a mai venit. Şi, când în sfârşit s-a votat, după aproape un an, omul de afaceri nu mai avea nevoie, plecaseră investitoriii, piaţa imobiliară şi economia se prăbuşise. Acum, consider că problema este a primarului general al Capitalei", a declarat Mircea Raicu.
14 ani de tergiversări
Disputa pe „Satul Francez” S atul Povestea dintre Constanda și Primăria Capitalei a început înainte de 2000, când omul de afaceri a cumpărat, de la familia Lincaru, dreptul litigios asupra a 3,3 ha de teren din Satul Francez.
● În 2003, Municipalitatea i-a dat lui Constanda, la schimb pentru Satul Francez, aceeași suprafață în Parcul Bordei.
● Pentru că a vrut să construiască, iar Primăria s-a opus, Constanda s-a adresat instanței.
● După cinci ani, instanța i-a dat câștig de cauză, obligând Consiliul să-i plătească 18 milioane de euro.
● Ca să nu-i dea banii, Consiliul i-a dat 2,8 ha în Satul Francez și s-a obligat să-i aprobe un PUZ.
● În iulie 2011, s-a aprobat anularea înțelegerii și despăgubiri de 200 de milioane de euro.
● În noiembrie 2013, Curtea de Apel a scăzut despăgubirile la 160 de milioane de euro.
● Atât Constanda, cât și Primăria au declarat recurs.
● Omul de afaceri a făcut o ofertă Primăriei: e dispus să vândă 24.000 de metri pătrați și 15 vile din Satul francez pentru 120 de milioane de euro și să renunțe la despăgubiri în valoare de 168 de milioane de euro.